Stajićevska priča“ pobedila – zadovoljni i domaćini i gosti

Kobasicijada Belo blato 001

 

Mesecima planiran, danima timski pripreman, kvalitetno marketinški najavljivan, Šesti festival kobasica i domaće rakije u Belom Blatu okupio je, u subotu, 9. februara, kako procenjuju organizatori, više od deset hiljada posetilaca.

 

Iako je već prvih godina ova ruralna manifestacija prešla lokalne okvire, ovog puta je potvrđen njen turistički značaj. I ove godine, bila je međunarodna, među 47 ekipa iz Srbije koje su se takmičile u pravljenju kobasica, bila je i jedna iz Rumunije.

 

Kobasicijada Belo blato 007Udruženje kulinara amatera i negovaoca starih običaja i zaštitnika životne sredine iz Belog Blata i Mesna zajednica Belo Blato dobili su podršku Grada Zrenjanina, organizaciono pojačanje Turističke organizacije grada Zrenjanina i prisustvo IP media 023 - povezivanjem manifestacije sa Karavanom „Banatska bajka“.

 

Kobasicijada Belo blato 025I gradonačelnik Zrenjanina je, otvarajući 6. Festival kobasica i domaće rakije u Belom Blatu, naglasio da manifesatacija raste, podsetivši da je upravo namera da ona dobije međunarodni karakter i promoviše etno, gastronomske i druge turističke potencijale ove multikonfesionalne i multikulturalne sredine.

 

Duge kolone automobile na ulazu u selo, registarske tablice iz gradova Srbije, kao i iz inostranstva, svedoče o izuzetnom interesovanju posetilaca. Članovi Udruženja planinara stigli su peške, a grupa turista iz Slovenije luksusuznim autobusima.

Ko god je toga dana bio u Belom Blatu, imao je razloga za uživanje…

 

Kobasicijada Belo blato 030Na ulazu u ovo mesto, udaljeno četrnaest kilometara od Zrenjanina, na obodu Carske bare, posetioce su dočekivali volonteri Crvenog krsta koji su im delili flajere i pružali neophodne informacije. Već tu je počela gastronomska priča – mirisu kobasice jedino su vegeterijanci odolevali.

 

Pola tone kobasica je posluženo gostima, uz krompiriće i kupus, a na tradicionalnom doručku dobrodošlice bilo je i čvaraka, slanine, jaja, sira, džigerice, luka, toplog hleba, pa i dinstane sveže krvi. Grupa učenika osmih razreda osnovne škole „Bratstvo jedinstvo” u Belom Blatu, uz osmeh je posluživala goste.

 

Kobasicijada Belo blato 052Sve proizvode svinjokolja gosti su mogli i da kupe od brojnih proizvođača iz Banata, Srema i Bačke, a pred njima su bile i pune tezge mlečnih proizvoda i ručne radinosti, od slatkih i slanih kolača, do odeće.

 

Prema rečima predsednika Saveta Mesne zajednici Belo Blato Miroslava Markuša, ideja je bila da skrenu pažnju na svoje malo mesto, a iz godine, u godinu, manifesatcija raste i posao oko organizacije je obimniji i složeniji. Ali, i efekti su mnogostruki.

 

Zadovoljan je i predsednik Udruženja kuvara amatera i negovaoca starih zanata i zaštitnika životne sredine, Ištvan Požar, koji kaže da su se takmičilo se 47 ekipa, kao i da je bilo još zainteresovanih, ali više nije bilo mesta. On ističe da je u subotu u Belom Blatu, kobasice pravilo oko 300 majstora mesara – sve kobasice su slične, sasatojci su skoro isti, a svaka je drugačija, razlika je u nijansama.

 

Posebno se vodilo računa o bezbednosti hrane.

 

Direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina, Zoran Ljubotina, ističe, s ponosom, da je ovo jedan nov turistički proizvod koji je prevazišao lokalne okvire, neobična turistička manifestacija koja je dobila viši nivo, a obogaćena je i programom vezanim za ovogodišnju „Banatska bajku”.

