BANATSKA BAJKA – LETO U GRADSKOJ BAŠTI RETROSPEKTIVA 2019.G. I PLANOVI ZA 2020.G.

U organizaciji Kulturnog centra, Turističke organizacije grada Zrenjanina i IP Media 023, a pod pokroviteljstvom grada Zrenjanina prethodne 2019. godine je po treći put u Gradskoj bašti održana manifestacija “Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti“, a po prvi put u 7 neseljenih mesta i “Karavan banatske bajke”. Novina je bila i lokacija ispred “Muzeja piva” na obali Begeja gde su se povremeno održavale “After večeri”.

U Gradskoj bašti, a po potrebi kad je bilo kišno vreme u Baroknoj sali Gradske kuće je od 10. juna do 18. agusta svake večeri bio organizovan kulturno – umetnički, dečiji, filmski, pozorišni, zabavni, muzički, edukativni i sportski program. U petak 24. avgusta, održano je i zavšno muzičko veče. Bilo je predviđeno ukupno 70 programa, ali ih je održano više jer se dešavalo da u istom danu bude po nekoliko programa u različitim terminima. Najčešće se to dešavalo sredom, kada su na programu bile multimedijalne večeri, kao i četvrtkom i nedeljom kad su održavani programi za decu, odnosno kada je Aktivni Zrenjanin predstavljao razne sportske discipline i držao predavanja o zdravom životu.

Ponedeljak je bio rezervisan za muzičke večeri Milice Dosković i prijatelje, ali i za projekcije filmova. Utorkom su se održavale vinske priče gde su gosti bili vinari i vinogradari iz Banata i vinarije iz Vojvodine i Srbije uz muzičku pratnju dua “Joca i Brana “ (Vinoteka Milorad Popović, vinarije “Dragić” i “Mačkov podrum”, Klub ljubitelja vina “Sveti Martin“ Mužlja, Uduženje vinogradara Aradac, Udruženje vinogradara Taraš, Vinarija “Đorđe” Deliblatska Peščara, Udruženje vinara i vinogradara “Šasla” Iđoš i udruženje “Vreteno” isto iz Iđoša, Vinarija Malbašić Novi Kozarci i Vinarija “Despotika” Smederevska Palanka). Sredom su nastupala razna kulturno- umetnička društva, udruženja, književni klubovi i pesnici i umetnici iz naše zemlje i regiona. Bilo je i gostovanja iz Beograda (Jelica Brestovac), iz Novog Sada (“Rika -taka”), iz Beograda – Književna omladina Srbije, Banatski kulturni karavan, zatim Udruženja pisaca iz Prijedora, Kikinde, Žitišta i pesnici Miloš Galetin i Slavica Majin iz Novog Bečeja. Predstvaljena je Kultura Srpske Crnje i Plandišta… 

Banatska bajka Zrenjanin
Orlovat bajka 02

Izutetno dobro je bila posećena promocija knjige Draginje Milović, kao i bračnog para Martinov sa “Klubom za stara i odrasla lica”, kao i “Druženje žena sva lepota sveta”. Nastupila je i ženska pevačka grupa Kulturnog centra “Filigrani”, KUD “Pionir”, KUD “Đerđef”, KC “Svetozar Marković”, Udruženje “Kult” Bagljaš… Predstavljena je i kultura i tradicija opštine Žitište, dok je gajdaš Vanja Ilijev organizovao veče sa KUD-om iz Lukićeva i pevačkom grupom “Seferini”. Četvrtak je bio rezervisan za dečije programe koji su počinjali već od 17 sati i tajali do večernjih časova sa završnicom u vidu projekcije filmova. Organizovan je mini festival folkloraca vrtića i dece iz četiri kulturno – umetnička društva (“Pionir” , “Đerđef”, “Moja Sosa” i KC “Svetozar Marković”).

