Претрага
Close this search box.

20. BANATSKE VREDNE RUKE – OČUVANJE TRADICIJE I NARODNOG STVARALAŠTVA

Jubilarne 20. Banatske vredne ruke održane su u petak, 16. avgusta uz učešće velikog broja udruženja i aktiva žena.

Manifestaciju, koja je osnovana 2000. godine sa ciljem očuvanja tradicije i podsticanja tradicionalnog narodnog stvaralaštva i koja je uvrštena, zbog svoje veličine i značaja u manifestacije od značaja za grad Zrenjanin, svečano je otvorio pomoćnik Gradonačelnika Simo Salapura.

GM3 5120
20. Banatske vredne ruke
Banatske_vredne_ruke_Zrenjanin2019
Direktor TOZ Zoran Ljubotina
Banatske_vredne_ruke_Zrenjanin2019
Pom.gradonač. Simo Salapura

20. Banatske vredne ruke, svečano je otvorio pomoćnik Gradonačelnika Simo Salapura i tom prilikom je izrazio veliko zadovoljstvo zbog učešća velikog broja udruženja i aktiva žena i zahvalio se kompaniji Gomex što je, još jednom podržala ovu manifestaciju.

Banatske_vredne_ruke_Zrenjanin2019Na Trgu slobode, glavnom gradskom trgu, veliki broj posetilaca i učesnika pozdravio je Nedeljko Golušin iz komapanije Gomex.

Ova društveno odgovorna kompanija iz Zrenjanina prijatelj je manifestacije Banatske vredne ruke već više od 10 godina. I ove godine je bila zaslužna za vredne nagrade koje su naše pobednice u pet  kategorija odnele svojim kućama.

Gospodin Golušin je istakao da je jedan od strateških ciljeva kompanije Gomex očuvanje etno nasleđa u Vojvodini i da su Banatske vredne ruke dobra prilika da se na jednom mestu prikažu najzanimljiviji elementi baštine svih naroda Banata. Dodao je da je ovo prilika da se mladima pokaže gde žive, odakle dolaze i ono šta mogu svojoj deci preneti u amanet, da imaju svoju nacionalnu svest, da žive u Banatu, Vojvodini, Srbiji.

GM3 5094
20. Banatske vredne ruke
Banatske_vredne_ruke_Zrenjanin2019
20. Banatske vredne ruke
GM3 5121
20. Banatske vredne ruke

Nakon njega prisutnima se obratio direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina, koji je izrazio želju da  manifestacija još dugo da živi i da svake godine ima sve više učesnika. Dodao je da ova manifestacija i svi ovi aktivi i udruženja žena predstavljaju ponos grada Zrenjanina.

Voditelj manifestacije bio je nezaobilazni Miloš Veselinov.

Učesnici su se takmičili u 5 kategorija: ručni radovi, ukupan nastup u ručnim radovima, pripremanje jela – slatkiši i slaniši, ukupan nastup  u pripremanju jela i ukupan nastup na jubilarnim 20. Banatskim vrednim rukama.

Komisija, u sastavu Rajke Grubić, Jelene Knežević, Gordane Radić i Vere Latovljev, nije imala nimalo lak zadatak jer je trebalo u izobilju dobre i ukusne trpeze odabrati učesnike koji su napravili najbolje jelo ili ručni rad. Ipak nagrade su dobile pripadnice sledećih aktiva I udruženja:

GM3 5161
20. Banatske vredne ruke

Ručni radovi pojedinačno:
1. mesto Klub žena Mužlja
2. mesto KUD Arsenije Teodorović, sekcija žena Perlez
3. mesto Asocijacija žena „Tradicija“ Elemir

Ukupan nastup u ručnim radovima:
1. mesto Udruženje žena „Ruža“ iz Aradca
2. mesto Negovaoci mužljanskih običaja „Remus“ Mužlja
3. mesto Udruženje žena Kumane

Priprema jela slatkiši i slaniši:
1. mesto Udruženje građana Centar 023 Zrenjanin
2. mesto Asocijacija žena Srbije MZ Elemir
3. mesto Asocijacija žena Srbije MZ Orlovat

