ODRŽANA 18. PITIJADA U BANATSKOM DESPOTOVCU

Tradicionalno takmičenje u pravljenju Bosanske pite u Banatskom Despotovcu

Sa ciljem očuvanja tradicije pravljenja pite po receptu donešenog iz Bosne u Banatskom Despotovcu nadomak Zrenjanina održano je takmičenje koje je okupilo veliki broj vrsnih poznavalaca ovog tradicionalnog jela.

Manifestacija “Pitijada” održana je osamnaesti put u organizaciji Asocijacije žena Srednjobanatskog okruga Banatski Despotovac uz podršku mesne zajednice.

Pitijada Banatski Despotovac
Tradicionalna pita u kumbinaciji sa mladim lukom
Pitijada 001
Banatski Despotovac 2019
Banatski Despotovac 2019
Banatski Despotovac 2019

Po prvi put učešće u organizaciji ove značajne manifestcije uzela je Turistička organizacija grada Zrenjanina u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina.

Posetioci su imali priliku da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu u kojem su učestvovala deca iz zabavišta i OŠ “Petar Kočić” iz Banatskog Despotovca, KUD Pionir iz Zrenjanina, “Sestre Mandić” iz Krajišnika, mali karatisti, pesnikinja Draginja Milović iz Zrenjanina, Udruženje žena “Sva lepota  sveta” i Katarina Kaća Halasović.

Pitijada 021
Banatski Despotovac 2019
Pitijada Banatski Despotovac
Banatski Despotovac 2019

Na svečanom otvaranju manifestacije o njenom značaju govorili su Ljiljana Savković predsednica Asocijacije žena Srednjobanatskog ukruga Banatski Despotovac, Božidar Konjik predsednik MZ Banatski Despotovac, Zoran Ljubotina direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina i Goran Marinković direktor Kulturnog centra Zrenjanina.

“Manifestacijom “Pitijada” želimo da sačuvamo od zaborava tradicionalni recept koji prenosimo s kolena na koleno Bosansku pitu koja se ručno pravi sa krompirom, sirom ili zeljem”,

rekla je Ljiljana Savković predsednica Asocijacije žena Srednjobanatskog ukruga Banatski Despotovac.

Pitijada 039
Banatski Despotovac 2019

Posetioci su uživali u degustaciji pita i savijača sa sirom, krompirom i zeljem. Članice Asocijacije žena Krajišnik već nekoliko godina uspešno učestvuju na ovom takmičenju i za naše čitaoce otkrile su tradicionalni recept:

“Testo zamesimo od brašna, vode i malo soli, testo mora biti meko, ali da se ne lepi za prste. Ostaviti da odmara za to vreme pripremiti nadev. Odvojimo testo na loptice i svaku razvijamo na stolnjak koji smo pobrašnili. Razvučenu koru, poprskamo sa malo ulja, stavimo fil i onda urolamo. Rolnu koju smo dobili uvijamo u rolat podižući stolnjak uvis, a zatim svaki rolat uvijemo u krug i namažemo uljem. Pitu pečemo u rerni na 200˚ oko pola sata”.

Tekst: portal zrklik.com
foto: visitzrenjanin.com
sve fotografije na našoj FB stranici OVDE

One comment

Leave a Reply