Tara2Turistička organizacija grada Zrenjanina učestvovala je na drugoj Turističkoj konferenciji Zapadna Srbija, koja se održala u hotelu Omorika na Tari, 04. i 05. decembra 2018. godine.

 

Tara3Turistička organizacija regije Zapadna Srbija, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, organizovala je konferenciju sa ciljem da okupi turističku struku, napravi godišnje sumiranje rezultata, kao i da predstavi planove za razvoj turizma ove prosperitetne regije.

 

 

Pored strateških planova i sumiranja, ovogodišnji fokus konferencije je stavljen na ulogu i značaj medija u razvoju turizma.

 

 

TaraPored eminentnih predavača i organizatora, na konferenciji su učestvovale brojne turističke organizacije iz Srbije, predstavnici turističkih agencija, hotela i ostali predstavnici sve značajnije privredne grane u Srbiji.

 

Turističku organizaciju grada Zrenjanina predstavljao je Bogoljub Kandić.

CSC 000Delegacija iz Rumunije, predstavnici Županije Timiš i tiristički radnici iz Temišvara, bili su u dvodnevnoj poseti Zrenjaninu, koju je organizovala Turistička organizacija grada Zrenjanina uz podršku Unije poslodavaca Zrenjanin. Prvog dana posete, 27. novembra, gostima su prezentovani, u Baroknoj sali Gradske kuće, turistički potencijali grada Zrenjanina. Tom prilikom prisutnima su se obratili direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna Todor Ursu, direktor Turističke organizacije Zoran Ljubotina i predsednik upravnog odbora Unije poslodavaca Zrenjanin Goran Nešić.

 

CSC 001Ideja je potekla iz Zrenjanina, sa sajma ZRbiznet, gde su ostvareni kontakti sa našim preduzetnicima, ali i rumunskim kolegama, privrednicima i turističkim radnicima, rekao je Ljubotina. Ovo je uzvratna poseta Rumuna, podsećajući nas na mesec dana ranije organizovano putovanje naših turističkih i ugostiteljskih radnika u Temišvar. Očekuje velike rezultate, naročito u 2019. godini. Najavio je promociju grada Zrenjanina i manifestacije Dana piva u Temišvaru. Pozvao je naše goste i njihove sugrađane da posete grad na Begeju i manifestaciju Dani piva.

 

Todor Ursu je poželeo dobrodošlicu delegaciji iz Rumunije i izrazio je veliko zadovoljstvo što je započeta saradnja na ovom polju sa Rumunijom. Upoznao nas je sa radom Zavoda, koji ove godine slavi 10 godina postojanja. Pored 40 izložbi, zavod organizuje i 32 manifestacije, od kojih je izdvojio Veliki festival Rumuna, Dečiji festival Rumuna, Festival zabavne muzike, Festival romansi i šlagera. Istakao je da Zavod sarađuje sa preko 40 različitih institucijama u zemlji i inostranstvu, Pokrajinskom vladom, Akademijama nauke u umetnosti u Srbiji i Crnoj Gori.

 

CSC 0386Goran Nešić je, nakon što je pozdravio sve prisutne, rekao da je Unija poslodavaca stvorila ideju da se kroz sajam, dolazi do ovakvih kontakata i ovakvih dešavanja. Izrazio je želju i nadu da se ne stane ovde. Istakao je da je cilj proširenje saradnje sa gradovima u okruženju, u kojima možemo da tražimo nove privredne šanse.

 

DSC 0382Madelina Burtea, zadužena za odnose sa javnošću u Asocijaciji za promociju i razvoj turizma u Županiji Timiš, izjavila je da je plan za narednu godinu da se napravi zajednička poseta ljudi iz Temišvara i Zrenjanina, našim i rumunskim najznačajnijim manifestacijama, poput novogodišnjih i božićnih vašara i sajmova turizma. Obećala je da će posetiti „Dane piva“ u Zrenjaninu, ali je pozvala i Zrenjanince da posete njihove „Dane piva“, koje organizuje temišvarska fabrika piva „Timišorijana“.

 

DSC 0394Program u Baroknoj sali upotpunjen je folklornim igrama Kluba za stara i odrasla lica pri Gerontološkom centru,a prisutni su imali prilike da pogledaju film o gradu Zrenjaninu i manifestaciji Dani piva. Drugog dana boravka, za goste iz Rumunije, organizovan je obilazak, sa stručnim vodičem, užeg centra grada i okoline, kao i nekoliko ugostiteljskih objekata, gde su bili, od strane domaćina-vlasnika, uslužneni proizvodima karakterističnim za ovo poručje.

