KARAVAN “IZAĐI MI NA TEGLU” PO ČETVRTI PUT U ZRENJANINU

U okviru tradicionalnog karavana „Izađi mi na teglu“, na Trgu slobode, 07. oktobra, održano je takmičenje u pripremanju najboljeg ajvara, manifestacija pokrenuta s ciljem da ukaže i dodatno promoviše taj srpski brend.

Već sedmu godinu za redom asocijacija „Bašta mašta“ organizuje ovaj gastronomski karavan širom Srbije, a ove godine četvrti put u Zrenjaninu, uz podršku grada Zrenjanina i Turističke organizacije grada Zrenjanina.

Izadji mi na teglu Zrenjanin
KARAVAN “IZAĐI MI NA TEGLU”
Izadji mi na teglu Zrenjanin 043
KARAVAN “IZAĐI MI NA TEGLU”
Izadji mi na teglu Zrenjanin 008
KARAVAN “IZAĐI MI NA TEGLU”
Izadji mi na teglu Zrenjanin 032
KARAVAN “IZAĐI MI NA TEGLU”
Izadji mi na teglu Zrenjanin 037
KARAVAN “IZAĐI MI NA TEGLU”

Pod nešto izmenjenim pravilima, a uz poštovanje opštih mera predostrožnosti i u cilju sprečavanja širenja virusa Covid-19, ovogodišnji karavan se održao u 9, umesto kako je to do sada bilo, 30 gradova. Timovi su bili formirani isključivo od članova istog domaćinstva ili uskog kruga prijatelja. Broj učesnika po takmičarskoj ekipi sveden je na maksimalnih 6, dok je ukupan broj ekipa smanjen sa 15 na 10 po gradu. Svi takmičarski štandovi nalazili su se na bezbednoj međusobnoj udaljenosti, a takmičarima su bile obezbeđene maske i higijenske rukavice, kao i dezinfekciona sredstva.

Program manifestacije vodio je Vuk Roksandić, a zvanično je otvorio direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je karavan, uprkos svim nedaćama izazvanim Covid virusom, ipak stigao u naš grad i rekao:

Pored složene situacije u kojoj se smo se usled posledica prouzrokovanih pandemijom korona virusa  našli, uspeli smo da organizujemo omiljeni gastronomski karavan svih kulinarskih majstora, ali i gurmana. Manifestaciju održavamo na bezbedan način, poštujući preporuke zdravstvenih institucija. Obećavamo da ćemo, bar danas, gurmanlukom pobediti koronu – poručio je Ljubotina.

Izadji mi na teglu Zrenjanin 051
KARAVAN “IZAĐI MI NA TEGLU”

Žiri koji je birao najbolji ajvar činili su Stojanka Lekić, Olgica Velimirov i Denis Horvat. Kažu da su nijanse odlučile pobednika. Kod ajvara su prvo ocenjivali izgled, a zatim miris i ukus. Kod izgleda se gledala boja i konzistencija tj. ukuvanost.

Deset ekipa, vrsnih kulinara iz Zrenjanina i okoline, koliko se okupilo u našem gradu borili su se za mesto u velikom finalu, koje će se održati u Beogradu 10. oktobra.

Izadji mi na teglu Zrenjanin 035
KARAVAN “IZAĐI MI NA TEGLU”
Izadji mi na teglu Zrenjanin 067
KARAVAN “IZAĐI MI NA TEGLU”

Treće mesto po oceni žirija pripalo je ekipi iz MZ „Elemir“. Iz Zrenjanina ove godine odlaze 2 najbolje ekipe, a to su prošlogodišnji vicešampioni, a ove godine pobednici, učenici kuvarskog smera Ekonomsko-trgovinske škole „Jovan Trajković”, koje su predvodili profesori Borisav Lović i Marija Latinčić. Drugo mesto ovog puta je osvojila ekipa iz Zrenjanina „Zrela babura”.

Turistička organizacija grada Zrenjanina potrudila se ovoga puta da manifestacija ima bogat prateći program.

Nastupali su KUD Pionir, KUD Đerđef i tamburaški orkestar Bečkerek. „Kuhinjicu pod vedrim nebom” ove godine nam je pripremio restoran Renesansa. Raznovrsna jela sa menija „Renesanse” posetioci su mogli da probaju uz sveže skuvan ajvar.

Izadji mi na teglu Zrenjanin 067
KARAVAN “IZAĐI MI NA TEGLU”

Leave a Reply