 

Kobasicijada Belo blato 070Učestvovali su đaci i direktor Osnovne škole ,,Bratstvo jedinstvo“ u Belom Blatu Milan Nedeljkov, novinar Bora Otić, urednik emisije „5kazanje“ Radio televizije Vojvodine, koji je ovde svake godine i jedan je od pokretača manifestacije, koji je predstavio svoju novu knjigu „Šorom sredom , drvored“, KUD „Đerđef“ iz Zrenjanina, pesnik Bogdan Bogdija Kukolj iz Žitišta i Pevačka grupa Kulturnog centra Zrenjanin ,,Filigrani“.

 

Pevalo se i igralo ne samo na bini, već i kraj kotlića i stolova na kojima su učesnici služili specijalitete. Većina kaže da su došli da bi se družili i zabavili, ali su se svi trudili da naprave što bolju kobasicu.

 

Najbolju kobasicu je napravila ekipa koju je predvodio Rade Gligorović – „Stajićevska priča“. Drugo mesto su osvojili kuvari iz Ribarskog udruženja „Mrena” – Banatska Topola, a treće masjtori Udruženja „Remus” – Mužlja.

 

Ocenjivali su ih vitez kulinarstva iz Asocijacije šefova kuvara Srbije i član Viteškog reda Okruglog stola kuvara amatera Vojvodine Radovan Subin i vitez kulinarstva Mađarske i Vojvodine Kalman Boršoš.

 

Ocenjivano je i 170 uzoraka, deset vrsta rakija, uz pomoć Darka Sladičeka i članova žirija Aleksandra Bugara, Janka Janošika, Jožefa Banjarija, na čelu sa Alisom Kockar.

 

Sa punim torbama domaćih specijaliteta, nakon celodnevnog boravka u Belom Blatu, odlazili su turisti, obećavši da će doći i na sledeću manifestaciju, a biće tu ponovo i takmičari, jer kažu da je bilo zadovoljstvo učestvovati na 6. Festivalu kobasica i domaće rakije.

 

više fotografija kod nas FB STRANICI

 

Lazar Dunjdjerski press 003Danas je u multimedijalnoj sali Gradske kuće održana konferencija za novinare i predstavnike medija u susret zrenjaninskoj premijeri predstave ,,Lazar“, koja će se odigrati u četvrtak, 7. februara, u 20 časova u Narodnom pozorištu ,,Toša Jovanović“.

 

Reč je o monodrami posvećenoj najbogatijem i najuticajnijem Srbinu u Austrougarskoj monarhiji, velikom dobrotvoru i zadužbinaru - Lazaru Dunđerskom, nekadašnjem vlasniku pivare u našem gradu.

 

Autor teksta je magistar Zoran Subotički, reditelj i scenograf Ljuboslav Majera. Igra Miodrag Petrović, prvak drame Srpskog narodnog pozorišta. Kostimografkinja je Tijana Sićević, a produkcija Marcons, Novi Sad.

 

Lazar Dunjdjerski press 001Zoran Subotički je magistar književnosti, nekadašnji profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, pisac, reditelj, istraživač, romantik, pomoćnik upravnika Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

 

Autor je čudesne predstave ,,Od raja do beznjenice”, kojom veliča ljubavnu sudbinu Laze Kostića i Lenke Dunđerski, ćerke Lazara Dunđerskog.

 

Lazar Dunjdjerski press 008Predstava se sa velikim uspehom igra u našoj zemlji i u inostranstvu, a gostovala je nekoliko puta u našem gradu.

 

U ovoj predstavi Lazara Dunđerskog briljantno igra Miodraga Petrović, prvak drame Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, koji Lazara Dunđerskog igra i u monodrami ,,Lazar” .

Reditelj ,,Lazara”, Ljuboslav Majera, režirao je brojne predstave na srpskom i na slovačkom jeziku, od kojih nekoliko i u Narodnom pozorištu ,,Toša Jopvanović”, za koje je dobio značajne nagrade.

Ovo je još jedna njegova rediteljska avantura.

 

Lazar Dunjdjerski press 007Na konferencicji su govorili autor teksta predstave Lazar i pomoćnik upravnika Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, magistar Zoran Subotički, direktor turističke organizacije grada Zrenjanina, Zoran Ljubotina i direktorka Centra za socijalni rad, gospođa Olivera Lisisca.

