Korzo fest Zrenjanin

Korzo – to neprekidno kretanje u krug čiji krvotok određuju dosada i ljubav – podjednako moćne strasti; kolanje pogleda vrtlog ljubavi iz dosade ili dosade zbog ljubavi; korzo -taj sumorni pločnik u koji je jedanput zauvek čežnja ugravirala putanje šetača, osudivši svakoga ko stupi u njegov omađijani krug na večnu šetnju……

Bilo je potrebno prelaziti čitavu njegovu dužinu: pokretni bedem sastavljen od lica koja vam ništa ne znače da bi se samo u jednom trenutku susrelo ono pravo, jedino i dugo čekano, po bezbrojnim koracima zasluženo lice, što će čas kasnije ponovo zaroniti u reku sivila, izgubljeno sve do sledećeg mimoilaženja……I kada nismo posedovali ništa vredno, poklanjali smo sebe pogledima drugih, primajući zauzvrat iste takve darove u prolazu…
Momčilo “Momo” Kapor

Korzo fest Zrenjanin

Korzo fest je manifestacija koja je nastala 2011. godine u okviru aktivnosti Zone unapređenog poslovanja, sa željom da se kroz različite programe u centru Zrenjanina, građanima ponude kulturni i zabavni sadržaji koji će evocirati i vratiti prave vrednosti i uneti pozitivnu energiju.
Manifestacija je tokom prethodnih godina ostvarila svoj cilj, a to je da se građani i gosti grada tokom letnjih dana pre svega zabave i dobro osećaju u glavnoj ulici, gde se u letnjim večernjim časovima sedi u baštama ugostiteljskih objekata ili šeta kao nekada na korzou.

Inicijatori i idejni tvorci bili su Marjan Rončević – preduzetnik i predsednik BID-a, Vlada Đurić iz Kulturnog centra Zrenjanin, Radovan Moldovan iz KUD-a „Pionir”, Viorel Flora – akademski slikar, Zoran Jerković – sportski radnik i Vladimir Vasiljev, tadašnji direktor Gradske biblioteke.

Mesto održavanja manifestacije je ulica Kralja Aleksandra I Karađorđevića – prostor ispred Vodotornja, ispred nekadašnje robne kuće i plato ispred „Dunav osiguranja”.

Ove, 2019. godine, program će se održavati od 05. jula do 10. avgusta, svakog vikenda, petkom i subotom, od 19 do 24 časa.

Za najmlađe program će počinjati u 19 časova i deca će imati priliku da gledaju i uživaju u pozorišnim predstavama, plešu sa plesnim grupama, pevaju sa horovima i učestvuju u slikarskim i radionicama starih zanata. Za njih su angažovani klovnovi i animatori obučeni u likove iz njihovih omiljenih crtaća.

Kao i prošle godine, zahvaljujući “Janjinim staklenim iskrama” naši sugrađani će imati priliku da nauče kako se prave mozaici od stakla.
Starije sugrađane, za razliku od prošlih godina očekuju tematski vikendi, predavanja psihologa na zanimljive teme, nastup stend ap (stand up) komičara, koncerti bendova različitih muzičkih žanrova, od 22 časa..