Претрага
Close this search box.

BANATSKA BAJKA – LETO U GRADSKOJ BAŠTI RETROSPEKTIVA 2019.G. I PLANOVI ZA 2020.G.

U organizaciji Kulturnog centra, Turističke organizacije grada Zrenjanina i IP Media 023, a pod pokroviteljstvom grada Zrenjanina prethodne 2019. godine je po treći put u Gradskoj bašti održana manifestacija “Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti“, a po prvi put u 7 neseljenih mesta i “Karavan banatske bajke”. Novina je bila i lokacija ispred “Muzeja piva” na obali Begeja gde su se povremeno održavale “After večeri”.

U Gradskoj bašti, a po potrebi kad je bilo kišno vreme u Baroknoj sali Gradske kuće je od 10. juna do 18. agusta svake večeri bio organizovan kulturno – umetnički, dečiji, filmski, pozorišni, zabavni, muzički, edukativni i sportski program. U petak 24. avgusta, održano je i zavšno muzičko veče. Bilo je predviđeno ukupno 70 programa, ali ih je održano više jer se dešavalo da u istom danu bude po nekoliko programa u različitim terminima. Najčešće se to dešavalo sredom, kada su na programu bile multimedijalne večeri, kao i četvrtkom i nedeljom kad su održavani programi za decu, odnosno kada je Aktivni Zrenjanin predstavljao razne sportske discipline i držao predavanja o zdravom životu.

Ponedeljak je bio rezervisan za muzičke večeri Milice Dosković i prijatelje, ali i za projekcije filmova. Utorkom su se održavale vinske priče gde su gosti bili vinari i vinogradari iz Banata i vinarije iz Vojvodine i Srbije uz muzičku pratnju dua “Joca i Brana “ (Vinoteka Milorad Popović, vinarije “Dragić” i “Mačkov podrum”, Klub ljubitelja vina “Sveti Martin“ Mužlja, Uduženje vinogradara Aradac, Udruženje vinogradara Taraš, Vinarija “Đorđe” Deliblatska Peščara, Udruženje vinara i vinogradara “Šasla” Iđoš i udruženje “Vreteno” isto iz Iđoša, Vinarija Malbašić Novi Kozarci i Vinarija “Despotika” Smederevska Palanka). Sredom su nastupala razna kulturno- umetnička društva, udruženja, književni klubovi i pesnici i umetnici iz naše zemlje i regiona. Bilo je i gostovanja iz Beograda (Jelica Brestovac), iz Novog Sada (“Rika -taka”), iz Beograda – Književna omladina Srbije, Banatski kulturni karavan, zatim Udruženja pisaca iz Prijedora, Kikinde, Žitišta i pesnici Miloš Galetin i Slavica Majin iz Novog Bečeja. Predstvaljena je Kultura Srpske Crnje i Plandišta… 

Banatska bajka Zrenjanin
Orlovat bajka 02

Izutetno dobro je bila posećena promocija knjige Draginje Milović, kao i bračnog para Martinov sa “Klubom za stara i odrasla lica”, kao i “Druženje žena sva lepota sveta”. Nastupila je i ženska pevačka grupa Kulturnog centra “Filigrani”, KUD “Pionir”, KUD “Đerđef”, KC “Svetozar Marković”, Udruženje “Kult” Bagljaš… Predstavljena je i kultura i tradicija opštine Žitište, dok je gajdaš Vanja Ilijev organizovao veče sa KUD-om iz Lukićeva i pevačkom grupom “Seferini”. Četvrtak je bio rezervisan za dečije programe koji su počinjali već od 17 sati i tajali do večernjih časova sa završnicom u vidu projekcije filmova. Organizovan je mini festival folkloraca vrtića i dece iz četiri kulturno – umetnička društva (“Pionir” , “Đerđef”, “Moja Sosa” i KC “Svetozar Marković”).

Pored njih učestvovali su i dečije odeljenje GNB “Žarko Zrenjnain”, OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” sa “Raspustilištem”, Sovice mudrice, Muzički euterpa studio “Mes”, Cekom – Centar za kreativno odrastanje, Dečiji stvaralački centar “Maštalište”, Dečiji centar “Smajli”, Baletska škola “Delfina”, Veliki teatar Jagodina, gosti iz Beograda sa predstavom “Pipi duga čarapa” i Big Ben centar za edukaciju.

