Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

vece nautike u ZrenjaninuU sredu, 04. jula 2018. godine, u Gradskoj bašti u okviru manifestacije „Banatska bajka“ održano je multimedijalno veče u kom su učestvovali Anica Garić, pesnikinja iz Srpske Crnje, zatim Nikola Spaić, brodski kapetan i Vojislav Cvejić iz Turističke organizacije grada Zrenjanina, uz muzičku podršku Ljubiše Šljapića i prijatelja, Snežane Babić i Saše Momirskog.

 

vece nautike u Zrenjaninu1U prelepoj atmosferi Županijskog parka smenjivali su se stihovi, muzika i kadrovi filmova i fotografije o našim rekama, gde su izlagali kapetan Nikola Spaić i Vojislav Cvejić, saradnik za turizam iz Turističke organizacije, zadužen za nautički i pivski turizam.

 

Kapetan Nikola Spaić je izlagao o njegovoj dugogodišnjoj praksi vožnje brodom, perspektivama, mogućnostima i razvoju nautičkog turizma.

 

Multimedijalno veče sa temom nautikaVojislav Cvejić se osvrnuo na istoriju plovidbe rekom Begej i velikim značajem reke za grad.

 

Takođe, ukratko je dao nekoliko informacija vezanih za izgradnju pristaništa u gradu Zrenjaninu, kao i za osposobljavanje prevodnica u Kleku i Itebeju.

 

 

Pripremio je dva kraća promotivna filma o nautičkom turizmu, a posetioci su mogli da vide i niz starih fotografija o istoriji plovidbe Begejom kroz grad, stare vodne mape, kao i fotografije sa održanih regata koje su prolazile kroz grad Zrenjanin.

 

Nakon prvog dela programa prisutni su imali priliku da pogledaju i film "Ogledalo".

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Trio baroknba 005Idealna i akustična svečana Barokna sala Županijske palate bila je premala da primi sve ljubitelje kamerne muzike, u još jednoj Banatskoj bajci, u nedelju 08.jula u 20h na koncertu Tria Ina iz Zrenjanina.

 

Trio baroknba 001Organizator za razvoj i promociju turističkih proizvoda u Turističke organizacije grada Zrenjanina, Jaroslav Stevanov, koji je bio i domaćin ove večeri.

 

Pozdravivši sve prisutne u Sali, naglasio je posebnu važnost "Kulturnog turizma " kao jednog od selektivnih oblika turizma, istakavši posebno kulturu kao preduslov za turizam...

 

Trio baroknba 011aPublici, koja voli klasičnu muziku predstavile su se članice ovog Tria:

Branislava Rajačić-flauta, Ina Kekenj-violina i Ljubica Blagojević-klavir.

Na programu su bila dela Šuberta,Bonis, Hendla, Bera, Piacole.

 

Trio baroknba 031Na zahtev publike u Sali, članice Tria Ina, na bis su izvele kompoziciju - temu iz filma "Miris žene".

 

Oduševljeni, dugotrajnim aplauzom, svi prisutni u sali pozdravili su umetnice uz želju da bude što više ovakvih događaja u našem gradu.

 

 

Za više fotografija kliknite OVDE da posetite našu FB stranicu.

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

zitisteU nedelju 01. jula, u Gradskoj bašti, predstavila se opština Žitište, sa KUD-ovima “Petar Kočić“, „2. oktobar“ i „Petefi Šandor“, amaterskim pozorištem „Jovica Jelić“, udruženjima žena i solo pevačima Emilijom Gut i Tiborom Kerešijem. Program promocije osmislila je Kulturno prosvetna zajednica Žitište.

Bez obzira na to što Žitište spada u jednu od nerazvijenih opština u Srbiji, ima šta da pokaže, kroz brojna kulturna dešavanja. Mitar Vučurević, predsednik opštine Žitište, kao predstavnik, ali i kao gost Banatske bajke, istakao je da su veoma ponosni na svoje ustanove kulture i sporta, zahvaljujući kojim se loši ekonomski pokazatelji na neki način prevazilaze. Zahvaljujući prekograničnoj saradnji sa Rumunijom, obezbeđena su sredstva kojima su opremljeni domovi kulture, ali i organizovane brojne manifestacije.

