Završeni 36. Dani piva

Tokom trideset i šestih, tradicionalnih Dana piva na trgove i glavne ulice našeg grada slio se izuzetno veliki broj ljudi. Bogat i kvalitetan program, namenjen svim generacijama i najrazličitijim ukusima, se održavao na nekoliko lokacija u gradu. Svakako, najatraktivnije lokacije, kao i do sada bile su Trg slobode i Žitni trg, gde se i okupljao najveći broj ljudi.

Uz tradicionalnu zdravicu Prvoslava Zakovskog, sa malim zakašnjenjem zbog loših vremenskih prilika 26. septembra, krenula je iz Gradske bašte povorka fijakera, koja je uz besplatno pivo, pozivala naše sugrađane na 36. Dane piva, koji su se ove godine održali od 25. do 29. avgusta.

Manifestaciju je, u sredu na Žitnom trgu, zvanično otvorio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

1 dan dani piva otvaranje
Prvoslav Zakovski, Nedeljko Golušin i Simo Salapura
2 dan dani piva pozivari
Zdravica iz Gradske bašte

Prisutne je pozdravio i Zaka uz uzdignutu kriglu i zdravicu. Program je te večeri nastavljen koncertima benda Banda drvena i Marka Luisa. Narednih pet dana na Žitnom trgu smenjivali su se i stvarali odličnu atmosferu bendovi i muzičari poput Koncert majstora, Dženana Lončarevića, Artan Lili, Brkova, Partibrejkersa, Aerodroma. Na završnoj večeri, pred prepunim trgom nastupio je Adil, sa svojim hitovima poput „Moje si nebo“, „Veruj u nas“, „Maskenbale“, „Laku noć“…

Muzički program na Trgu slobode počeo je u četvrtak, još jednim izvanrednim koncertom Zrenjaninske filharmonije, koja je zajedno sa dirigentom Aleksandrom  Kojićem i uz zrenjaninskog solistu Belu Mavraka svirala zvuke latino muzike. Nakon koktela gradonačelnika Sima Salapure, u petak, koncert koji će se dugo pamtiti održala je ponovo Zrenjaninska filharmonija, zajedno sa bendovima Abba tribute i Metallica tribute. U subotu je muzički deo programa otkazan zbog lošeg vremena, dok je u nedelju, pred više desetina hiljada ljudi nastupio najpre bend Divlje jagode, a zatim Jelena Rozga, koja je u svom energičnom nastupu, pevala svoje i najpoznatije hitove geupe Magazin. Na oduševljenje svih posetilaca, koncert je trajao do duboko u noć.

Ništa manji značaj nisu imale prateće manifestacije, koje su osmišljene i koncipirane tako da mogu da zadovolje najrazličitije ukuse posetilaca, pri čemu se posebno vodilo računa da se program prilagodi svim starosnim strukturama.

Ništa manje značajan Međunarodni festival folklora Lala, održao se po 18. put, sa učešćem ansambala iz Rumunije, Republike srpske, Srbije i naravno našeg KUD-a Pionir.

2 dan dani piva folklor lala
Međunarodni festival folklora Lala
2 dan dani filharmonija
Koncert Zrenjaninske Filharmonije

Jedno od interesantnijih i posećenijih dešavanja u programu ovogodišnje tradicionalne manifestacije „Dani piva“ bilo je i takmičenje u brzom ispijanju piva. Ispijanjem piva u svega nekoliko sekundi i takmičeći se u tri kvalifikaciona dana, u finale je ušlo po tri takmičara u muškoj i ženskoj kategoriji. Kod pripadnica lepšeg pola najbrža je bila Martina Trajković iz Leskovca, a najbrži ovogodišnji pivopija je Martin Kajtazi iz Bačke Palanke .

dani piva iv ispijanje piva finale
Finalisti u brzom ispijanju piva

Ispred glavne apoteke tradicionalno se održao bazar rukotvorina. Upravo je tu bilo moguće kupiti najrazličitije unikatne suvenire. Od magneta, preko nakita, kozmetičkih proizvoda, do torbi, slika i ikona.  

dani piva v dan divlje jagode rozga 3
Divlje Jagode

Panoramski autobus, jedna od atrakcija koja je oduševila brojne goste i naše sugrađane na 36. Danima Piva ponovo je opravdao očekivanja. Obilazak sakralnih spomenika, kao i vožnja glavnim gradskim ulicama bila je izuzetan doživljaj za sve prisutne putnike. Zahvaljujući gradu Zrenjaninu, Open top Lasti i Turističkoj organizaciji, tokom dva dana 25. I 26. avgusta, u više termina od po 2h, gosti su se upoznali sa znamenitostima našeg grada i okoline na nesvakidašnji način i to iz otvorenog autobusa na sprat. Priliku za ovakav turistčki obilazak ima svega nekoliko metropola u Evropi, a sada i grad Zrenjanin.

dani piva v dan divlje jagode rozga 2
Koncert Jelene Rozge u Zrenjaninu

Ove godine, dečiji program se održao u amfiteatru i parku Kulturnog centra Zrenjanin, ali i u Gimnazijskoj ulici sa brojnim radionicama, predstavama, animatorima i mađioniočarima. U subotu je pripremljeno najveće iznenađenje za sve tinejdžere, gostovanje poznatog influensera Suareza i Luke Čolaka, zahvaljujući trgovinskom lancu PerSu.

Ništa manje posetilaca nije bilo na pozorišnim predstavama u Gradskoj bašti, kao i na sportskim dešavanjima poput šahovskog turnira, prvenstva Vojvodine u preferensu, turnira u rukometu na pesku, vaterpolo turnira…

Vidimo se ponovo na 37. Danima piva!

Preko 1000 fotografija pogledajte na fb stranici DANI PIVA

dani piva v dan divlje jagode rozga 4
Jelena Rozga pred prepunim Trgom slobode u Zrenjaninu

Leave a Reply