 

Magistar Zoran Subotički navodi da je predstava ,,Lazar” deo trilogije ,,Čudesni svet Dundjerskih”, te da je prošle godine došao na red Laraz Dunđerski, koji je bio stub čitave porodice Dunđerski i predstavlja antički omaž njegovom životu. Publika će imati priliku da vidi Lazara kao biznismena, preduzetnika, poslovnog čoveka, i nacionalno samosvesnog coveka, koji je barabarsa velikanima naše nacionalne istorije.

 

Prikazan je kao čovek koji se vrlo dobro kreće geopolitičkim prostorom, vremenom, carevinom u kojoj radi i živi. Publika će imati priliku da vidi čoveka koji se na lep način odnosi prema kulturi i umetnost, koji je izgradio staro zdanje Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, kad su glumci, nakon rušenja ostali bez svog prostora za rad u dvorištu sadašnjeg hotela Vojvodina u Novom Sadu. Radnja predstave se vrti oko pozorišNe zgrade gde se Lazar pojavljuje na petnaestogodišnjici postojanja Srpskog narodnog pozorišta.

 

Lazar Dunjdjerski press 009Prema rečima autora teskta predstave ,,Lazar”, razlozi za pisanje monodrame posvećenu Lazaru Dunđerskom su onovremeni, istorijski i ovovremeni. Dunđerski je utkan u poslovni ambijent Banata i Zrenjanina. Jedan je od najtalentovanijih privrednika Srbije onog vremena. Druga njegova dimenzija je da je bio ozbiljan darodavac, dobrotvor, ktitor… On je svoje materijalno bogatstvo i srce davao za nešto što je bila važna nacionalna stvar, za kulturu. Jedan od ovovremenih razloga za nastanak monodrame je i saradnja sa Turističkom organizacijom grada Zrenjanina poslednjih godina na oživljavanju nasleđa Dunđerskih u Zrenjaninu, izjavio je Subotički.

 

Lazar Dunjdjerski press 004Direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina, Zoran Ljubotina je istakao da je velika čast upriličiti ovako lep događaj našim sugrađanima. Bitno je da se kroz nove turističke proizvode promoviše kulturni turizam. Neki od njih su stara zgada pivare, uz koju je u planu pravljenje promenade i šetališta, Muzej piva, industrisko nasleđe, spomensoba Lazara Dunđerskog. Saradnja sa Zoranom Subotičkim i Srpskim narodnim pozorištem je dobrodošla kao omaž velikom dobrotvoru i industrijalcu koji je obeležio kraj 19. i početak 20. veka. Ovo je nov turistički proizvod u ogledalu grada i naših sugrađana i budućim gostima.

 

Novac od prodatih ulaznica čija je cena 300 dinara, namenjen je deci žrtvama nasilja i deci bez roditeljskog staranja.

 

Direktorka centra za socijalni rad, Olivera Lisica zahvalila se na saradnji učesnicima koji su omogućili realizaciju projekta, te da je ženama i deci u Sigurnoj kući, koja u Zrenjaninu radi 10 godina, svaka pomoć dobrodošla. Ona je neophodna za vreme boravka u Sigurnoj kući, ali i nakon izlaske iz nje. Zahvalna je svim učesnicima u ovom projektu, od autora predstave do onih koji će kupiti kartu i pogledati predstavu.

 

Projekat je realizovan u partnerstvu sa Opštinom Srbobran. Generalni pokrovitelj je Macval group, a pokrovitelj Nikola Tanurdžić, praunuk Lazara Dunđerskog.

Realizaciju je pomogao veliki dobrotvor PerSU Marketi.

 

Više fotografija sa konferencije kod nas na FB Stranici.

Mažoretkinje, trubači i klovnovi najavili pedeseti Praznik mimoze u Herceg Novom

 

Mimoza Zrenjanin 01Karavan mimoze, koji najavljuje 50. Praznik mimoze u Herceg Novom, prošao je danas zrenjaninskim Trgom slobode i ulicom Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

 

Mimoza Zrenjanin 02Razigrane mažoretkinje, raspoloženi trubači i nasmejani klovnovi doneli su dah proleća i duh, boje, mirise i toplinu južnog Jadrana u zimski ambijent Banata koji je pod ledenom kišom.

