Претрага
Close this search box.

Da li ste čuli… za „Kanu avanturu“ u Banatskom Despotovcu

Radionica Velibora Mitrića nalazi se u malom mestu Banatski Despotovac, nadomak Zrenjanina.

Pre četiri godine ovaj samouki majstor došao je na ideju da sam ručno izradi prvi tradicionalni kanadski kanu. Za izradu jednog primerka potrebna su mu dva meseca rada. Kanu izrađuje od prirodnih materijala i plemenitih vrsta drveta, dugačak je 4,70m, a težak 34 kilograma. Do sada je izradio 17 unikatnih kanua.

Na obali reke Tamiš izgradio je Kanu kamp, koji je jedinstven u Srbiji i tako na svoju inicijativu pokrenuo predivnu turističku priču „Kanu avantura“.

Za sve ljubitelje prirode i avanture organizuje celodnevni izlet i vožnju kanuima prelepom rekom Tamiš. Kanu je izuzetno lak za upravljanje tako da je pravo uživanje veslati i istraživati obale Tamiša.

Do sada je ugostio više stotina zaljubljenika u „Kanu avanturu“. Velibor Mitrić pravi je primer kako se u jednom malom mestu kao što je Banatski Despotovac može raditi nešto o čemu se nadaleko priča i čuje.

Zahvaljujemo Veliboru Mitriću i Taboroši Pavlu na ustupljenom materijalu za teкstove rubriкe: „…Da li ste znali…?“

Ivana Bogaroški, izvor fotografija: Pavle Taboroši

…DA LI STE ZNALI… Da se ispod grada ZRENJANINA nalazi složen splet podzemnih hodnika tzv. laguma?

Ispod grada Zrenjanina nalaze se podzemni hodnici tzv. lagumi ili kako ih negde nazivaju i katakombama. Šetajući ulicama grada građani i ne pomišljaju da se na većim dubinama ispod njihovih nogu nalaze prokopani hodnici, koji idu u raznim pravcima, a služili su najčešće za bekstvo prilikom opsade grada. Prema saznanjima do kojih se došlo, podzemni hodnici građeni su u raznim epohama.

Pročitaj više »

…DA LI STE ZNALI… Da se u blizini Zrenjanina nalazi dvorac u Ečki koji je nekada bio jedan od najbogatijih u široj okolini naše zemlje, koji su posetili mnogi predsednici, carevi i kraljevi, holivudski glumci i glumice, režiseri, političari, ministri, slikari, muzičari i druge poznate ličnosti…?

Dvorac u Ečki, nedaleko od Zrenjanina, poznat kao „Кaštel Ečka“ prvobitno je izgradio grof Lazar Lukač 1782. godine, dok današnji dvorac potiče iz 1820. godine. Po svojoj nekadašnjoj raskoši, mnogobrojnim sadržajima, a naročito po ekonomskoj moći ovaj dvorac je bio jedan od najmoćnijih imanja u celoj našoj zemlji.

Pročitaj više »