Novina su bile i tezge na kojima su zaintersovani pojedinci i uduženja predstavljali rukotvorine i svoje radove, a bio je postavljen i pano za fotografisanje. Petkom su održavane tamburaške večeri “Džoa i drugara “ iz Melenaca, a subotom su mnogobrojne posetioce zabavljali “Gagić i prijatelji” u ritmu evergrin, zabavne i muzike za ples. Nedelja je okupljala ljubitelje i poštovaoce sporta i Zdravog života – održana su predavanja na temu Programa sreće, Reikija, Joge, Thai-chija… Gosti su bili i istraživač ljudske svesti Spasoje Vlajić i njegov sin Slobodan Vlajić, autori mnogobrojnih knjiga. Predstvio se KK “Proleter”, Tekvondo klub “Zrenjanin”, lekovita zvučna “Gong kupka”, zatim Niđicu klub “Majstor senke” kao i kompanija “Oriflame” …

Posećenost u 2019. je bila izuzetna. Kapacitet Gradske bašte je 100 mesta za sedenje i možemo reći da je iz večeri u veče bila popunjena, a ponekad se tražilo i mesto više.

bajka5

KARAVAN BANATSKE BAJKE

“Karavan banatske bajke” održan je u sedam naseljenih mesta i to u Belom Blatu, Banatskom Despotovcu, Tarašu, Orlovatu, Farkaždinu, Stajićevu i Čenti. U saradanji sa mesnim zajednicama organizovan je zajednički program u okviru tradicionalnih manifestacija ili seoskih slava. Pored programa organizovan je i prevoz za sugrađane zainteresovane ne samo za posetu manifestacija, nego i obilazak sela. Ovo je doprinelo razvoju i promociji kulture, tradicije i ruralnog turizma i naišlo je na odličan odziv ljudi i veliko zadovoljstvo domaćina.

PLANOVI ZA 2020.G.

“Banatska bajka – leto u gradskoj bašti” planirana je i za ovu godinu u terminu od 10. juna do 23. avgusta u večernjim terminima pretežno od 20h. U skladu sa trenutnom situacijom i daljim preporukama nadamo se da će se manifestacija održati, verovatno sa potrebnom korekcijama. I ove godine je planirano 70 programa tokom deset nedelja leta, ali sa mnogo novih sadržaja i umetnika. Ponedeljkom su planirani muzički programi sa mladim profesionalnim muzičarima, utorkom se nastavaljaju vinske priče, sredom multumedijalne večeri, četvrtkom programi za decu, petkom muzičke večeri vokalne solistkinje Milice Dosković i njenih saradnika, subotom Bid bend Gagić i prijatelji i nedeljom Aktivni Zrenjanin i promocije zdravog života i sporta. Predviđena su i mogobrojna gostovanja i projekcije filmova.

Subotom će se na obali – prevlaci kod “Muzeja piva” održavati After muzičke večeri od 22.30 h

KARAVAN BANATSKE BAJKE 2020.G.

Predviđeno je da i ove godine Karavan poseti 7 naseljenih mesta koja pripadaju teritoriji grada Zrenjanina, s tim da je jedan već održan u Belom Blatu. Okvirno su i naseljena mesta dogovorena, a kako će sve biti realizovano isto zavisi od trenutne situacije.

Sve informacije, fotografije i snimke možete pogledati na stranici “Banatska bajka- leto u Gradskoj bašti”

bajka2

…DA LI STE ZNALI… Da se ispod grada ZRENJANINA nalazi složen splet podzemnih hodnika tzv. laguma?

Ispod grada Zrenjanina nalaze se podzemni hodnici tzv. lagumi ili kako ih negde nazivaju i katakombama. Šetajući ulicama grada građani i ne pomišljaju da se na većim dubinama ispod njihovih nogu nalaze prokopani hodnici, koji idu u raznim pravcima, a služili su najčešće za bekstvo prilikom opsade grada. Prema saznanjima do kojih se došlo, podzemni hodnici građeni su u raznim epohama.

Pročitaj više »

…DA LI STE ZNALI… Da se u blizini Zrenjanina nalazi dvorac u Ečki koji je nekada bio jedan od najbogatijih u široj okolini naše zemlje, koji su posetili mnogi predsednici, carevi i kraljevi, holivudski glumci i glumice, režiseri, političari, ministri, slikari, muzičari i druge poznate ličnosti…?

Dvorac u Ečki, nedaleko od Zrenjanina, poznat kao „Кaštel Ečka“ prvobitno je izgradio grof Lazar Lukač 1782. godine, dok današnji dvorac potiče iz 1820. godine. Po svojoj nekadašnjoj raskoši, mnogobrojnim sadržajima, a naročito po ekonomskoj moći ovaj dvorac je bio jedan od najmoćnijih imanja u celoj našoj zemlji.

Pročitaj više »