Telefon: +381 (0)23 523160 office@visitzrenjanin.com

KORZO FEST

Zrenjanin

Korzo – to neprekidno kretanje u krug čiji krvotok određuju dosada i ljubav – podjednako moćne strasti; kolanje pogleda vrtlog ljubavi iz dosade ili dosade zbog ljubavi; korzo -taj sumorni pločnik u koji je jedanput zauvek čežnja ugravirala putanje šetača, osudivši svakoga ko stupi u njegov omađijani krug na večnu šetnju……Bilo je potrebno prelaziti čitavu njegovu dužinu: pokretni bedem sastavljen od lica koja vam ništa ne znače da bi se samo u jednom trenutku susrelo ono pravo, jedino i dugo čekano, po bezbrojnim koracima zasluženo lice, što će čas kasnije ponovo zaroniti u reku sivila, izgubljeno sve do sledećeg mimoilaženja……I kada nismo posedovali ništa vredno, poklanjali smo sebe pogledima drugih, primajući zauzvrat iste takve darove u prolazu…
Momčilo “Momo” Kapor

Korzo fest zrenjanin
Nastup muzičara ispred vodotornja

Korzo fest je manifestacija koja je nastala 2011. godine u okviru aktivnosti Zone unapređenog poslovanja, sa željom da se kroz različite programe u glavnoj ulici, građanima ponude kulturni i zabavni sadržaji koji će evocirati i vratiti prave vrednosti i uneti pozitivnu energiju.
Manifestacija je tokom prethodnih godina ostvarila svoj cilj, a to je da se građani i gosti grada tokom letnjih dana pre svega zabave i dobro osećaju u glavnoj ulici, gde se u letnjim večernjim časovima sedi u baštama ugostiteljskih objekata ili šeta kao nekada na korzou.

Inicijatori i idejni tvorci bili su Marjan Rončević – preduzetnik i predsednik BID-a,Vlada Đurić iz Kulturnog centra Zrenjanin, Radovan Moldovan iz KUD-a pionir,Viorel Flora – akademski slikar, Zoran Jerković – sportski radnik i Vladimir Vasiljev, tadašnji direktor Gradske biblioteke.

Lokacija održavanja manifestacije je ulica Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, ispred Vodotornja i na prostoru ispred nekadašnje Robne kuće. Ove 2018. godine, program će se održavati od 20. jula do 11. avgusta, svakog vikenda, petkom i subotom, od 18 do 24 časa.

Za najmlađe program će počinjati u 18 časova i deca će imati priliku da gledaju i uživaju u pozorišnim predstavama, plešu sa plesnim grupama i učestvuju u slikarskim i radionicama starih zanata. Za njih su angažovani klovnovi i haos animatori obučeni u likove njihovih omiljenih crtaća.
Ispred Vodotornja će se nalaziti tzv. „Naša mala pijaca“, gde će se predmeti, koje su deca napravila, prodavati.
Takođe, na „pijaci“ će posetioci moći da nađu i kupe zdravu hranu, ručno rađene predmete, ali i pažljivo odabrane polovne stvari.

Ove godine su se uključili i trgovci i ugostitelji, koji svoje lokale imaju u centru grada. Zajedno sa njima, pažljivo su odabrani, za ambijent starog jezgra grada, muzički bendovi koji će nastupati od 22 časa.
Zahvaljujući Janjinim staklenim iskrama i udruženju VunaArt, naši sugrađani će imati priliku da nauče kako se prave mozaici od stakla i predmeti od pustovane vune.
Na kraju svih radionica, organizovaće se izložba, a najbolji radovi će biti nagrađeni.
Novina ove godine je Korzo kviz, koji će biti organizovan sa željom da se proveri koliko naši sugrađani poznaju naš grad. Kuponi za kviz se mogu pronaći u ugostiteljskim objektima i trgovačkim radnjama u centru.
Svako ko bude želeo da učestvuje u kvizu potrebno je da popuni kupon i ubaci u kutiju pored bine. Svake večeri u 22 časa izvlačiće se takmičar koji će morati da odgovori na pitanje voditelja.

Ove godine obezbeđene su četiri vredne nagrade !

 • Prva nagrada

  izlet za 4 osobe u banji Morohalom u mađarskoj (Turistička agencija Farkaš iz Zrenjanina)

 • Druga nagrada

  produženi vikend za dve osobe u vili „Radigost“ u Brzeću na Kopaoniku

 • Treća nagrada

  7 polupansiona za dve osobe u hotelu Montenegro u Čanju

 • Četvrta nagrada

  nagrada preduzetnika (ugostitelja i trgovaca) iz glavne ulice

Po 19. put organizovaće se i Banatske vredne ruke, 28. jula, sa ciljem očuvanja, negovanja, podsticanja i popularizacije tradicije narodnog stvaralaštva, ali i obogaćivanja turističke promocije grada Zrenjanina.
Na manifestaciji, koja i ove godine ima takmičarski karakter, učestvovaće oko 30 aktiva žena u disciplinama:
slatkiši i slaniši po tradicionalnim receptima
slatkiši i slaniši po novim receptima.
U okviru manifestacije održaće se i dečija radionica – oslikavanje medenjaka.
Ispred gradske biblioteke „Žarko Zrenjanin“ održavaće se svakog petka, od 20.07. – 11.08, kulturne večeri sa početkom u 20 časova.
Tradicionalno, na prostoru ispred nekadašnje Robne kuće, očekuje nas Flora sa svojim prijateljima.
Naš poznati slikar zajedno sa svojim prijateljima slikarima uvešće u svet slikarstva svu decu koja to budu želela, potpuno besplatno. U neposrednoj blizini održavaće se i mini prodajna izložba slika slikara amatera.

Leave a Reply

Close Menu
%d bloggers like this: