Specijalni rezervat prirode "Carska bara"

Nacionalna i međunarodna klasifikacija:

Prva zaštita: 1955.g, Specijalni rezervat prirode I kategorije IUCN Category IV, Staništa i druga upravljana područja; EMERALD mreža staništa i vrsta, Ramsar, IBA, IPA; 10 savršenih mesta Republike Srbije

Rezervat se nalazi na 55 km od Beograda, 60 km od Novog Sada, 14 km od Zrenjanina (prema Beogradu). Sportski aerodrom „Ečka” udaljen je od Rezervata 6 km. Pristup Rezervatu je moguć autobusom, automobilom, biciklom i brodom, postoji i redovna autobuska linija Zrenjanin- Belo Blato (via RG „Ečka”).

SRP “Carska bara” obuhvata ostatak nekadašnjeg glavnog područja duž gornjeg toka reke Begej, sa očuvanim i raznovrsnim orografskim i hidrografskim ritskim oblicima i pojavama. Predstavlja kompleks – mozaik barsko močvarnih, šumskih, livadskih, stepskih i slatinskih ekosistema sa raznovrsnim i bogatim živim svetom i staništima mnogih endemskih, subendemskih, reliktnih vrsta panonskog prostora. Prirodne vrednosti Rezervata visoko su ocenjene zbog postojanja oko 500 biljnih vrsta, 239 vrsta ptica, 20 vrsta riba, kao i 30 vrsta sisara retkih za ovo područje, a od posebnog značaja su i ribnjačka jezera koja se nalaze između dva entiteta zaštićenog područja.

Carska bara Specijalni rezervat prirode
"Carska lađa" za prevoz putnika vodenim putem do Carske bare
casrka bara zrenjanin
Područje Rezervata ima bogato kulturno istorijsko nasleđe. U prošlosti istorijat područja se usko vezuje za naselje Ečka. Od kraja XVIII veka ključni uticaj na razvoj i korišćenje celog područja, imala je vlastelinska porodica Lazar, koja je u tom periodu sagradila Kaštel "Ečka".

Veličina zaštićenog područja (u ha):

4726 ha ukupno, odnosno 2 prostorne celine: Mužljanski rit površine 2062 ha i Carska bara (Stari Begej sa vlažnim područjem, Botoški, Farkaždinski i Mali rit – Fidričkia), površine 2664 ha.

U neposrednoj blizini Rezervata se nalaze crkve različitih veroispovesti – Protestanska, Katolička i Pravoslavna crkva u Ečki koja datira iz 1711. godine. Ova crkva je najstarija u ovom podneblju a posebnost ovog zdanja je dobro očuvani drveni toranj.

Lokalne zajednice – naselja u neposrednoj blizini Rezervata su multinacionalne zajednice sa bogatom tradicijom i kulturno istorijskim nasleđem. Takođe su na ovom prostoru interesantna nepokretna kulturna dobra, arheološka nalazišta i dobra koja uživaju prethodnu zaštitu. U granicama Rezervata je ribarsko područje „Mali Begej” namenjeno za sportsko-rekreativni ribolov, a na RG „Ečka”AD (van Rezervata) nalazi se prirodno jezero „Joca” namenjeno za ekskluzivni sportski ribolov sa mogućnošću iznajmljivanja čamaca na vesla.

Kontakt +381 23 884 025, +381 23 884 645

Turistička ponuda

Zaštićeno područje pruža mogućnost za celodnevne posete. Akcenat turističke ponude je stavljen na višečasovni izlet brodom, vožnju biciklima na nasipu a za ljubitelje akivnog odmora omogućena je šetanja stazama duž živopisnog krajolika. Na poseban zahtev posetilaca organizuju se letovi motornim zmajem i lakim avionom.

Organizuju se stručne i edukativne ture za đake i studente po rezervacijama. Teme su prevashodno vezane za ekologiju sa akcentom na barsko močvarne ekosisteme. Postoje i posebni programi posmatranja ptica/ divljači, sa vidikovca i foto čeka- osmatračnica, na određenim lokacijama.