U organizaciji Gradske turističke organizacije Kragujevac i “Šumadija sajma”, pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, održan je Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma, ove godine deseti put. Sajam, koji je trajao od 23. do 25. novembra, u ime Vlade Republike Srbije i resornog ministarstva, svečano je otvorila, Vera Božić Trefalt, pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, a prisutnima su se obratili i direktor “Šumadija sajma” Zoran Nedeljković I direktor GTO Kragujevac Snežena Milisavljević.

 

01Sajam je okupio i ove godine brojne izlagače iz Srbije i zemlje regiona, nacionalne, regionalne i lokalne turističke organizacije, hotelijere, turističke centre, banjska lečilišta, seoska domaćinstva, vinarije…

 

Turističke agencije su predstavile objedinjenu ponudu za zimu 2018/2019., kao i aranžmane za novogodišnje i božićne praznike, a bili su obezbeđeni i sajamski popusti.

 

Turistička organizacija grada Zrenjanina je nastupila kao suizlagač – partner Turističke organizacije Vojvodine, zajedno sa Turističkom organizacijom Vršca, Bačke Palanke, Kovina, Temerina, Žablja, Subotice, Pančeva, Plandišta, Novog Bečeja, Kovačice, Bele Crkve kao i Klasterom ’’Deliblatska peščara’’.

 

Na samostalnom izlagačkom prostoru, predstavljena je celokupna turistička ponuda Vojvodine – kulturna, gastronomska, vinska, ponuda sa salašima, čardama, etno kućama, kao i mogućnosti za biciklističke rute i kampovanja.

 

Naglasak je bio na promociji novih turističkih programa za kratak odmor u Vojvodini, kao i na ponudi za predstojeće novogodišnje praznike.

01Međunarodni sajam sporta, sedmi po redu održan je od 23. do 25. novembra u Beogradu, u organizaciji Sportskog saveza Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Sajam, pod sloganom „Put uspeha“, otvorio je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, a prisutnima su se obratili predsednik SSS Davor Štefanek i proslavljeni fudbaler Dejan Stanković.

 

Zajednička ocena je da je 2018. godina rekordna po broju medalja koje su srpski sportisti osvojili u olimpijskim i paraolimpijskim disciplinama i da je srpski sport na dobrom putu omasovljenja i odličnih rezultata, zahvaljujući, pored ostalog, i značajnoj podršci državnih i sportskih institucija.

 

02Sportski savez Zrenjanina je, treću godinu je za redom, učestvovao na sajmu sporta u Beogradu, a ove godine na sajmu su se predstavili i Turistička organizacija grada Zrenjanina, zrenjaninska Javna ustanova „Sportski objekti“, Savez za školski sport Grada Zrenjanina i zrenjaninski Crveni krst.

 

Štand je bio izuzetno posećen i izazvao je veliko interesovanje posetilaca što potvrđuje da je Zrenjanin grad sporta, te da sportski turizam ima značajnu ulogu u razvoju samog grada. U toku tri dana trajanja, Sajam sporta okupio je oko veliki broj teritorijalnih sportskih saveza, nacionalnih granskih sportskih saveza, predstavnike najznačajnih sportskih institucija u zemlji. Uz domaćine Ministarstvo omladine i sporta i Sportski savez Srbije, učestvovali su Paraolimpijski i Olimpijski komitet Srbije, Zavod za sport i medicinu sporta Srbije, Antidoping agencija Srbije, Sekretarijat za omladinu i sport grada Beograda sa Sportskim savezom Beograda, Sekretarijat za omladinu i sport AP Vojvodine sa Sportskim savezom Vojvodine. Pored državnih sportskih saveza i komiteta, na Sajmu sporta, predstavili su se i mnogobrojni izlagači sportske opreme, suplemenata, ishrane, oporavka i rehabilitacije sportista.

pres1U četvrtak, 22. novembra, u Multimedijalnoj Sali, održana je konferencija za novinare povodom posete delegacije iz Županije Timiš. Poseta, u organizacjici Turističke organizacije grada Zrenjanina, uz podršku Unije poslodavaca Zrenjanin, zakazana je za utorak, 27. novembar, a radi ostvarivanja saradnje u cilju razvoja turizma u regionu.

 

Na konferenciji su govorili izvršni direktor Unije poslodavaca Zrenjanin Izabela Kiš, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina, vlasnik Turističke agencije Caravan Vladeta Dašić i Natalija Palinkaš, vlasnik restorana Renesansa, kao predstavnik naših ugostitelja.

