PITIJADA U BANATSKOM DESPOTOVCU 18. APRIL 17H

PITIJADA, takmičenje u pravljenju pita održaće se u četvrtak 18. aprila 2019. godine u Banatskom Despotovcu, 15km udaljenom od Zrenjanina.

Cilj održavanja manifestacije je da se sačuva način pravljenja starog jela – pite, po receptu donešenom iz Bosne, koji je prenošen sa kolena na koleno. Tako je tradicionalna poslastica ovog mesta postala Bosanska pita, koja je ručno tegljena, sa krompirom – krompiruša, zeljanica i sa sirom.

Organizator manifestacije, koja se tradicionalno po 17. put dešava, je Asocijacija žena Srednjobanatskog okruga Banatski Despotovac, uz podršku Mesne zajednice.

Učešće u organizaciji uzela je i Turistička organizacija grada Zrenjanina, Kulturni centar Zrenjanin i IP Media 023.

Karavan Banatske bajke na Pitijadi u Banatskom Despotovcu
Pitijada u Banatskom Despotovcu

Manifestaciju su pomogli prijatelji i sponzori: DOO „Vodovod i grejanje”, Menjačnica „Spin”, JKP „Pijace i parkinzi”, Feniks đep, Gas komerc, Fk „Mladost” Banatski Despotovac, Lovačko društvo Banatski Despotovac, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović, Mile Svaković i Petar Rajlić.

Na svečanom otvaranju manifestacije, zakazanom za 17 časova, govoriće predsednica Asocijacije žena Ljiljana Savkovic, predsednik saveta MZ Božidar Konjik, istoričar i hroničar Miloš Soro, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina, direktor Kulturnog centra Zrenjanin Goran Marinković i koordinator programa manifestacije Banatska bajka Maja Pandurov.

despotovac

Pored degustacije i ocenjivanja pita i savijača, posetioci će moći da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu, koji će delom biti upotpunjem programom „Karavana Banatske bajke“.

Program će otvoriti igrama i pesmom KUD Pionir iz Zrenjanina, a nastupaće i deca iz zabavišta i osnovne škole „Petar Kočić” iz Banatskog Despotovca, „Sestre Mandić” iz Krajišnika, mali karatisti, pesnikinja Draginja Milović iz Zrenjanina i Udruženje žena „Sva lepota sveta”, Katarina Kaća Halasović.

Proglašenje pobednika u spravljanju najbolje pite planirano je za 19 časova, nakon čega će posetioci moći da probaju neke od 50 pita, koje će ove godine biti u konkurenciji za najbolju.

One comment

  1. Како није нешто у Лукићеву направљено, ко ће сад у Деспотовац !?

Leave a Reply