Od objekata turistima na raspolaganju su: Prirodnjačka kuća, turistički brod, vidikovac na Carskoj bari, staza zdravlja i izletište sa informativnim tablama, igralište na izletištu, učionica u prirodi. Informacije se mogu dobiti na telefon: 023/884-025, 884-645.

Promotivni materijal i mape su dostupni posetiocima u Prirodnjačkoj kući, na recepciji hotela “Sibila” i na izletištu Rezervata. Materijal je dostupan i na Engleskom jeziku.

Prirodnjačka kuća je locirana na ulazu u Rezervat, telefoni: 023 884-025, 884-645: radno vreme je usklađeno sa posetama. Zaposleni se koriste engleskim jezikom. Izletište Rezervata je polazna tačka za obilazak zaštićenog područja, a sve informacije se mogu dobiti u Prirodnjačkoj kući i na recepciji hotela “Sibila”.

Suveniri se mogu kupiti u Prirodnjačkoj kući i u objektu na izletištu Rezervata, a lokalni proizvodi, u lokalnim zajednicama okolnih naselja. Zvanični cenovnik i turističku ponudu možete naći na zvaničnom sajtu Upravljača SRP „Carska bara” www.carskabara.rs

Opis rute

Obilazak Rezervata turističkim brodom kapaciteta 50 putnika, sa izlaskom na vidikovac Carska bara sa vodičem, traje oko 2h. Staza zdravlja je šumskog karaktera dužine oko 4km do vidikovca (u oba pravca oko 8km), obilazak uz pratnju vodiča traje oko 2h. Postoji mogućnost kombinacije obilaska Rezervata u jednom pravcu brodom, a u povratku Stazom zdravlja (po želji).

Celodnevni program posmatranja ptica (birdwatching), u manjim grupama, uz stručnog vodiča na određenim lokalitetima, osmatračnica – foto čeka. Moguće je iznajmiti kanu/ čamac na vesla, kao i motorni čamac sa vodičem, (max. 6 osoba). Poseta Prirodnjačkoj kući sa postavkom prepariranih eksponata autohtonih vrsta i projekcijom filma i spota o prirodnim bogatstvima SRP „Carska bara”. Sezona obuhvata period april – novembar.

Za stazu zdravlja koja je šumskog karaktera potrebna je terensko-sportska obuća.

Trajanje organizovanog obilaska brodom ili Stazom zdravlja je 2h, s tim da se može boraviti ceo dan (07-20h). Vreme potrebno za posetu Prirodnjačkoj kući je oko 30 min. Početna tačka obilaska Rezervata je izletište, a krajnja je vidikovac na Carskoj bari, udaljen oko 4km. Cela ruta je obeležena putokazima i informativnim tablama.

Hotel „Sibila” na svega 50m od Rezervata, raspolaže restoranom koji na meniju ima specijaliteti od ribe, divljači i internacionalna jela. Piće, sladoled, kafa, se poslužuju i na izletištu Rezervata.

Ribarsko gazdinstvo „Ečka” je proizvođač poznatog brenda zdrave hrane „Ečanskog šarana”. Ribarsko gazdinstvo „Ečka”AD, ima svoje lovište, organizuje lov i smeštaj lovaca u hotelu „Sibila”, pored hotela postoje boksovi za lovačke pse. Smeštajni kapacitet hotela je 34 ležaja u 17 soba. Kontakt +381 23 884 646

26 Comments

 1. Poštovani,
  Nikom mi se ne javlja na tel.koji je dat u tekstu. Da li možete da mi date inforamcije:
  – da li je rezervat Crska bara otvorena za posetioce
  -da li mogu da rezervišem 4 mesta za brodić
  – da li treba da se najavim nekom za šetnju – stazom zdravlja..Htela bih da svojim izletom koji planiram naredni vikend ( 20-21.06.2020.) obuhvatim sve
  Hvala unapred

   • Isto kao i za Radmilu, potrebno je pozvati za vožnju (za šetnju ne) osim ako ne želite da rizikujete tj. da probate “na slepo” i nađete mesto, i to je moguće.

