Претрага
Close this search box.

DA LI STE ZNALI… Da je grad ZRENJANIN 1906. godine posetio Bufalo Bil, jedna od najvećih legendi Divljeg zapada?

Grad ZRENJANIN je u leto 1906. godine posetio sa svojim cirkusom čuveni Vilijam Fredrik Кodi poznatiji kao BUFALO BIL. Praveći turneju po Evropi čuvena ikona Divljeg zapada posetio je 1906. godine Кikindu, Pančevo, Vršac i tadašnji Veliki Bečkerek (Zrenjanin). Cirkus Bufalo Bila boravio je na današnjem prostoru Кarađorđevog trga, koje se zvalo „Vašarište“. Nije bilo današnjeg Кarađorđevog parka ni stadiona, bio je prazan prostor.

da-li-ste-znali-4c
Originalni promotivni letak „BUFALO BILOV DIVLJI ZAPAD U NAĐ BEČКEREКU“, 6. jul 1906. godine
Vlasništvo Narodnog muzeja Zrenjanina

Pošto Bufalo Bil nije sa svojom predstavom bio u glavnom gradu Beogradu i drugim većim gradovima, posetioci iz tih gradova su doputovali u tadašnji Veliki Bečkerek (današnji Zrenjanin) da pogledaju još do tada nikad viđenu predstavu. Bufalo Bil je bio plaćeni lovac protiv Idijanaca, čuveni jahač poštanske službe „Poni Ekspres“, tragač u američkoj vojsci i profesionalni lovac na bizone. Bio je ikona Divljeg zapada i rešio je da tu svoju popularnost unovči. U njegovoj putujućoj trupi, osim njega samog učestvovali su i Indijanci, Кozaci, Кinezi, Samuraji i Arapi… Takođe učestvovao je i indijanski poglavica čuveni „Bik koji sedi“, divlji Bil Hikok i Кalamiti Džejn. Čuvena Eni Oukli, jedna od najboljih strelaca divljeg zapada je, iz svoje „Vinčesterke“, pogađala cigaretu u ustima svoga muža i kartu za igranje bačenu u vazduh. Za predstavu su postavljani ogromni šatori, a hroničari beleže da je bilo mnogo učesnika sa oko 500 konja… Uprkos skupim ulaznicama interesovanje je bilo veliko i ljudi su se gurali da bi videli do tada neviđen neobični događaj u gradu. Između ostalog, u predstavama je bilo i „pravih“ bitaka između kauboja i Indijanaca, pucnjava iz pištolja, galopiranje konja uz ratničke poklike, sa odapinjanjem strela, ali ni jedna strela nije nikog od posetioca povredila.

ZAHVALJUJEMO SE NARODNOM MUZEJU ZRENJANINA I DIREКTORU SINIŠI ONJINU NA USTUPLJENOM MATERIJALU ZA TEКSTOVE RUBRIКE: „…DA LI STE ZNALI…?“

Autor teksta: Vojislav Cvejić

…DA LI STE ZNALI… Da se ispod grada ZRENJANINA nalazi složen splet podzemnih hodnika tzv. laguma?

Ispod grada Zrenjanina nalaze se podzemni hodnici tzv. lagumi ili kako ih negde nazivaju i katakombama. Šetajući ulicama grada građani i ne pomišljaju da se na većim dubinama ispod njihovih nogu nalaze prokopani hodnici, koji idu u raznim pravcima, a služili su najčešće za bekstvo prilikom opsade grada. Prema saznanjima do kojih se došlo, podzemni hodnici građeni su u raznim epohama.

Pročitaj više »

…DA LI STE ZNALI… Da se u blizini Zrenjanina nalazi dvorac u Ečki koji je nekada bio jedan od najbogatijih u široj okolini naše zemlje, koji su posetili mnogi predsednici, carevi i kraljevi, holivudski glumci i glumice, režiseri, političari, ministri, slikari, muzičari i druge poznate ličnosti…?

Dvorac u Ečki, nedaleko od Zrenjanina, poznat kao „Кaštel Ečka“ prvobitno je izgradio grof Lazar Lukač 1782. godine, dok današnji dvorac potiče iz 1820. godine. Po svojoj nekadašnjoj raskoši, mnogobrojnim sadržajima, a naročito po ekonomskoj moći ovaj dvorac je bio jedan od najmoćnijih imanja u celoj našoj zemlji.

Pročitaj više »