GRAD ZRENJANIN NA MEĐUNARODNOM SAJMU „DANI TREŠNJE 2019” U MOSTARU

Potpisan sporazum o prijateljstvu i saradnji između gradova Zrenjanin i Mostar

U Mostaru je u periodu od 19. do 21. juna održan 17. Međunarodni sajam privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma „Dani trešnje 2019”.

Na Sajmu učestvovalo oko 300 izlagača, a centralna tema bila je promocija starih, autohtonih zanata koji postaju turistički brend.

Međunarodni sajam u Mostaru 2019
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić
Sajam Mostar 2019 02
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić
Međunarodni sajam u Mostaru 2019
Dragan Ćapin, Goran Kravarušić, Sanja Petrović, Čedomir Janjić i Marica Kosanović

Delegaciju koja je predstavljala Grad Zrenjanin predvodio je gradonačelniik Čedomir Janjić, sa pomoćnikom gradonačelnika Draganom Ćapinom i načelnikom odeljenja za privredu, lokalni ekonomski i ruralni razvoj, izgradnju i uređenje grada i zaštitu životne sredine Goranom Кravarušićem.

Turističku organizaciju grada Zrenjanina na sajmu su predstavile Sanja Petrović i Marica Кosanović.

Sajam je otvorio predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine u tehničkom mandatu Denis Zvizdić koji je rekao da su sajmovi i privredni forumi izuzetna prilika za prezentaciju privrednih potencijala BiH i povezivanje privrednika u regiji, te istakao razvojne, prirodne, privredne i turističke potencijale Bosne i Hercegovine.

U okviru svečanog otvaranja sajma potpisan je i Sporazum o prijateljstvu i saradnji između grada Mostara i grada Zrenjanina iz Srbije, te se ovim povodom prisutnima na otvaranju sajma obratio se i gradonačelnik grada Zrenjanina Čedomir Janjić koji je izrazio očekivanje da će Mostar i Zrenjanin ostvariti uspešnu saradnju kroz više oblasti – lokalna samouprava, sport, kultura, obrazovanje, ali i ekonomija.

Privredna saradnja naročito će se razvijati upoznavanjem sa privrednim programima, razmenom stečenih iskustava i znanja, susretima privrednika i prezentacijama i izložbama, a sve u cilju otvaranja mogućnosti za jačanje privrednih veza i unapređenja privrede kao bitne odrednice razvoja.

Posebno će se podsticati i podržavati uzajamne posete delegacija i različitih grupa građana, istrajavati na razvoju veza među mladim ljudima, njihovim udruženjima i institucijama kao budućem mostu i promoterima saradnje i dostignuća međusobnog razumevanja i raznolikih veza između grada Mostara i grada Zrenjanina.

Grad Mostar s okolinom broji danas nešto više od 100 hiljada stanovnika, najveće je naseljeno mesto u Hercegovini i sedište Hercegovačko-neretvanskog kantona. Poznat je kao grad izuzetnog kulturno-istorijskog nasleđa, kao grad na Neretvi i grad sporta. Smešten je u tri kotline, okružene brdovitim predelima, a kroz centar grada proteže se kanjon reke Neretve.

Međunarodni sajam u Mostaru 2019
Štand Turističke organizacije grada Zrenjanina

Leave a Reply