MINI GITARIJADA U ZRENJANINU

Mini Gitarijada u Zrenjaninu 4 benda prošla u finale

Na „Mini Gitarijadi”, koja se ove godine po četvrti put održala u Zrenjaninu nastupilo je i takmičilo se 7  demo bendova: Mehanizam iz Užica, Bez Rikverca i Futurephobia iz Banja Luke, Mokri asfalt i Bendover iz Beograda i Gnev Anđela iz Bratunca.

Manifestaciju su otvorili pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i popularni rock izvođač Đorđe David.

Salapura je naglasio da je ovo jedna u nizu manifestacija koja se održava u gradu, koja svedoči da Rock’n’roll kao subkultura, ima u Zrenjaninu svoju tradiciju. Preživeo je sve ove godine, ima i dalje svoje poklonike, a Gitarijada u Zaječaru je najbolji primer da ovaj vid muzike nastavlja da živi među mladima, preporučivši publici da uživa u dobrom Rock’n’roll.

Đorđe David je istakao Zrenjanin kao jedan od centara rok muzike u Srbiji, a Vojvodnu i Novi Sad kao sredinu u kojoj je u burnim devedesetim, pa i kasnije, sve do danas, Rock’n’roll nadjačao turbo… Vojvodina i danas neguje rok muziku, otuda i podrška grada Zrenjanina i njegovih građana  „Mini gitarijadi”, koja se već četiri godine održava pred Gitarijadu u Zaječaru.

Izborom žirija na čelu sa Đorđem Davidom, to veče su prošla dva benda, Bendover i Gnev anđela, u finale 53. Gitarijade, koja će se ove godine održati 27. do 29. juna.

Sutradan, odlukom organizatora izabrana su još dva, Mahanizam i Bez rikverca, čime je jedino iz Zrenjanina izabrano više od tri benda za učešće u finale Zaječarske gitarijade.

Uprkos jakom vetru i kiši, najupornija, ali i najvernija publika dočekala je nastup popularnog fank-rok benda „Deca loših muzičara“.

  1. Gitarijada je najstariji festival neafirmisanih rok bendova. Okupljajući desetine hiljada učesnika i posetilaca iz zemlje i inostranstva, ovaj festival spada u red najznačajnijih muzičkih događaja u regionu. Cilj manifestacije je podsticanje i afirmacija muzičkog stvaralaštva mladih opredeljenih za Rock’n’roll, koji još od svog nastanka, kao planetarni fenomen, postaje univerzalno sredstvo komunikacije mladih i integralni segment savremene urbane kulture.

FOTO: Branka Jajic

Leave a Reply