 

Brojni građani su dočekali drage goste iz Herceg Novog koji u našem gradu promoviše „Praznik mimoze“ nakon tridesetak godina.

 

Zamirisale su mimoze, zapucale su puške, razlegla se muzika trubača, „sevali“ su fotoaparati...

 

Mimoza Zrenjanin 03Kako je najavljeno, ovakvi spektakli bi trebalo da promovišu tradicionalnu manifestaciju mimoze u našem gradu i sledećih godina.

 

Mimoza Zrenjanin 03aKaravan mimoze je prošao Bečom, Vrbasom i Novim Sadom a iz Zrenjanina kreće put Beograda.

Predviđene su još dve promotivne ture u Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, Sloveniji i Srbiji...

 

U Gradskoj kući u Zrenjaninu organizovan je prijem za predstavnike delegacije Herceg Novog.

 

Potpredsednik hercegnovske Opštine Miloš Konjević je uručio Plaketu 50. Praznika mimoze zamenici sekretara Skupštine Grada Zrenjanina Svetlani Grujić, koja ju je primila u ime gradonačelnika Čedomira Janjića.

 

Mimoza Zrenjanin 04Izrazivši zadovoljstvo što je Kravan mimoze u Zrenjaninu posle tri decenije, direktor Turističke organizcije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina je rekao da je ovo pravi način da se Herceg Novi preporuči građanima regiona i uspostave nove veze saradnje.

 

Kako je istakla načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić, čast je biti domaćin učesnicima Karavana mimoze koji je u našem gradu bio još u februaru 1985. godine i izrazila očekivanja da će ovaj turistički događaj postati tradicija.

Kopaonik 01Na Kopaoniku je 25. januara u kongresnom centru hotela Grand&Spa, svečano otvorena trodnevna, šesta Međunarodna agrobiznis konferencija-MAK, „Evropski put uspeha“.

 

Kopaonik 02Ciljevi konferencije su da se na naučnoj osnovi analiziraju i prikažu sienergijski rezultati nauke i prakse, kao i mogućnosti realne podrške uklјučenju Srbije u EU u skladu sa pregovaračkim poglavlјima 11,12 i 13, koji se odnose na polјoprivredu i ruralni razvoj, bezbednost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku i ribarstvo.

 

Predstavljeni su savremeni trendovi i standardi u oblasti polјoprivrede, ruralnog razvoja i turizma u Evropskoj uniji, kao i njihove implikacije na razvoj polјoprivrednog sektora, ruralnih područja i turizma u Srbiji i zemlјama zapadnog Balkana.

 

Kopaonik 03Misija učesnika tradicionalne MAK 2019 bazirala se na holističkom pristupu i dijalogu svih učesnika, na realizaciju ideja kroz nova naučna i praktična rešenja.

 

Kopaonik 03aPrimarna ideja MAK-2019 konferencije bili su afirmacija najnovijih naučnih znanja i njihove primene u praksi u oblasti agrara, turizma, IT sektora, preduzetništva, poslovnog umrežavanja naše zemlje i regiona sa Evropskom unijom i svetom.

 

Direktor Turističke organizacije grada Zrenjanin, gospodin Zoran Ljubotina je drugog dana konferencije predstavio naš grad izlaganjem na temu „Promocija turističkih potencijala grada Zrenjanina”. Gospodin Ljubotina je rekao da su privreda i turizam uzročno posledične veze, a da se njihovim jačanjem razvija potencijal grada.

 

Akcenat razvoja Zrenjanina, kao turističke destinacije, je na unapređenju receptivnog turizma dovođenjem gostiju iz zemlje i inostranstva.

 

Kopaonik 04Da smo na dobrom putu, svedoči porast broja noćenja i brojnih manifestacija kao što su Dani piva, Banatska bajka, Banatske vredne ruke, Izađi mi na teglu, Korzo fest, ZR BizNet, Moto Jet, ZRok vikend.

Turistička organizacija grada Zrenjanina se bavi i izradom projekata koji doprinose realizaciji ideja uz pomoć sredstava iz budžeta i fondova, te da je prethodne godine dobijeno 11 miliona dinara za finansiranje talpe na Tisi, manifestacionih kućica, manifestacije Dani piva.

