Gradska kuća (stara Županijska zgrada)

Na mestu stare županijske zgrade koja je izgorela 1807. godine u požaru podignuta je nova koja je građena od 1816. do 1820. godine, po nacrtima inž. Josifa Fišera u baroknom stilu. Ta zgrada je bila bez današnjih kubeta, sa balkonom na stubovima, gde je svaki stub bio iz jednog komada mermera. Ovi stubovi se sada nalaze u Vršačkoj Eparhiji.

Posle 70 godina adaptiran je srednji deo zgrade a čitavo levo krilo dograđeno u stilu neobaroka po nacrtima budimskog arhitekte Đule Partoša i Ede Lehnera. Krov je dobio emajlirani crep, tri tornja obložena bakrom, a stepenište je obloženo mermerom. U sobama je još tada postavljen parket, zgrada je dobila električno osvetljenje, vodovod i centralno grejanje. Sve te instalacije su do tada u gradu bile nepoznate.

Godine 1902. izbija požar, usled koga se ruši toranj i propada u veliku salu. Zgrada je obnovljena i postavljeni su časovnici i prozori – vitraži na kojima su grbovi grofova i barona koji su davali poseban prilog za obnovu zgrade. Najveći i najlepši vitraži nalaze senad glavnim stepeništem zgrade i oni predstavljaju simbolično – Mudrost, Pravdu i Moć.

Gradska kuća i bašta
Zgrada Gradske kuće danas

Gradska bašta

Gradska basta Zrenjanin

Gradska bašta ili zatvoreni prostor unutar krila Gradske kuće površine 5.800 m2 , nastala je zaslugom peštanskih baštovana koji su ga oformili sledeći savete graditelja rekonstruisane zgrade Partoša i Lehnera. Bašta je u početku predstavljala mesto za odmor činovnika i njihovih gostiju i bila je nedostupna za javnost.

Gradska bašta danas predstavlja reprezentativnu zelenu oazu u najužem gradskom jezgru. Bašta je oformljena nakon dogradnje bočnog krila Županijske zgrade, osamdesetih godina XIX veka, čime je unutar ovog zdanja stvoren izolovan i zaštićen prostor. Baštu krase negovani travnjaci, cvetne površine, fontana, tri umetnička dela – skulpture „Dečak i lane“, „Mala skica za konja“ i „Kompozicija“, kavezi sa egzotičnim paunovima…

U ekskluzivnom prostoru Gradske bašte nalazi se ugostiteljski objekat, kapaciteta 130 mesta, koji predstavlja pravo mesto za održavanje brojnih kulturnih – umetničkih programa. Tokom letnjih večeri ovde nastupaju muzičari, književnici, glumci.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *