BANATSKA BAJKA U TARAŠU NA MANIFESTACIJI “DANI TARAŠKIH RODA”

Manifestacija „Taraške rode” ove godine je održana po 6. put, a oplemenjena je sa Karavanom Banatske bajke.

Taraš je naseljeno mesto koje je poznato po krompiru, kupusu, rodnoj kući Toze Markovića, skeli i prelepoj Tisi, a rode su te koje su mu donele i titulu „Evropskog sela roda“ za 2015. godinu. Ovde se nalazi jedna od najvećih kolonija belih roda u Srbiji.

Turistička organizacija grada Zrenjanina, Kulturni centar Zrenjanin i IP Media 023 uz podršku grada Zrenajnina ove godine su učestvovali i dali svoj pun doprinos kako bi pomogli manifestaciju u okviru „Karavana Banatske bajke“ . Ovom prilikom pružena je podrška u organizacionom delu programa i tehnike.

Na samom otvaranju manifestacije prisutnima su se obratili direktori Zoran Ljubotina, Goran Marinković, koordinatorka programa Maja Pandurov i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.

BanatskaBajkaTaras2019
Zoran Ljubotina, Goran Marinković, Maja Pandurov i Duško Radišić

Bogat program je nastavljen dodelom nagrada najboljim mladim pesnicima, koji su učestvovali u „Pesničkom višeboju” iz Melenaca, Kumana, Novog Miloševa i Elemira. Oni su ukrstili olovke i dobili na poklon zlatno, srebrno i bronzano pero, koje je obezbedila Gordana Sarčev i vaučer LZ Komerca.

Nastupio je i dečiji pesnik Miloš Pipreski. Događaj koji je prethodio manifestaciji bio je i Foto Safari. Na izletu je učestvovalo 15 fotografa, a najboljima su uručene i nagrade. Prvo mesto je osvojila Srđana Taboroši.

received 546432255886088
Nastup mališana na danima "Taraških roda"

Udruženje građana „Taraške rode” je odlučilo da od prošle godine simbolično nagradi sve novorođene bebe kojih je prethodne godine bilo sedam. Nagrade su obezbedili štamarija „Diginet“ i Juvitana. Prisutnima se obratila i predsednica Udruženja Aleksandra Marovac Cucić.

Nastupila su i Kulturno umetnička društva: „Bećarac“ Novi Bečej, „Jovan Aćimac” Kumane, „Mladost” Elemir, „Bašaid” i „Teodor Pavlović” Novo Miloševo.

Najzanimljiviji deo najmlađim stanovnicima je svakako bila pozorišna predstava, koju su za njih izveli drugari iz Centra za kreativno odrastanje CEKOM iz Zrenjanina.

Manifestaciju su zatvorile žene iz pevačke grupe „Gradnulički biseri“ iz Zrenjanina.

Pored programa gosti i postioci ovog nasejenog mesta imali su priliku da obiđu i etno sokak sa raznim rukotvorinama i izložbana, a tu su bili i vinari i pčelari. Pored toga mogli su da degustiraju i domaće proizvode i kraft pivo. Zahvaljujući Turističkoj organizaciji grada Zrenjanina obezbeđen je i besplatan prevoz kojim su došli posetioci iz Zrenjanina kako bi obišli znamenitosti ovog sela.

Leave a Reply