Pored njih učestvovali su i dečije odeljenje GNB “Žarko Zrenjnain”, OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” sa “Raspustilištem”, Sovice mudrice, Muzički euterpa studio “Mes”, Cekom – Centar za kreativno odrastanje, Dečiji stvaralački centar “Maštalište”, Dečiji centar “Smajli”, Baletska škola “Delfina”, Veliki teatar Jagodina, gosti iz Beograda sa predstavom “Pipi duga čarapa” i Big Ben centar za edukaciju.

Novina su bile i tezge na kojima su zaintersovani pojedinci i uduženja predstavljali rukotvorine i svoje radove, a bio je postavljen i pano za fotografisanje. Petkom su održavane tamburaške večeri “Džoa i drugara “ iz Melenaca, a subotom su mnogobrojne posetioce zabavljali “Gagić i prijatelji” u ritmu evergrin, zabavne i muzike za ples. Nedelja je okupljala ljubitelje i poštovaoce sporta i Zdravog života – održana su predavanja na temu Programa sreće, Reikija, Joge, Thai-chija… Gosti su bili i istraživač ljudske svesti Spasoje Vlajić i njegov sin Slobodan Vlajić, autori mnogobrojnih knjiga. Predstvio se KK “Proleter”, Tekvondo klub “Zrenjanin”, lekovita zvučna “Gong kupka”, zatim Niđicu klub “Majstor senke” kao i kompanija “Oriflame” …

Posećenost u 2019. je bila izuzetna. Kapacitet Gradske bašte je 100 mesta za sedenje i možemo reći da je iz večeri u veče bila popunjena, a ponekad se tražilo i mesto više.

bajka5

KARAVAN BANATSKE BAJKE

“Karavan banatske bajke” održan je u sedam naseljenih mesta i to u Belom Blatu, Banatskom Despotovcu, Tarašu, Orlovatu, Farkaždinu, Stajićevu i Čenti. U saradanji sa mesnim zajednicama organizovan je zajednički program u okviru tradicionalnih manifestacija ili seoskih slava. Pored programa organizovan je i prevoz za sugrađane zainteresovane ne samo za posetu manifestacija, nego i obilazak sela. Ovo je doprinelo razvoju i promociji kulture, tradicije i ruralnog turizma i naišlo je na odličan odziv ljudi i veliko zadovoljstvo domaćina.

PLANOVI ZA 2020.G.

“Banatska bajka – leto u gradskoj bašti” planirana je i za ovu godinu u terminu od 10. juna do 23. avgusta u večernjim terminima pretežno od 20h. U skladu sa trenutnom situacijom i daljim preporukama nadamo se da će se manifestacija održati, verovatno sa potrebnom korekcijama. I ove godine je planirano 70 programa tokom deset nedelja leta, ali sa mnogo novih sadržaja i umetnika. Ponedeljkom su planirani muzički programi sa mladim profesionalnim muzičarima, utorkom se nastavaljaju vinske priče, sredom multumedijalne večeri, četvrtkom programi za decu, petkom muzičke večeri vokalne solistkinje Milice Dosković i njenih saradnika, subotom Bid bend Gagić i prijatelji i nedeljom Aktivni Zrenjanin i promocije zdravog života i sporta. Predviđena su i mogobrojna gostovanja i projekcije filmova.

Subotom će se na obali – prevlaci kod “Muzeja piva” održavati After muzičke večeri od 22.30 h

KARAVAN BANATSKE BAJKE 2020.G.

Predviđeno je da i ove godine Karavan poseti 7 naseljenih mesta koja pripadaju teritoriji grada Zrenjanina, s tim da je jedan već održan u Belom Blatu. Okvirno su i naseljena mesta dogovorena, a kako će sve biti realizovano isto zavisi od trenutne situacije.

Sve informacije, fotografije i snimke možete pogledati na stranici “Banatska bajka- leto u Gradskoj bašti”

bajka2

Leave a Reply