IX festival „Beloblatska kobasica“

Tradicionalna gastro manifestacija „Beloblatska kobasica“, koja se ove godine održava po 9. put, biće održana 4. i 5. februara u Belom Blatu… Pokrovitelj manifestacije i ove godine je grad Zrenjanin, a u organizaciji učestvuju MZ Belo Blato i Turistička organizacija grada Zrenjanina.

Pored takmičenja u svinjokolju kako se to nekada radilo u seoskim domaćinstvima (subota) i takmičenja u pravljenju svežih domaćih kobasica (nedelja), biće organizovane i prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata, kao i alata i pribora za svinjokolje…

Program manifestacije podeljen je na 2 dana kako bi se izbegle gužve i kolaps u saobraćaju na prilaznim putevima ka Belom Blatu.

SUBOTA 04.02.2023.

Prvog dana, u subotu 4. februara, biće upriličeno takmičenje u svinjokolju kako se to nekada radilo u seoskim domaćinstvima. Takmičarske ekipe iz okolnih sela Ečke, Stajićeva, Mužlje, Perleza i ekipa domaćina iz Belog Blata imaće zadatak da za određeno vreme obave svinjokolj na tradicionalan način počev od prljenja svinje slamom do završne obrade mesa i pripreme svinjokoljskih specijaliteta.

Sedma Beloblatska kobasica 2020

Domaćini će gostima ponuditi sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu u maramici, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, švarglu i krvavicu, a sve to uz kiseli kupus, rakiju, vino i domaće kolače. Sudijski žiri će posebno nagraditi najbolje ekipe, a ocenjivaće se kvalitet obrade mesa, pripremljenih specijaliteta i vizuelni izgled ekipe.

NEDELJA 05.02.2023.

Drugog dana, u nedelju 5. februara, centralni povod za okupljanje je svakako ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica sa vrednim nagradama za najbolje gastro ekipe. Ekipa koja osvoji prvo mesto osvaja profesionalnu punilicu za kobasice (sponzor mesara “Neša” iz Zrenjanina), drugo mesto šporet na drva i treće mesto mesarski sto (sponzor stolarija “Hanjik” iz Belog Blata)

Pored toga biće organizovane i prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, kao i rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata… Festival oba dana počinje u 8 časova otvaranjem prodajnih izložbi, a program traje do 20 časova.

SUBOTA 04.02.2023.

08:00
Otvaranje izlagačko prodajnih štandova
09:00
Pripreme za tradicionalni svinjokolj, raspored takmičarskih ekipa
11:00
Svečano otvaranje manifestacije
Kulturno umetnički program
Početak takmičenja u tradicionalnom svinjokolju
16:00
Proglašenje pobednika
Zabavno muzički program
18:00
Кoncert grupe „Garavi Sokak”
20:00
Završetak programa prvog dana

NEDELJA 05.02.2023.

08:00
Otvaranje izlagačko prodajnih štandova
09:00
Prijave takmičarskih ekipa za pripremanje svežih kobasica
11:00
Pozdravni govor domaćina, znak za početak takmičenja
12:00
Zabavno muzički program
Jelena Pajić
13:00
Završetak takmičarskog dela, predaja uzoraka na ocenjivanje
15:00
Proglašenje pobednika, dodela priznanja
16:00
“Čoka lav i dva jelena” bend
18:00
Zatvaranje manifestacije uz vatromet

Оrganizator zadržava pravo izmene programa.

Prijave ekipa za takmičenje u pravljenju kobasica su putem online forme ili na telefon 063 179 76 39.

Organizator obezbeđuje 5kg svežeg svinjskog mesa, 10m creva, poklon paket i uređeno takmičarsko mesto, dok je obaveza takmičara da ponesu ručnu mašinu za mlevenje mesa, punilicu za kobasice, začine i pribor za pripremu pečenih kobasica.

Kotizacija za takmičenje iznosi 5.000 dinara po ekipi. Prijave su u toku, a broj mesta je ograničen. Krajnji rok za prijave je 31. januar.

Žiri će tokom takmičenja ocenjivati tok pripremanja kobasica, estetski izgled sveže kobasice, ukus i izgled pečene kobasice kao i dekoraciju stola i posluženja. Informacije i prijave za prodajne izložbe možete dobiti putem broja 069 199 48 16, MZ Belo Blato.

Očekujemo vas u Belom Blatu!

…DA LI STE ZNALI… Da se ispod grada ZRENJANINA nalazi složen splet podzemnih hodnika tzv. laguma?

Ispod grada Zrenjanina nalaze se podzemni hodnici tzv. lagumi ili kako ih negde nazivaju i katakombama. Šetajući ulicama grada građani i ne pomišljaju da se na većim dubinama ispod njihovih nogu nalaze prokopani hodnici, koji idu u raznim pravcima, a služili su najčešće za bekstvo prilikom opsade grada. Prema saznanjima do kojih se došlo, podzemni hodnici građeni su u raznim epohama.

Pročitaj više »

…DA LI STE ZNALI… Da se u blizini Zrenjanina nalazi dvorac u Ečki koji je nekada bio jedan od najbogatijih u široj okolini naše zemlje, koji su posetili mnogi predsednici, carevi i kraljevi, holivudski glumci i glumice, režiseri, političari, ministri, slikari, muzičari i druge poznate ličnosti…?

Dvorac u Ečki, nedaleko od Zrenjanina, poznat kao „Кaštel Ečka“ prvobitno je izgradio grof Lazar Lukač 1782. godine, dok današnji dvorac potiče iz 1820. godine. Po svojoj nekadašnjoj raskoši, mnogobrojnim sadržajima, a naročito po ekonomskoj moći ovaj dvorac je bio jedan od najmoćnijih imanja u celoj našoj zemlji.

Pročitaj više »