 

Kulturno-prosvetna zajednica, koja je formirana 1995.godine, obuhvata 11 KUD-ova, 12 udruženja žena i amatersko pozorište „Jovica Jelić „ iz Banatskog Karađorđeva. U banatskoj bajci su predstavili kulturu, tradiciju i običaje Srba, Mađara i Rumuna, jer na teritoriji opštine Žitište pretežno žive ovi narodi.

Posetiocima Gradske bašte predstavio se izvođački ansambl KUD-a iz Česterega, koji čine samo žene i igraju igre iz Srbije. Izloženi su bili i radovi umetnika koji učestvuju u radu likovne kolonije u Žitištu.

Tradiciju naroda koji žive na teritoriji opštine Žitište čuvaju različita udruženja žena. Tako UŽ Zavičaj iz Ravnog Topolovca čuva tradiciju Hercegovaca. Na manifestaciju Banatska bajka doneli su eksponate koji potiču sa područja Bosne i Hercegovine odakle su njihovi preci kolonizirani 1945. godine. Eksponati su u proseku stari 60-70 godina, počev od ručnih radova, predmeta od drveta, metala.

 

Udruženje žena „Banaćanke“ iz Torka neguju ostavštinu svojih starih predaka. Prave isključivo domaća, stara jela, ali se bave i uslužnim keteringom. Veoma su ponosni na manifestaciju „Tajna bakine kuhinje“, koja će se održati 01. septembra, po peti put. Manifestacija je takmičarskog karaktera, prave se isključivo slana i slatka jela od kvasnog testa i na njoj učestvuju udruženja iz Rumunije. Najveći aplauz publike dobio je dečiji hor „A kapela“, koji će uskoro preuzeti da vodi Boris Petrović, koji je široj javnosti poznat po svom glasu.

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Festival tradiceije i kulture 019U Multimedijalnoj sali Gradske kuće, u četvrtak 05. jula, održana je konferencija za novinare povodom održavanja drugog po redu Festivala tradicije i kulture, 35. Zlatnog kotlića, takmičenja u kuvanju riblje čorbe i 11. Memorijala Đula Farkaš – Farki. 

Festival tradiceije i kulture 031

Ova privredna, turistička, kulturno – umetnička i gastronomska manifestacija održaće se na centralnom gradskom trgu, 28. i 29 avgusta, sa ciljem jačanja prekogranične saradnje sa gostima iz Slovačke i Mađarske na poljima evropskih projekata, turizma i kulture, ali i prikazivanja bogatstva različitosti i multikulturalnosti.

 

Festival tradiceije i kulture 016Na konferenciji su govorili pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina, menadžer turizma u Ribarskom gazdinstvu „Ečka“ Milivoj Putić, direktor Kulturnog centra Kisač Pavel Surovi i glavni menadžer evropske grupacije teritorijalne saradnje Republike Mađarske i Srbije na polju ekonomije, kulture i turizma Mikloš Koso.

 

Festival tradiceije i kulture 012Duško Radišić nas je podsetio kako je to bilo prošle godine kada je u pitanju sam Festival i rekao da će ove godine biti još bolje organizovan, kao i da će samo predstavljanje naših turističkih organizacija i banja i samih gostiju biti bogatije i raznovrsnije.

 

Istakao je da je naše najveće bogatstvo multikulturalnost i da je to upravo poruka i cilj ovog događaja.

Ovo će biti prilika za uspostavljanje jačih veza i saradnje sa našim susedima, ali i prilika da vidimo kakvim turističkim i kuturnim bogatstvima oni raspolažu. Najavio je saradnju na polju kulture sa Rumunijom i Mađarskom.

 

Festival tradiceije i kulture 021Planirano je da se svakog meseca tokom sledeće godine organizuju aktivnosti u kojima bi učestvovale naše ustanove kulture. Pozvao je naše sugrađane da u što većem broju posete štandove, jer ćemo na taj načim pokazati važnost našeg najvećeg bogatstva, a to je multikulturalnost.

