KARAVAN “IZAĐI MI NA TEGLU” PO TREĆI PUT U ZRENJANINU

Karavan “izađi mi na teglu” po treći put u zrenjaninu

U okviru tradicionalnog karavana „Izađi mi na teglu“, na Trgu slobode, 27. septembra, održano je takmičenje u pripremanju najboljeg ajvara, manifestacija pokrenuta s ciljem da ukaže i dodatno promoviše taj srpski brend.

Već šestu godinu za redom asocijacija „Bašta mašta“ organizuje ovaj gastronomski karavan širom Srbije, u 30 gradova, a ove godine treći put u Zrenjaninu, uz podršku grada Zrenjanina i Turističke organizacije grada Zrenjanina.

U našem gradu okupilo se petnaest ekipa, vrsnih kulinara iz Zrenjanina i okoline, koji su se borili za mesto u velikom finalu, koje će se održati u Beogradu 12. oktobra, a na kom će nastupiti pobednici iz svakog od 30 gradova učesnika.

U svakom od gradova, u proseku se napravi oko 400 tegli ajvara. Nakon 30 dana, koliko traje manifestacija, pripremljeno je oko 10.000 tegli, a celokupna proizvedena količina namenjena je onima kojima je najpotrebnije sa teritorije opština u kojima se manifestacija održava.

Program manifestacije vodio je Vuk Roksandić, a zvanično je otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, koji je istakao da su za Zrenjanin ovakve manifestacije bitne, jer je važno da se  čuje da smo dobri u svim oblastima.

  • “ Želimo da budemo najbolji. Važno je da se i naša sela prezentuju. Želimo da razvijamo ruralni turizam i ovo je jedan od načina da turisti kod nas dolaze i zbog manifestacija, ali i zbog naše hrane”.

Prisutnima se obratio i direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je karavan po treći put stigao u naš grad i rekao:

  • “Mogu da vam kažem da se do sada pokazalo da su naši učesnici izuzetno vredni i aktivni i žele da budu najbolji. Pokazali su da je i spremanje ajvara nešto što odlikuje Banat. Želim i da onaj ko pobedi danas bude najbolji i u finalu u Beogradu 12. oktobra i da prezentuje Zrenjanin na pravi način”.

Žiri koji je birao najbolji ajvar činili su Stojanka Lekić, Olgica Velimirov i Laslo Husta. Kažu da su nijanse odlučile pobednika. Kod ajvara su prvo ocenjivali izgled, a zatim miris i ukus. Kod izgleda se gleda boja i konzistencija tj. ukuvanost.

Treće mesto po oceni žirija pripalo je ženama iz “Asocijacije žena Elemir”. Vicešampini su debitanti manifestacije,  učenici kuvarskog smera Ekonomsko-trgovinske škole “Jovan Trajković”, koje su predvodili profesori Borisav Lović i Marija Latinčić. Titulu kraljica ajvara odbranile su članice Asocijacije žena iz Orlovata.

Nagrada za najkreativniju ekipu pripala je Zlatnim kokama.

Turistička organizacija grada Zrenjanina potrudila se ovoga puta da manifestacija ima bogat prateći program.

 Nastupali su KUD Pionir, tamburaški orkestar Bečkerek. Organizovan je i mini tegla bazar gde su posetioci mogli da kupe ručne radove, suvenire, med… I ove godine restoran Domaćin se pridružio

Foto : Dragiša Nadlački

Leave a Reply