    • Dobro jutro. Ja zovem cetvrti dan i niko se ne javlja. Da li postoji jos neki nacin da se dobiju informacije i rezervise voznja brodom? Hvala puno

     • Poštovana Biljana, predlažemo da isključivo zovete pre podne i uvek na mobilni koji smo već napisali u porukama (Milivoj Putić Puta 063/325868)

 2. Poštovana Radmila, telefon je ispravan pa vas molimo da pokušate još koji put, naravno u pre podnevnim časovima.
  – Rezervat je otvoren za posetioce
  – Brodić zbog nižeg vodostaja trenitno ne ide ali su mobilni manji čamci i potrebna je rezervacija (često je to moguće uraditi i na licu mesta)
  – Za stazu zdravlja nije potrebna najava.

 3. Poštovani,

  Da li je dozvoljen ulazak u Carsku baru sa psom?

  Hvala unapred na odgovoru.

  Srdačan pozdrav,

   • Postovani,
    Nisam razumela, da li moze pas, vezan (povodac) sa mnom u rezervat, bez,naravno, i pokusaja ulaska psa u vodu…?
    Samo bi setala sa mnom….
    Hvala unapred na odgovoru..
    Pozdrav

    • Poštovana Ksenija, koliko mi znamo (kao što smo i napisali) ulazak ljudi sa psima (bili oni na povodcu ili ne) nije dozvoljen.
     Ali da biste bili 100% sigurni (a i da bi proverili da li se ipak može napraviti neki kompromis) predlažemo da nazovete menažera za turizam i proverite.
     Milivoj Putić Puta 063/325868

 4. Poštovani,
  zanima me da li zbog obilnih padavina Rezervat radi i da li je potrebna rezervacija za brodić ili može na licu mesta? Došla bih 28.6. sa drugaricama.
  Srdačan pozdrav.🙂

  • Poštovana Marina, i pored obilnih padavina Rezervat radi a rezervacije/dogovor oko vožnje manjim brodićem su moguće i na licu mesta. Dobro došli.

 5. Postovani, dosla bih sutra u vas rezervat, samo nas dvoje, zanima me da li vozi veci brod, ili samo manji,
  i koja je cena voznje? Hvala

 6. Poštovana Aleksandra, veliki brod nije u funkciji i samo radi manji brodić (i da je u funkciji ne bi vozio zbog niskog vodostaja)

  INFOMACIJA ZA SVE KOJI NAS PRATE;
  Cena karata su sledeće
  450 din odrasli
  400 din škole
  U ceni je i staza zdravlja koja se inače plaća 150 din za odrasle i 100 din za škole ako nema brodića.

  Ako imate nekih nedoumica, slobodno pozovite rukovodioca sektora za turizam (info/zakazivanje) Milivoj Putić Puta 063/325868

 7. Postovani, da li mogu da rezervisem dva mesta za brod ili camac, za sutra nedelju 5.7.20. I u koje vreme I na kom mestu je potrebno da budemo?

  • Poštovana Ana, kao što smo napisali u predhodnim odgovorima, morate pozvati gospodina Putića za sve detalje oko rezrevacija. Na ovom sajtu možete dobiti samo osnovne informacije. Srdačan pozdrav.

 8. Stigli smo u Carsku baru oko 12 časova, četvrtak 16 jul. 2020. Pustara totalna, nema ljudi, prilaz po putu peške bez trotoara, čamci ne idu tj samo vikendom, kako kažu na pristaništu, ili da platite 6000 za sat vremena. Pa mi na Ohridu platismo 5e po osobi obilazak čamcem…Naša posla i turizam
  Bar popismo kafu u lepom restoranu Trofej da nismo džaba dolazili.