 

Zoran Ljubotina je rekao da se radi mnogo na proširenju saradnje sa našim ovogodišnjim partnerima na Festivalu. Gosti iz Slovačke i Mađarske će ove godine predstaviti svoju kulturu, tradiciju, turizam i gastronomiju na izlagačkim prostorima i kroz kulturno-umetnički program.

 

Najavio je takmičenje u kuvanju riblje čorbe sa, do sada, najvećim brojem učesnika, učešće naseljenih mesta sa pretežno slovačkim i mađarskim življem, kao i predstavljanje turističkih organizacija i banja iz Srbije.

 

Festival tradiceije i kulture 025Milivoj Putić je predstavio jedan od najvećih ribnjaka u Evropi, kao bitan segment privrede u Republici Srbiji – Ribnjak Ečku.

 

Ribnjak Ečka će na pomenutim manifestacijama, 29. avgusta, pripremiti oko 2000 ribljih čorbi za učesnike i sve posetioce manifestacije.

Na ovaj način ribnjak će promovisati i svoj svojevrsni brend – ečanski šaran, ali i Carsku baru, koja predstavlja bitan segment eko turizma grada Zrenjanina.

 

Festival tradiceije i kulture 039Pavel Surovy se zahvalio gradu Zrenjaninu i gradonačelniku Čedomiru Janjiću na ukazanom poverenju i prilici da Slovaci prezentuju svoju kulturu i tradiciju.

 

Manifestaciju je ocenio kao priliku za uspostavljanje još boljih odnosa između srpskog i slovačkog naroda, ali i kao šansu da se širi turistička, privredna i svaka druga saradnja.

U Narodnom muzeju u Zrenjaninu će 28. avgusta biti organizovana izložba „Slovačka lepota“, gde će biti predstavljene slovačke nošnje.

 

Festival tradiceije i kulture 049Mikloš Koso je najavio još raznovrsniji i bogatiji program i predstavljanje Mađarske.

 

Ove godine gosti će doći iz Bekeščabe, Đule, Morahaloma, Sarvaša, Temišvara i Debrecina. Predstaviće nam se sa svojim turističkim, gastronomskim proizvodima, ali folklornim igrama.

 

Na kraju, Jaroslav Stevanov se, ispred Turističke organizacije grada Zrenjanin, zahvalio i pokrajinskom poslaniku Aleksandru Farkašu, koji je idejni tvorac Festivala tradicije i kulture.

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

20180629 202748U Baroknoj sali Gradske kuće, u petak, 29. juna, u okviru manifestacije „Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti“, predstavila nam se opština Ivanjica. Kroz prelepu priču, sa Ivanjicom su nas upoznali direktor Turističke organizacije Radomir Lišanin i Zorica Tankosić, rukovodilac službe marketinga u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Ivanjica.

 

Opština Ivanjica predstavlja pravi raj za posetioce, koji mogu da vide i dožive sačuvane prirodne lepote i netaknutu i čistu životnu sredinu. Sve one bistre, čiste i brze reke Moravica, Nošnica i Studenica, koje su stvorile niz klisura, jedan su od razloga što je opština Ivanjica proglašena 2000. godine, vazdušnom banjom i što je zdravstveni turizam dobro razvijen. Takođe je okružuju tri planine, Mučanj, Javor i Golija. Golija je proglašena za zaštićeni park prirode, u okviru kojeg se nalazi i rezervat biosfere Golija – Studenica.

 

20180629 201355U selima Ivanjice je začet seoski turizam. Prvi organizovani dolazak u neko selo je bio u selo Dević. Pored veoma kvalitetne i brojne ponude privatnog smeštaja u selima se nalaze i ostali tipovi smeštajnih kapaciteta: hotel Javor u selu Kušići, hotel Matović-Logos u selu Katići, a tu je hotel Park u Ivanjici, koji se bavi pretežno kongresnim i sportskim turizmom.