 

Realizcija projekta EuroVeloPark Banat, otvaranje Muzej piva, razvijanjem biciklističkog i pivskog turizma i prezentacijom našeg grada na sajmovima u zemlji i inostranstvu, doprineće prepoznavanju Zrenjanina kao nezaobilzne tačka ne mapi savremenog turističkog potrošača.

Izlaganje gospodina Ljubotinje pratio je film „Grad po meri čoveka”.

 

Kopaonik 04aOrganizatori konferencije su bili grad Kraljevo, Nacionalni naučno - poslovni centar Gegula iz Kraljeva, Balkanski naučni centar Ruske akademije prirodnih nauka Beograd, Fakultet za menadžment Sremski Karlovci, C.R.E.A.M. Europe (Serbia) PPP Aliance Novi Sad, Visoka zdravstveno - sanitarna škola strukovnih studija ,,Visan“ Beograd i Mikološko - gljivarski savez Srbije.

 

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom GRADA ZRENJANIN, OPŠTINE VRNJAČKA BANJA OPŠTINE TRSTENIK i OPŠTINE BOGATIĆ.

 

Kopaonik 05Generalni pokrovitelji konferencije su bili: Nikom auto (Fiat, Jeep, Alfa Romeo, Lancia), Vinarija Čoka i Vinarija Ohrid, Ministarstvo poljoprivrede, šumastva i vodoprovrede Republike Srbije, Misnistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, Privredna komora Srbije, MK Mountain Resort (Grand Hotel & Spa, Hotels & Apartments Kopaonik).

 

Generalno medijsko pokroviteljstvo realizovano je saradnjom sa Radio televizijom Srbije, 1Prvom, BK TV, Srpskom naučnom televizijom, Večernjim novostima, TV Kraljevom, TOP Srbijom, MIX TV Kraljevo, TV Raškom, KA TV Kraljevo, MIX TV Kopaonikom - live.

 

Fotografije: Mihajlo Berček.

Tara2Turistička organizacija grada Zrenjanina učestvovala je na drugoj Turističkoj konferenciji Zapadna Srbija, koja se održala u hotelu Omorika na Tari, 04. i 05. decembra 2018. godine.

 

Tara3Turistička organizacija regije Zapadna Srbija, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, organizovala je konferenciju sa ciljem da okupi turističku struku, napravi godišnje sumiranje rezultata, kao i da predstavi planove za razvoj turizma ove prosperitetne regije.

 

 

Pored strateških planova i sumiranja, ovogodišnji fokus konferencije je stavljen na ulogu i značaj medija u razvoju turizma.

 

 

TaraPored eminentnih predavača i organizatora, na konferenciji su učestvovale brojne turističke organizacije iz Srbije, predstavnici turističkih agencija, hotela i ostali predstavnici sve značajnije privredne grane u Srbiji.

 

Turističku organizaciju grada Zrenjanina predstavljao je Bogoljub Kandić.

Turistička organizacija

grada Zrenjanina

Ulica: Koče Kolarova 68,

23000 Zrenjanin, Srbija

tel. +381 23 523 160

fax +381 23 523 161

e-mail : office@visitzrenjanin.com


Turističko

informativni centar

Ulica: Subotićeva 1,

23000 Zrenjanin, Srbija

tel. + 381 23 581 890

fax. +381 23 523 260

e-mail : tic@visitzrenjanin.com

gradituristicka

Ovo je stranica za one koji su nekada bili, a nisu otkrili jedinstvena blaga grada na reci Begej. Ovo nije samo turistička prezentacija. Ovo su živi otkucaji Zrenjanina, srca regije Banat. Od nas, koji u njemu živimo...

Grad Zrenjanin i TO grada Zrenjanina

Gradska uprava: 315-0111

Centar za obaveš. 985 523-985

Policijska uprava 192 564-112

Vatrogasna služba 193

Hitna pomoć 194


Dežurni Lekar: 562-066

Elektro Distribucija 543-210

Elek.Dist. Dispečar. 522-444

Osnovni sud: 564-737

Viši sud: 564-712

Privredni sud: 561-929

Prekršajni sud: 525-253

Opštinsko javno tužil.: 560-150

Free Joomla! template by L.THEME