 9. Zaboravih da dodam da komarci grizu kao pomahnitali pa posle 200m na tzv. Stazi zdravlja zaradismo po 10ak uboda i vratismo se nazad. Za izbegavanje

 10. Poštovani,
  da li je tačno da brodić nije registrovan i nije prošao tehničke preglede, dakle nebezbedan je za plovidbu ??? Da li je tačno da je požar uništio 1. zonu zaštite, osmatračnicu… Dali je tačno da se Carska bara pretvorila u najobičniju pustaru prepunu smeća…To su zapažanja mojih drugara koju su se upustili u avanturu odlaska na Carsku baru.

  Molim Vas da mi odgovorite da li je brodić registrovan za plovidbu i da li ima sve neophodne sertifikate za bezbednu plovidbu.

  Pozdrav,Jovan

  • Poštovani Jovane,
   – Brodić ne postoji već više od godinu dana, izvađene je iz vode i prepolovljen na dva dela (pravi se potpuno novi koji će biti gotov tek za sledeću sezonu) samim tim nije ni registrovan.
   – Da požar je uništio osmatračnicu ali je već napravljena nova kao i staza ka njoj, takođe i priroda se regenerisala i sve je ponovo izraslo.
   – Njie tačno da je prtvorena u pustaru (predlažemo da pogledate kako sad izgleda Rezervat na ovom linku https://volimzrenjanin.com/flora-i-fauna-grada-zrenjanina/nggallery/flora-i-fauna/zivotinje-carske-bare ), Rezervat je uređen i nema smeća (juče smo bili u šetnji)

   Napominjemo da mi samo uređujemo sajt TO Zrenjanin i nismo zaposleni u Rezervatu, Ako je potrebno više informacija pozovite upravljača SRP Carska bara (Ribnjak Ečka)

 11. Ako nameravate da posetite navodno “Carsku baru” prvo treba da je nađete, pronašao sam je koristeći više pomoći. Prvo navigacija koja je odmah reagovala na baru, ali ne i na ulaz. Posle više stajanja i pitanja stigosmo do krive rampe i parkirasmo na pola regionalnog puta, jer od tolike brige za prirodom nema gde da se stane. Nekako siđemo do baruštine koja je sve samo ne carska, sem trske i slomljenih drvenih nastrešnica, dva udavljena plovila, nakrivljenih brvnara u kojima nema ništa, ima jedna nastrešnica sa nekoliko klupa. Postoji propali dečiji mobilijar, pokušaj zapuštene prodavnice koja normalno ne radi i jedan navodno čamac koji vozi samo vikendom a nas petoro je došlo pogrešnog dana u ponedeljak 03.08.2020 u 12h. Pitasmo jednog od trojice verovatno zapošljenih koji se lenjo dovuče do nas šta možemo da vidimo. Možete jedino da prošetate stazom “Zdravlja” koja navodno ima četiri kilometara i to je bliža ili malo dalja bari pa možda nešto i vidimo. Pa već kad smo došli hajde da idemo. Ali sada treba i da se plati 150din po osobi jer to je “Doživljaj”. Platismo i stupimo na koziju stazu koja vodi kroz šumarak pored bare, ali i dalje od vode ništa sem što se ponegde približimo ševaru, odnono trsci. Od korenja drveća se teško i hoda prođosmo tri neka mostića opet preko blata oko nas trska,šaš i šumica od bare i dalje ništa da ne kažem, nešto živo da vidimo. Pređosmo oko kilometar, konsenzusom se okrenemo na levo krug, prevareni se vratismo do kola koja ne sreću niko nije oštetio. Ovo je istina o navodnoj ni običnoj bari, pa izvolite. Mi smo prevareni hvalospevima i reklamama na televizije doduše usput svratili iz daleka,ne želim da se i vama ovo desi. U zdravlju da se nikad ne vidimo, sramota ste za ovu lepu našu zemlju!

 12. Sta se trenutno desava sa Carskom barom i brodicem? Vidim ovde svakakve komentare. Da li je i dalje potrebno da se zove za rezervaciju za voznju brodicem? I da li vredi ici videti Carsku baru?

Leave a Reply