U svoju turističku ponudu naši gosti ubrajaju i manastire Kovilje i Pridvorica iz 12 veka, gradsku crkvu iz 1836.g. i brojne spomenike stradalima iz I i II Svetskog rata, ali i ratova koji su nas zadesili u periodu od 1999. do 2000. godine.

 

20180629 204708Od brojnih tradicionalnih kulturno-umetničkih manifestacija, a sve u cilju očuvanja izvornog melosa, humora i običaja Moravičkog kraja, izdvajaju se: „Festival izvorne srpske pesme“, „Zvuci Golije, Javora i Mučnja“, „Sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije”, Kolonija mladih slikara u Ivanjici, „Moto susreti”, „Hajka na vuka”... Kao najznačajniju navode „Nušićijadu“, koja okuplja brojne umetnike iz Srbije, a održava se prvog vikenda u septembru.

 

Ivanjčani su veoma ponosni na postojanje Specijalne bolnice za rehabilitaciju, koja im je omogućila razvoj zdravstvenog turizama. Akcenat je stavljen na lečenje, rehabilitaciju i prevenciju zdravlja, a opremljeni su i za rekreativni oporavak, koji podrazumeva postojanje službe animatora, rekreatora i vodiča. Svakodnevno se organizuju šetnje, izleti, odlazak na bazen, u teretanu, saunu. U bolnici se leče bolesti krvotoka i organa krvotoka, bolesti koštano-zglobnog mišićnog sistema i bolesti respiratornih organa.

 

20180629 204922Posetiocima ove bolnice svakodnevno su na raspolaganju staze zdravlja, ali i izleti. Organizuje se obilazak manastira Studenica, Kovilje, planine Javor ili Golije, odlazi se i do Uvca koji se nalazi na nekih 60 kilometara od Ivanjice. Izleti se posebno plaćaju, ali su cene vrlo simbolične. Tokom zime goste vode na Goliju, gde postoji ski staza za početnike, a bazen radi tokom cele godine. Takođe se bave dečjim i omladinskim turizmom, a bolnica je posebno interesantna u vreme raspusta, kada dolazi dosta porodica sa decom.

 

Može se slobodno tvrditi da sve moravičke planine, brda, šume, livade, reke, potoci, kao i biljni i životinjski svet predstavljaju neprocenjive turističke motive. Lišanin je pozvao sve Zrenjanince da dođu i uživaju u čarima koje pruža ovaj kraj, istakao je da u Ivanjicu dolazite kao gost, a odlazite kao prijatelj. Posetioci koji su prisustvovali prezentaciji Ivanjice, mogli su da pogledaju promotivne filmove Ivanjice, ali i da probaju domaću rakiju od šljive.

 

 

 

Turistička organizacija

grada Zrenjanina

Ulica: Koče Kolarova 68,

23000 Zrenjanin, Srbija

tel. +381 23 523 160

fax +381 23 523 161

e-mail : office@visitzrenjanin.com


Turističko

informativni centar

Ulica: Subotićeva 1,

23000 Zrenjanin, Srbija

tel. + 381 23 581 890

fax. +381 23 523 260

e-mail : tic@visitzrenjanin.com

gradituristicka

Ovo je stranica za one koji su nekada bili, a nisu otkrili jedinstvena blaga grada na reci Begej. Ovo nije samo turistička prezentacija. Ovo su živi otkucaji Zrenjanina, srca regije Banat. Od nas, koji u njemu živimo...

Grad Zrenjanin i TO grada Zrenjanina

Gradska uprava: 315-0111

Centar za obaveš. 985 523-985

Policijska uprava 192 564-112

Vatrogasna služba 193

Hitna pomoć 194


Dežurni Lekar: 562-066

Elektro Distribucija 543-210

Elek.Dist. Dispečar. 522-444

Osnovni sud: 564-737

Viši sud: 564-712

Privredni sud: 561-929

Prekršajni sud: 525-253

Opštinsko javno tužil.: 560-150

Free Joomla! template by L.THEME