„MAGIČNI ZRENJANIN“ U TEMIŠVARU

Promocija grada Zrenjanina i turističke manifestacije „Dani piva“ održana je 19. avgusta 2019. godine u nama bratskom gradu u susednoj Rumuniji.

Najpre je održana konferencija za predstavnike medija, rumunske i srpske u restoranu Lojd. Prisutnima su se obratili Generalni konzul Srbije u Temišvaru dr Vladan Tadić, Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave dr Ivan Bošnjak, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura i direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina.

Temisvar_Zrenjanin_Danipiva2019

Konzul Tadić se prvenstveno zahvalio predstavnicima Zrenjanina i svima koji su izdvojili vreme da bili na promociji grada Zrenjanina.

“Danas imamo prilku i čast da predstavimo grad Zrenjanin i manifestaciju Dani piva. Ovakve aktivnosti, koje već duži niz godina sprovodimo uspešno u saradnji sa Savezom Srba u Temišvaru i vlasnikom restorana Lojd, gospodinom Radovankovićem su veoma važne i daju veoma dobre rezultate. Svake godine broj srpskih turista koji dolaze u Rumuniju je sve veći I to je pokazatelj da se naša dva naroda sve više zbližavaju. I što je još važnije vraćaju se zadovoljni, sa veoma lepim utiscima i željom da ponovo posete Srbiju.”

Temisvar_Zrenjanin_Danipiva2019

Državni sekretar dr Bošnjak izrazio je veliko zadovoljstvo što se nalazi ovde, u dvostrukoj ulozi. Prvo kao nekadašnji gradonačelnik Zrenjanina, drugo kao državni sekretar u Ministarstvu, koje prevashodno radi na pitanjima nacionalnih manjina u Srbiji.

“Srbi i Rumuni imaju toliko toga zajedničko, samo trebaju da jedni drugima to i ponude.

Zahvalio se gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću, što se opredelio da grad Zrenjanin, njegovo ime, tradiciju u proizvodnji piva predstavi ovde u Evropskoj uniji, prijateljskoj i bliskoj Rumuniji. Pozvao je sve da dođu u Zrenjanin i manifestaciju Dani piva

“Neka se ovaj naš iskreni i prijateljski poziv čuje duž celog Banata, da pokažemo da nas spajaju ne samo zajednička tradicija, već i reka Begej.”

Temisvar_Zrenjanin_Danipiva2019
Temisvar_Zrenjanin_Danipiva2019

Pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura je preneo pozdrave gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića i dodao da je želja da putem ovakvih aktivnosti razvijemo turističke potencijale Zrenjanina, koji su veoma raznovrsni i bogati i dodao:

“Ovogodišnji Dani piva će se malo razlikovati od prethodnih. Posle deceniju i više, kada su se Dani piva organizovali bez našeg lokalnog proizvoda, u Zrenjaninu će ove godine opet poteći zrenjaninsko pivo.”

Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina poželeo je dobrodošlicu svima na promociju grada Zrenjanina i manifestaciju Dani piva.

“Želja nam je bila, a uspeli smo da je ostvarimo, da uspostavimo saradnju sa županijom Timiš i gradom Temišvarem i da pokušamo da žitelje ovog dela Banata dovedemo u naš grad.”

Pozvao je sve da budu deo, onih 500.000 ljudi, koji posete manifestaciju za sedam dana, jer ona predstavlja brend grada Zrenjanina, a sadrži bogat kulturno-umetnički, muzičko-scenski, dečiji, sportski i naučni program, prilagođen svim generacijama, na više od 20 lokacija u gradu.

Pred veoma velikim brojem zainteresovanih stanovnika grada Temišvara na najvećem gradskom trgu, Trgu pobede, u centru ovog lepog grada učesnici promocije su prikazali sve ono čime se naš grad, kao i region srednjeg Banata može pohvaliti.

Kolorit satkan od lepote KUD-a „Pionir” sa igrama i muzičkim numerama iz Banata, pesme i igre iz Šumadije, kao i Vlaške igre nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Bogatstvo različitosti je ovog puta spojilo i stanovnike Temišvara, kao i brojne turiste koji su bili u turističkom obilasku sa našim predstavnicima na samom trgu.

Za animaciju i dobro raspoloženje pobrinuo se i Hary Magnus, mađioničar koji nikoga nije ostavio ravnodušnim i uz svesrsrdnu saradnju sa najmladjom populacijom oduševio sve prisutne! U okviru programa, devojke i mladići iz naše grupe su pozivali prisutne Temišvarce da dodju na Dane piva i delili im prigodan promo-materijal, kao i posluženje pripremljeno za ovu prigodu.

Program je bio propraćen sa znatiželjom prisutnih na trgu i na kraju gromoglasnim aplauzom Uz obećanje da će doći u naš grad žitelja Temišvara, srdačan rastanak  nije izostao. Divno veče prožeto obostranim simpatijama i dobrim raspoloženjem završeno je uz igru, pesmu i zrenjaninsko pivo!!!

Temisvar Zrenjanin 98

Leave a Reply