DANI UROŠA PREDIĆA

Za dane vikenda su u Orlovatu obeleženi Dani Uroša Predića, velikana, najpoznatijeg slikara akademskog realizma, čija dela krase ikonostase mnogih crkava i manastira, ali i prostore galerija i muzeja.

Manifestaciju je svečano otvorio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, a posetio ju je i Karavan Banatske bajke.

Ovogodišnje Dane Uroša Predića, koji su se po 12. put za redom održali, karakterišu brojna dešavanja: manifestacija ,,Paorska torbaˮ, štrudlijada, takmičenja u kuvanju riblje čorbe, pikadu, bacanju pločica, šahu, kartaškoj igri ,,fuksˮ. U programu su učestvovali mlađi i stariji članovi Kulturno-umetničkog društva ,,Uroš Predićˮ, učenici OŠ ,,Uroš Predićˮ koji su izveli bajkovitu predstavu, deca iz KUD-a ,,Mladostˮ iz Elemira, članovi KUD-a ,,Svetozar Markovićˮ. Orlovaćanke Nevena i Teodora Ostojin su pevale i recitovale, a sastav o Orlovatu pročitala je Milica Milutinović.

Priču o poznanstvu Uroša Predića i Mihajla Pupina ispričala je mr Branka Jajić, dok je nešto više o Predićevom religijskom slikarskom opusu govorio Rajko Srdić, sveštenik u penziji koji je ovde službovao 15 godina. Svoju pesmu pročitao je pesnik Nedeljko Sredoja.

Nagradu za najbolju paorsku torbu, koja mora da bude ručno rađena i da sadrži domaću slaninu, pogaču, drveni slanik i britvu, odnele su članice Asocijacije žena Srbije iz Banatskog Despotovca, a za najbolje postavljen sto Aktiv žena ,,Melenciˮ.

Leave a Reply