POČELO EVROPSKO PRVENSTVO U KOŠARCI ZA ŽENE

Danas počinje Evropsko prvenstvo u košarci za žene Srbija večeras igra prvu utakmicu sa Belorusijom 37. Evropsko prvenstvo u košarci za žene održaće se u periodu od 27. juna do 07. jula 2019. godine, u Letoniji i Srbiji, u organizaciji Košarkaškog saveza Letonije, Košarkaškog savez Srbije i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).

EP kosarka Zrenajnin 01

Ovogodišnje Evropsko prvenstvo u košarci za žene održaće se u 4 arene u 4 grad: Beogradu, Nišu i Zrenjaninu u Srbiji, odnosno Riga u Letoniji.

Učestvovaće 16 reprezentacija, koje će biti raspoređene u 4 grupe, sa po 4 ekipe i to:

Grupa A: Ukrajna, Velika Britanija, Letonija, Španija;
Grupa B: Švedska, Francuska, Češka Republika, Crna Gora;
Grupa C: Mađarska, Tuska, Italija, Slovenija;
Grupa D: Belorusija, Rusija, Belgija, Srbija.

Programom Evropskog prvenstva u košarci za žene predviđeno je takmičenje po grupama po sistemu svako sa svakim. Prvoplasirane ekipe iz svake grupe proći će dalje direktno u četvrtfinale, dok će drugoplasirane i trećeplasirane ekipe iz svake grupe igrati doigravanje za plasman u ćetvrtfinale. Od četvrtfinala, odnosno doigravanja za četvrtfinale, igra se po nokaut sistemu na ispadanje sve do finala.

Program takmičenja Evropskog prvenstva u košarci za žene 2019:

27 – 30.06.2019. – Takmičenja po grupama
01 – 02.07.2019. – Doigravanje za četvrtfinale
04.07.2019. – Četvrtfinale
06.07.2019. – Polufinale
07.07.2019. – Utakmica za treće mesto
07.07.2019. – Finale

Finalna utakmica Evropskog prvenstva u košarci za žene 2019 predviđeno je da se održi 07. jula 2019. godine, u Štark Areni u Beogradu.

Ulaznice se, u Zrenjaninu, mogu kupiti u knjižari “Laguna”, у Aviv parku, OMV pumpama (ugao Beogradske i Uroša Predića, Beogradska 2) i u Global Tours-u (Bul. Milutina Milankovića bb), kao i u Kristalnoj dvorani u danima utakmica.

Zvanična maskota ovogodišnjeg prvenstva u košarci za žene je “Pick and Roll” osmišljena je od strane Slovenačke agencije “Zadrga” i predstavlja dve mačke u bojama zemalja domaćina. Svaka mačka predstavlja jednu zemlju domaćina, pa je tako “Pick” predstavljen u bojama Letonske zastave, dok je “Roll” predstavljen u bojama Srpske zastave.

Evropsko prvenstvo u košarci za žene poznato i kao EuroBasket za žene predstavlja međunarodno košarkaško takmičenje ženskih seniorskih nacionalnih reprezentacija, članica Međunarodne košarkaške federacije (FIBA Europe). Evropsko prvenstvo u košarci za žene održava se na svake dve godine od 1938. kada je odigrano prvo prvenstvo Evrope koje je održano u Rimu.

Titulu sa prethodnog Evropskog prvenstva u košarci za žene koje je održano 2017. godine u Češkoj Republici, brani reprezentacija Španije.

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije ima jednu medalju sa Evropskih prvenstava u košarci za žene i to zlatnu, koju je osvojila 2015. godine.

EP kosarka Zrenajnin 04

Leave a Reply