Gradska kuća (stara Županijska zgrada)

Na mestu stare županijske zgrade koja je izgorela 1807. godine u požaru podignuta je nova koja je građena od 1816. do 1820. godine, po nacrtima inž. Josifa Fišera u baroknom stilu. Ta zgrada je bila bez današnjih kubeta, sa balkonom na stubovima, gde je svaki stub bio iz jednog komada mermera. Ovi stubovi se sada nalaze u Vršačkoj Eparhiji.

Posle 70 godina adaptiran je srednji deo zgrade a čitavo levo krilo dograđeno u stilu neobaroka po nacrtima budimskog arhitekte Đule Partoša i Ede Lehnera. Krov je dobio emajlirani crep, tri tornja obložena bakrom, a stepenište je obloženo mermerom. U sobama je još tada postavljen parket, zgrada je dobila električno osvetljenje, vodovod i centralno grejanje. Sve te instalacije su do tada u gradu bile nepoznate.

Godine 1902. izbija požar, usled koga se ruši toranj i propada u veliku salu. Zgrada je obnovljena i postavljeni su časovnici i prozori – vitraži na kojima su grbovi grofova i barona koji su davali poseban prilog za obnovu zgrade. Najveći i najlepši vitraži nalaze senad glavnim stepeništem zgrade i oni predstavljaju simbolično – Mudrost, Pravdu i Moć.

Gradska kuća i bašta
Zgrada Gradske kuće danas

Fotografije Gradske kuće pogledajte ovde

  • U holu na spratu,pred ulazom u Svečanu salu, nalazi se jedinstveni „Pantelićev sat“ iz 1902. godine čiji mehanizam istovremeno pokreće četiri međusobno udaljena brojčanika.
    Sat je pokazivao indentično vreme u svečanoj sali, balkonu vidljivom sa gradskog trga, fasadi okrenutoj bašti i u samom holu, na satnom mehanizmu. Drugi sat u holu od kovanog gvožđa predtavlja poklon u znak zahvalnosti županijskim vlastima zanatlija koji su, nakon rekonstrukcije zgrade, dobili priliku da izrade dve gvozdene kapije.
    Pretpostavlja se da je napravljen oko 1890. godine.

  • Od postanka zgrade u njoj su bila smeštena najvažnija nadleštva državne uprave u Banatu, kao što su Županija, okružni inspektorat, srpsko načelstvom, a od 1950. godine Opštinska skupština sa svojim organima uprave. Stablo Tise ispred Gradske kuće izniklo je oko 1890. godine o čemu svedoče fotografije nastale u tom i nešto kasnijem periodu.

    Interesantan je podatak da se kod Srba, Tisa upotrebljava protiv uroka, zlih duhova i veštica, a ukućanima donosi zdravlje i dugovečnost.

Gradska bašta

Gradska basta Zrenjanin

Gradska bašta ili zatvoreni prostor unutar krila Gradske kuće površine 5.800 m2 , nastala je zaslugom peštanskih baštovana koji su ga oformili sledeći savete graditelja rekonstruisane zgrade Partoša i Lehnera. Bašta je u početku predstavljala mesto za odmor činovnika i njihovih gostiju i bila je nedostupna za javnost.

Gradska bašta danas predstavlja reprezentativnu zelenu oazu u najužem gradskom jezgru. Bašta je oformljena nakon dogradnje bočnog krila Županijske zgrade, osamdesetih godina XIX veka, čime je unutar ovog zdanja stvoren izolovan i zaštićen prostor. Baštu krase negovani travnjaci, cvetne površine, fontana, tri umetnička dela – skulpture “Dečak i lane”, “Mala skica za konja” i “Kompozicija”, kavezi sa egzotičnim paunovima…

U ekskluzivnom prostoru Gradske bašte nalazi se ugostiteljski objekat, kapaciteta 130 mesta, koji predstavlja pravo mesto za održavanje brojnih kulturnih – umetničkih programa. Tokom letnjih večeri ovde nastupaju muzičari, književnici, glumci.

fotografije Gradske bašte pogledajte ovde

Leave a Reply