U subotu VI Festival kobasica i domaće rakije

Konferencija za novinare i predstavnike medija povodom VI Festivala kobasica i domaće rakije

Press Kobasicijada 008Danas je u multimedijalnoj sali Gradske kuće održana konferencija za novinare i predstavnike medija u susret tradicionalnom, šestom, beloblaćanskom, Festivalu kobasica i domaće rakije, koji će svečano biti otvoren u subotu, 9. februara u Belom Blatu, u 10:30 časova.

 

Press Kobasicijada 015Takmičari i gosti će se okupiti između 8 i 10 časova, nakon čega je doručak uz džigericu, slaninu, dinstanu svežu krv na luku, kiseli kupus, pekarski hleb...

 

Takmičenje u pravljenju kobasica počinje u 11 časova, a takmičenje za izbor najbolje rakije u 11.30 časova.

Tokom ručka, u podne, služiće se svinjski paprikaš i pečena kobasica, a ocenjivanje je u 13 časova.

 

Manifestaciju će, od 13 do 15 časova, pratiti kulturno-umetnički program, u okviru Karavana „Banatska bajka 2019“. Učestvovaće učenici i direktor Osnovne škole ,,Bratstvo jedinstvo“ iz Belog Blata, Milan Nedeljkov, novinar Bora Otić, urednik emisije „5kazanje“ Radio televizije Vojvodine, KUD „Đerđef“ iz Zrenjanina, Baca Banaćanin - Zlatomir Sremac iz Botoša, pesnik Bogdan Bogdija Kukolj iz Žitišta i Pevačka grupa Kulturnog centra Zrenjanin ,,Filigrani“.

 

Proglašenje pobednika je u 15 časova.

 

Press Kobasicijada 016Organizatori manifestacije su Udruženje amatera kulinara, negovaoca starih običaja i zaštitnika životne sredine i Mesna zajednica Belo Blato, uz podršku Grada Zrenjanina, Turističke organizacije grada Zrenjanin, IP media 023 i Kulturnog centra Zrenjanin.

 

Na konferenciji su govorili Ištvan Požar, predsednik udruženja amatera kulinara i negovaoca starih običaja i zaštitnika životne sredine, Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina i Miroslav Markuš, predsednik saveta MZ Belo Blato.

 

Press Kobasicijada 019Ištvan Požar je, ispred organizacionog odbora VI Festivala kobasica i domace rakije iz Belog Blata naveo da je ove godine uvedena novina u organizaciji festivala, jer se organizaionom timu pridružuju Turistička organizacija grada Zrenjanina, Grad Zrenjanin, IP media 023 i Kulturni centar Zrenjanin, te da se manifestacija diže na viši novo. Takmičenja će pratiti kulturno-umetnički program.

 

Kao i predhodnih godina, zbog velikog broja očekivanih gostiju iz Zrenjanina, Novog Sada, Beograda, okolnih mesta, vodimo računa o kvlitetu i bezbednosti mesa koje će se prodavat na licu mesta. Svakom prodavacu mesa i mesnih prerađevina će, pored ispravnosti mesa na Trihinelozu biti potreban dokaz sanitarne ispravnosti i registracije gazdinstva ili mesarske radnje za preradu mesa.

Takmičiće se 43 ekipe, uglavnom iz Vojvodine, Srbije i jedna ekipa iz Rumunije.

 

U svakoj ekipi će biti između 3 i 6 članova. Oko 300 majstora mesara će koristiti slične sastojke, a svaka kobasica će bti posebna na svoj način. Goste dočekujemo tradicionalnim beloblaćanskim doručkom u Domu kulture. Na ulasku u selo ćemo imati volontere koji će zaustavljati i usmeravati vozila i deliti flajere sa programom i mapom sa smerom kretanja i mogućnosti parkiranja, jer će jedan deo glavne ulice biti zatvoren za saobraćaj.

 

Press Kobasicijada 018Direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina, Zoran Ljubotina  je izrazio oduševljenje zbog prevazilaženja lokalnih okvira Festivala kobasica i domaće rakije i napretka u broju njenih posetilaca.

 

Uključili smo se u organizacioni deo festivala da bismo pokazali šta su naši turistički potencijali u Zrenjaninu i okolni, te da je ovo nov turistički proizvod i da nam je cilj da damo značaj i ruralnim sredinama i podignemo manifestacije, koje se u njima održavaju, na viši nivo. Mi smo, u okviru Banatske bajke, koja će obogatiti kulturno-umetnčki program Feativala kobasica i domaće rakije, započeli ovogodišnji karavan Belim Blatom.

 

Karavan Banatska Bajka će ove godine tokom proleća, leta i jeseni, pored Zrenjanina, defilovati i okolnim selima.

 

Press Kobasicijada 020Predsednik saveta Mesne zajednce Belo Blato, Miroslav Markuš  je rekao da je ideja o organizaciji festivala u ovom multikulturalnom mestu proizašla iz želje da se ukaže na prednost i lepotu življenja u selu, uprkos odlasku mladih iz Belog Blata, ali i cele Srbije.

 

Ovaj festival je nekomercijalan, za razliku od sličnih, na kojima velike firme i proizvođači promovišu svoje proizvode.

Uprkos problemima nepristupačnog prilaza, vode, reke, sve slabijeg izvoza trske, svi proizvođači će sa svojim registrovanim gazdinstvima, uz predhodno pribavljene dozvole, moći da prodaju višak koji je pretekao od zimskog svinjokolja.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Turistička organizacija

grada Zrenjanina

Ulica: Koče Kolarova 68,

23000 Zrenjanin, Srbija

tel. +381 23 523 160

fax +381 23 523 161

e-mail : office@visitzrenjanin.com


Turističko

informativni centar

Ulica: Subotićeva 1,

23000 Zrenjanin, Srbija

tel. + 381 23 581 890

fax. +381 23 523 260

e-mail : tic@visitzrenjanin.com

gradituristicka

Ovo je stranica za one koji su nekada bili, a nisu otkrili jedinstvena blaga grada na reci Begej. Ovo nije samo turistička prezentacija. Ovo su živi otkucaji Zrenjanina, srca regije Banat. Od nas, koji u njemu živimo...

Grad Zrenjanin i TO grada Zrenjanina

Gradska uprava: 315-0111

Centar za obaveš. 985 523-985

Policijska uprava 192 564-112

Vatrogasna služba 193

Hitna pomoć 194


Dežurni Lekar: 562-066

Elektro Distribucija 543-210

Elek.Dist. Dispečar. 522-444

Osnovni sud: 564-737

Viši sud: 564-712

Privredni sud: 561-929

Prekršajni sud: 525-253

Opštinsko javno tužil.: 560-150

Free Joomla! template by L.THEME