Korzo fest Zrenjanin

Korzo - to neprekidno kretanje u krug čiji krvotok određuju dosada i ljubav - podjednako moćne strasti; kolanje pogleda vrtlog ljubavi iz dosade ili dosade zbog ljubavi; korzo -taj sumorni pločnik u koji je jedanput zauvek čežnja ugravirala putanje šetača, osudivši svakoga ko stupi u njegov omađijani krug na večnu šetnju…

… Bilo je potrebno prelaziti čitavu njegovu dužinu: pokretni bedem sastavljen od lica koja vam ništa ne znače da bi se samo u jednom trenutku susrelo ono pravo, jedino i dugo čekano, po bezbrojnim koracima zasluženo lice, što će čas kasnije ponovo zaroniti u reku sivila, izgubljeno sve do sledećeg mimoilaženja…

… I kada nismo posedovali ništa vredno, poklanjali smo sebe pogledima drugih, primajući zauzvrat iste takve darove u prolazu…

Momo Kapor

 

korzo2Korzo fest je manifestacija koja je nastala 2011. godine u okviru aktivnosti Zone unapređenog poslovanja, sa željom da se kroz različite programe u glavnoj ulici, građanima ponude kulturni i zabavni sadržaji koji će evocirati i vratiti prave vrednosti i uneti pozitivnu energiju.

Manifestacija je tokom prethodnih godina ostvarila svoj cilj, a to je da se građani i gosti grada tokom letnjih dana pre svega zabave i dobro osećaju u glavnoj ulici, gde se u letnjim večernjim časovima sedi u baštama ugostiteljskih objekata ili šeta kao nekada na korzou.

 

Inicijatori i idejni tvorci bili su Marjan Rončević - preduzetnik i predsednik BID-a, Vlada Đurić iz Kulturnog centra Zrenjanin, Radovan Moldovan iz KUD-a pionir, Viorel Flora - akademski slikar, Zoran Jerković - sportski radnik i Vladimir Vasiljev, tadašnji direktor Gradske biblioteke.

 

Lokacija održavanja manifestacije je ulica Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, ispred Vodotornja i na prostoru ispred nekadašnje Robne kuće.

Ove 2018. godine, program će se održavati od 20. jula do 11. avgusta, svakog vikenda, petkom i subotom, od 18 do 24 časa.

 

Za najmlađe program će počinjati u 18 časova i deca će imati priliku da gledaju i uživaju u pozorišnim predstavama, plešu sa plesnim grupama i učestvuju u slikarskim i radionicama starih zanata. Za njih su angažovani klovnovi i haos animatori obučeni u likove njihovih omiljenih crtaća.

Ispred Vodotornja će se nalaziti tzv. „Naša mala pijaca“, gde će se predmeti, koje su deca napravila, prodavati.

Takođe, na „pijaci“ će posetioci moći da nađu i kupe zdravu hranu, ručno rađene predmete, ali i pažljivo odabrane polovne stvari.

 

korzo1Ove godine su se uključili i trgovci i ugostitelji, koji svoje lokale imaju u centru grada. Zajedno sa njima, pažljivo su odabrani, za ambijent starog jezgra grada, muzički bendovi koji će nastupati od 22 časa.

Zahvaljujući Janjinim staklenim iskrama i udruženju VunaArt, naši sugrađani će imati priliku da nauče kako se prave mozaici od stakla i predmeti od pustovane vune.

Na kraju svih radionica, organizovaće se izložba, a najbolji radovi će biti nagrađeni.

 

Novina ove godine je Korzo kviz, koji će biti organizovan sa željom da se proveri koliko naši sugrađani poznaju naš grad. Kuponi za kviz se mogu pronaći u ugostiteljskim objektima i trgovačkim radnjama u centru.

Svako ko bude želeo da učestvuje u kvizu potrebno je da popuni kupon i ubaci u kutiju pored bine. Svake večeri u 22 časa izvlačiće se takmičar koji će morati da odgovori na pitanje voditelja.

 

Obezbeđene su vredne nagrade:

 

  •  izlet za 4 osobe u banji Morohalom u mađarskoj (Turistička agencija Farkaš iz Zrenjanina),
  •  produženi vikend za dve osobe u vili „Radigost“ u Brzeću na Kopaoniku,
  •  7 polupansiona za dve osobe u hotelu Montenegro u Čanju,
  •  nagrada preduzetnika (ugostitelja i trgovaca) iz glavne ulice I još mnogo vrednih nagrada.

 

Po 19. put organizovaće se i Banatske vredne ruke, 28. jula, sa ciljem očuvanja, negovanja, podsticanja i popularizacije tradicije narodnog stvaralaštva, ali i obogaćivanja turističke promocije grada Zrenjanina.

Na manifestaciji, koja i ove godine ima takmičarski karakter, učestvovaće oko 30 aktiva žena u disciplinama:

  • slatkiši i slaniši po tradicionalnim receptima
  • slatkiši i slaniši po novim receptima.

U okviru manifestacije održaće se i dečija radionica – oslikavanje medenjaka.

 

Ispred gradske biblioteke „Žarko Zrenjanin“ održavaće se svakog petka, od 20.07. – 11.08, kulturne večeri sa početkom u 20 časova.

Tradicionalno, na prostoru ispred nekadašnje Robne kuće, očekuje nas Flora sa svojim prijateljima.

Naš poznati slikar zajedno sa svojim prijateljima slikarima uvešće u svet slikarstva svu decu koja to budu želela, potpuno besplatno. U neposrednoj blizini održavaće se i mini prodajna izložba slika slikara amatera.

 

U subotu, 28. jula, očekuje nas nastup jedne od naših najboljih pevačica izvorne muzike Bilje Krstić sa tamburašima.

Dođite na „Korzo“, nekada „centar sveta“, mesto okupljanja, zabave i upoznavanja.

Dođite i osetite pravu snagu te paradne šetnje i miris tog zadovoljstva.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Turistička organizacija

grada Zrenjanina

Ulica: Koče Kolarova 68,

23000 Zrenjanin, Srbija

tel. +381 23 523 160

fax +381 23 523 161

e-mail : office@visitzrenjanin.com


Turističko

informativni centar

Ulica: Subotićeva 1,

23000 Zrenjanin, Srbija

tel. + 381 23 581 890

fax. +381 23 523 260

e-mail : tic@visitzrenjanin.com

gradituristicka

Ovo je stranica za one koji su nekada bili, a nisu otkrili jedinstvena blaga grada na reci Begej. Ovo nije samo turistička prezentacija. Ovo su živi otkucaji Zrenjanina, srca regije Banat. Od nas, koji u njemu živimo...

Grad Zrenjanin i TO grada Zrenjanina

Gradska uprava: 315-0111

Centar za obaveš. 985 523-985

Policijska uprava 192 564-112

Vatrogasna služba 193

Hitna pomoć 194


Dežurni Lekar: 562-066

Elektro Distribucija 543-210

Elek.Dist. Dispečar. 522-444

Osnovni sud: 564-737

Viši sud: 564-712

Privredni sud: 561-929

Prekršajni sud: 525-253

Opštinsko javno tužil.: 560-150

Free Joomla! template by L.THEME