Ukupan nastup u pripremi jela:
1. mesto Asocijacija žena Srbije MZ Klek
2. mesto Udruženje žena „Gradnulički biseri“ Zrenjanin
3. mesto Udruženje žena „Naš osmeh“ Sečanj

GM3 5315
20. Banatske vredne ruke
GM3 5254
20. Banatske vredne ruke
GM3 5295
20. Banatske vredne ruke
Banatske_vredne_ruke_Zrenjanin2019
20. Banatske vredne ruke
GM3 5261
Nagradu za ukupan nastup na manifestaciji Banatske vredne ruke dobilo je Udruženje žena „Dositej“ Zrenjanin.

Tokom trajanja manifestacije Banatske vredne ruke najmlađi sugrađani i posetioci su mogli da oprobaju svoje veštine u pravljenju figurica od fondana, zahvaljujući Ljubici Cvetinov Vukov.

Na bini koja je postavljena ispred Gradske kuće bio je održan kulturno-umetnički program u kom su najpre učestvovali KUD-ovi, a zatim i jedno i po časovni koncert grupe „Ođila“. Ovi muzičari su još jednom pokazali da jezik ne mora da se zna, da bi se u dobroj i kvalitetnoj muzici uživalo.

Mnogi direktori Turističke organizacije su imali priiku da budu deo ove manifestacije od njenog osnivanja do danas, ali samo jedna osoba je uvek bila tu, Milica Dalja Plepel, koja se u svom obraćanju zahvalila svima njima, svojim kolegama, a nekim i bivšim, ali i svim aktivima i udruženjima, koji su se svake godine odazvali njenom pozivu i dale sve od sebe da naprave ono što najbolje znaju.

Dodala je da je svaka manifestacija  bolja od prethodne, da će sledeće godine biti unapredjena, da će početi jedan novi ciklus, ali nije htela da otkriva tajnu.

Na samom kraju direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina zahvalio se kompaniji Gomex i Radiu Klik FM, koji su i biće, sigurni smo, prijatelji manifestacije i narednih godina uručivši im poklone. Nedeljko Golušin iz kompanije Gomex uručio je zahvalnice i poklone svim aktivima i udruženjima koji su učestvovali.

Banatske_vredne_ruke_Zrenjanin2019
20. Banatske vredne ruke
Banatske_vredne_ruke_Zrenjanin2019
20. Banatske vredne ruke
Banatske_vredne_ruke_Zrenjanin2019
20. Banatske vredne ruke

foto: Goran Mihajlov

…DA LI STE ZNALI… Da se ispod grada ZRENJANINA nalazi složen splet podzemnih hodnika tzv. laguma?

Ispod grada Zrenjanina nalaze se podzemni hodnici tzv. lagumi ili kako ih negde nazivaju i katakombama. Šetajući ulicama grada građani i ne pomišljaju da se na većim dubinama ispod njihovih nogu nalaze prokopani hodnici, koji idu u raznim pravcima, a služili su najčešće za bekstvo prilikom opsade grada. Prema saznanjima do kojih se došlo, podzemni hodnici građeni su u raznim epohama.

Pročitaj više »

…DA LI STE ZNALI… Da se u blizini Zrenjanina nalazi dvorac u Ečki koji je nekada bio jedan od najbogatijih u široj okolini naše zemlje, koji su posetili mnogi predsednici, carevi i kraljevi, holivudski glumci i glumice, režiseri, političari, ministri, slikari, muzičari i druge poznate ličnosti…?

Dvorac u Ečki, nedaleko od Zrenjanina, poznat kao „Кaštel Ečka“ prvobitno je izgradio grof Lazar Lukač 1782. godine, dok današnji dvorac potiče iz 1820. godine. Po svojoj nekadašnjoj raskoši, mnogobrojnim sadržajima, a naročito po ekonomskoj moći ovaj dvorac je bio jedan od najmoćnijih imanja u celoj našoj zemlji.

Pročitaj više »