Kulturni centar Zrenjanin

Kulturni centar Zrenjanina je ustanova kulture koja svoje programske aktivnosti organizuje, realizuje i stvara kulturne sadržaje u okviru muzičkih, pozorišnih, filmskih, izložbenih, dečjih, tribinskih i multimedijalnih programa. Kulturni centar Zrenjanina veoma ambiciozno pristupa stvaranju svog identiteta i imidža.

Jedinstvenost i prepoznatljivost u odnosu na druge ustanove kulture, realizacija velikog broja kvalitetnih programa, aktivnosti, projekata, festivala i sajamskih manifestacija, njegova su prepoznatljivost. Inicirao je izradu Lokalnog akcionog plana za mlade i učestvovao u formiranju Kulturne mreže Vojvodine.

Kulturni centar ZrenjaninSvake godine realizujemo i nekoliko značajnijih projekata. Formiranje Gradskog dečjeg hora u okviru projekta „Studio za muziku”, inteziviranje razvoja sopstvene muzičke produkcije, projekat „Stripolis” (od strane kritike uvršten u 10 najznačajnijih umetničkih ostvarenja, u toj oblasti, u 2009. godini), Likovni salon 30X30, Foto salon „Grad okom kamere”, organizacija Međunarodnog horskog festivala „Cantemus” u saradnji sa Internacionalnim muzičkim centrom Zrenjanina, multimedijalni projekat „Istorija zrenjaninskog rokenrola” u okviru kojeg je objavljeno duplo CD izdanje (39 muzičkih numera autora i izvođača koji su stvarali zrenjaninsku rokenrol scenu), štampana publikacija (zbirka intervjua) i DVD izdanje (dokumentarna emisija) pod nazivom „ZROK 50 godina” u kojima su date slike jednog grada i područja sa veoma razvijenom muzičkom kulturom i presekom njegove ne samo muzičke već celokupne kulturne scene tog vremena, samo su neke od izuzetno zapaženih programskih aktivnosti.

kulturni-centar-zrenjaninPod sloganom „Kreiraj kulturu” ostvarena je saradnja sa velikim brojem umetničkih asocijacija, udruženja i pružena podrška velikom broju individualnih i grupnih inicijativa.

Kulturni centar Zrenjanina omogućio je da se predstavi raznovrsna kulturna ponuda i kulturni izrazi koji doprinose stvaranju specifičnih urbanih scena i svih vidova kulturnog izražavanja u gradu. Sa Umetničkom asocijacijom Zrenjanina realizuje se projekat „Kontrolisano ludilo” (graffiti jam), u saradnji sa „Banathardkor zadrugom” organizuje se „Zrenjaninski antifašistički festival”. U saradnji sa Kulturnim frontom iz Beograda organizovali smo Regionalni festival alternativne kulture – Refrakt nudeći alternativne programe i kulturne sadržaje. U okviru projekta „Stripolis” održani su i Strip festivali, koji su zajedno sa objavljivanjem časopisa „Stripolis” – časopisa autorskog i internacionalnog stripa, najznačajniji kulturni događaji u Zrenjaninu.

Pored primarne delatnosti u kulturi, Kulturni centar Zrenjanina pruža usluge izdavanja prostora, tehničke opreme, ugostiteljske suluge, kao i usluge marketinga i organizacije sajmova, izložbi, salona i velikog broja gradskih manifestacija.

Kontakt
Zrenjanin, Narodne omladine 1
Tel. +381 23 566 712, Fax +381 23 562 931
kczr@kczr.orgkczr@kczr.org
www.kczr.org

Leave a Reply