ČARI ŠUMADIJE I POMORAVLJA U ZRENJANINU

U četvrtak, 26. decembra 2019.g, u Baroknoj Sali Gradske kuće, održana je promocija regiona Šumadije i Pomoravlja.

Kroz priču, sliku i igru prikazali su nam delić onoga šta pruža ovaj region, direktor Gradske turističke organizacije Kragujevac Bojan Pavlović, predstavnik etno sela „Janin raj” Dragan Cvetković, Jovanka Nikolić u ime Udruženja proizvođača rakija „Šumadijska rakija“ i AFA SKC „Svetozar Marković“.

TO Kragujevac gost TO Zrenjanin
Direktor TOz Zoran ljubotina
TO Kragujevac u Zrenjaninu 017
Direktor TOK Bojan Pavlović

Na samom početku u ime domaćina prisutnima se obratio direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina, koji se zahvalio predstavnicima Kragujevca što su izabrali baš Zrenjanin da održe promociju, uz želju da se saradnja ova dva grada u narednom periodu ojača.

Direktor Gradske turističke organizacije Kragujevca Bojan Pavlović izrazio je veliko zadovoljstvo i kroz priču i sliku upoznao prisutne sa gradom Kragujevcem i regionom čiji je administrativni, univerzitetski, zdravstveni, kulturni i sportski centar.

Pozvao je sve prisutne da posete njihov grad, koji sa razlogom nazivaju gradom mladih, odnosno gradom budućnosti.

TO Kragujevac gost TO Zrenjanin
Direktor TOK Bojan Pavlović
TO Kragujevac u Zrenjaninu 002
TO Kragujevac gost TO Zrenjanin
TO Kragujevac u Zrenjaninu 027
TO Kragujevac gost TO Zrenjanin

Priču o etno selu „Janin raj“ ispričao nam je Dragan Cvetković. Seosko domaćinstvo, porodice Cvetković, „Janin raj“ se nalazi na Samo pet kilometara od centra Кragujevca u selu Petrovac.

Opremljeno je u tradicionalnom šumadijskom etno stilu. Prostrano dvorište, puno zelenila i prelepog cveća, sa uređenim etno restoranom i letnjikovcem u čijoj se hladovini može uživati proglašeno je za najlepše park dvorište na području Кragujevca i Centralne Srbije 2014. godine, a laskava titula najlepšeg dvorišta regiona, pripala im je 2015. godine. Mislili su i najmlađe.

Najzanimljivi je mini ZOO vrt, u kome se mogu igrati sa veoma pitomim alpskim kozicama i jarićima, kokama i petlovima raznih rasa, kao i sa belim i crnim petlovima, koji su poznati kao „turski pevači“.

U domaćinstvu ima običnih i „zlatnih“ fazana, kanarinaca, papagaja, mandarinskih patki, šarenih, divljih patki, zečeva, a naravno u ovakvom domaćinstvu neizbežni ljubimci su mace i kuce sa kojima se deca najčešće igraju.

Poznati su po proizvodnji organskog voća i povrća, prepeličjih jaja, raznih proizvoda od mleka, svih vrsta domaćih mesnih prerađevina i ukusnih sokova od raznog voća. Ove godine dobitnici su 3. nagrade “Turistički cvet”, najprestižnije nagrade u oblasti turizma.

Posetioci su mogli da čuju, ali i da probaju njihovo tradicionalno piće – Šumadijsku rakiju.

Ovo Udruženje je organizovalo „Prvi šumadijski festival rakije“ u Kragujevcu 5. decembra 2019. godine gde su predstavljeni proizvodi sa oznakom geografskog porekla „Šumadijska šljivovica“ koji svojim karakteristikama promovišu geografsko podneblje, zdravu životnu sredinu, znanje i ljude Šumadije.

Istog dana, na Trgu slobode, u sklopu Novogodišnje čarolije, predstavljena je  i turistička, privredna, kulturna i gastronomska ponuda Šumadije i Pomoravlja. Šumadijska rakija i ostali gastro proizvodi, kao i suveniri i novogodišnji ukrasi bili su u ponudi na štandovima na Trgu slobode.

TO Kragujevac u Zrenjaninu 029
TO Kragujevac gost TO Zrenjanin
www.visitzrenjain.com

Sve fotografije pogledajte na našoj FB stranici OVDE.

Leave a Reply