 

Zoran Ljubotina je sa zadovoljstvom najavio dolazak predstavnika Županije Timiš i grada Temišvara, kao i početak saradnje sa njima. Istakao je da je ideja potekla sa sajma ZR Biznet, a cilj ideje da se dovede veliki broj turista iz Rumunije i u tom smislu podigne turizam na viši nivo. Delegacija iz Zrenjanina je pre tri nedelje posetila Temišvar, gde je bila sačekana od strane predstavnika Županije, grada Temišvara, vlasnika turističkih agencija. Najavio je promociju grada Zrenjanina, koja će se održati u utorak, pripremljenu za goste i nastavak razgovora, koji su započeti u Rumuniji.

 

pres2Vladeta Dašić je rekao da je ideja da se targetira jedna ciljna grupa, koja bi mogla da bude sigurna, kao posetioci. Upravo je to Temišvar i njihovo stanovništvo. Istakao je da jedino zajedno i sa objedinjenom ponudom, neki grad može da bude turistički centar, jer svako parcijalno prikazivanje i promocija je kratkog daha. Cilj odlaska naših turističkih radnika u Temišvar bio je ostvarivanje kontakta sa njihovim turističkim radnicima, kao i da se upoznaju sa onim šta nude, kako bi naši organizatori turističkih putovanja mogli da sačine program, predstave ga i povedu naše sugrađane u Rumuniju.

 

pres3Prvo takvo putovanje je planirano već za 30. novembar ili 05. decembar. Biće komercijalnog tipa, a u cenu od 1000 dinara ulazi autobuski prevoz i razgledanje grada sa stručnim vodičem. Za predstavnike Rumuna, koji dolaze sledeće nedelje u dvodnevnu posetu našem gradu, pripremljen je bogat program. Prvog dana je za njih planirana interno ciljna, usmerena promocija grada, na kojoj će se prikazati film, a pozdraviće ih predstavnik grada Zrenjanina, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina i predsednik instituta za kulturu vojvođanskih Rumuna Doru Ursu. Drugog dana, sa stručnim vodičem, grupi će se pokazati grad i okolina.

 

Izabela Kiš je istakla da su svi članovi Unije iz različitih oblasti uvideli da jedino zajedničkim snagama mogu da daju velike rezultate. Na ovaj način će se povećati vidljivost grada i dolazak turista, što je upravo i cilj. Dokaz opravdanosti odlaska delegacije iz Zrenjanina u Temišvar je upravo uzvratna poseta njihovih privrednikas i preduzetnika. Nastavku razgovora sa gostima prisustvovaće privrednici i preduzetnici koji su već potvrdili svoj dolazak. Inače Unija poslodavaca Zrenjain neguje saradnju sa raznim institucijama iz Rumunije, što je jako važno za ekonomski razvoj grada i regiona. Unija je podržala i uvek će podržavati ovakav vid saradnje, jer želi da pomogne svojim članovima, kako bi bili uspešniji, a grad kvalitetniji.

 

Natalija Palinkaš je imala čast da se obrati ispred ugostitelja našeg grada i izrazila je zadovoljstvo što su uključeni u ovaj program, kako bi kompletirali ponudu grada i poboljšali ugostiteljsku i turističku ponudu grada Zrenjanina.

Turistička organizacija

grada Zrenjanina

Ulica: Koče Kolarova 68,

23000 Zrenjanin, Srbija

tel. +381 23 523 160

fax +381 23 523 161

e-mail : office@visitzrenjanin.com


Turističko

informativni centar

Ulica: Subotićeva 1,

23000 Zrenjanin, Srbija

tel. + 381 23 581 890

fax. +381 23 523 260

e-mail : tic@visitzrenjanin.com

gradituristicka

Ovo je stranica za one koji su nekada bili, a nisu otkrili jedinstvena blaga grada na reci Begej. Ovo nije samo turistička prezentacija. Ovo su živi otkucaji Zrenjanina, srca regije Banat. Od nas, koji u njemu živimo...

Grad Zrenjanin i TO grada Zrenjanina

Gradska uprava: 315-0111

Centar za obaveš. 985 523-985

Policijska uprava 192 564-112

Vatrogasna služba 193

Hitna pomoć 194


Dežurni Lekar: 562-066

Elektro Distribucija 543-210

Elek.Dist. Dispečar. 522-444

Osnovni sud: 564-737

Viši sud: 564-712

Privredni sud: 561-929

Prekršajni sud: 525-253

Opštinsko javno tužil.: 560-150

Free Joomla! template by L.THEME