Zrenjanin, raj za lovce i ribolovce

Lovačko udruženje grada Zrenjanina gazduje sa tri lovišta:

Lovište „Begej jug“
Lovište „Begej jug“ koje se prostire na površini od 29.564 ha
Lovište „Begej sever“
Lovište „Begej sever“ koje se prostire na površini od 39.074 ha
Lovište „Tisa“
Lovište „Tisa“ koje se prostire na površini od 52.760 ha

Konfiguracija zemljišta uslovljava tip lovišta, gde se najveći deo lovišta nalazi pod poljoprivrednim kulturama, a manji deo pod barama i trsticima. Prehrambene mogućnosti vegetacije uglavnom zadovoljavaju potrebe gajenih vrsta divljači, mada u zimskom periodu usled nepovoljnih klimatskih uslova, neizostavno se mora obezbediti dopunska ishrana divljači.

Lovišta Zrenjanin
Kontakt Lovačko udruženje „Zrenjanin“ Kontakt tel. + 381 23 561 120

Lovišta su pokrivena lovno tehničkim objektima koja se svake sezone izgrađuju ili obnavljaju, hranilišta za srneću divljaš ima 222, za divlje svinje 11, za fazane 350, solišta 252, pojilišta 80 i čeka – osmatračnica ima 161. Lovište broji 1.186 članova, mada i dobar deo divljači za odstrel ustupa lovnom turizmu koji je tradicionalan na ovim prostorima. Turisti koji dolaze uglavnomsu iz Italije, Španije, Austrije i sa Kipra.

Ribolov u Zrenjaninu

Zrenjanin kao sedište najveće Banatske opštine, jedan je od pet gradova u Evropi koji u svom bližem okruženju imaju najviše vodenih tokova i vodenih površina, tako da prestavlja idealan prostor gde i najstrastveniji i najprobirljiviji sportski ribolovci mogu zadovoljiti svoje interesovanje.

Reka Tisa koja protiče na 12 km od Zrenjanina, veoma je bogata ribom, gde preovladavaju šaran, jaz, krupan som koji se lovi na bućku, i retke ribe kao što su kečiga i mrena.

U priobalju reke ima dosta starih korita, takođe bogatih ribom, a posebno štukom, belom ribom kao i šaranom, amurom i tostolobikom.

Reka Tamiš koja se nalazi na 30-ak km od Zrenjanina, neukrotiva reka, bogata je svim vrstama ribe, a najatraktivnija mesta za ribolov su kod Banatskog Despotovca, Botoša, Tomaševca, Orlovata i Farkaždina.

Na Tamišu se održavaju mnogobrojna takmičenja svih rangova.
“Traktor bara” se nalazi na 12-om km magistralnog puta Zrenjanin-Beograd, kod ribnjaka “Ečka” i najpoznatiji je ribolovni teren koji posećuju ribolovci iz cele Srbije. Bara je rukavac reke Begej, koji je obliku potkovice, čija dužina iznosi 2 km. Lov je dozvoljen tokom cele godine. Reka Begejprotiče kroz sam centar grada, a najbolji ribolovni tereni su kod naselja Klek (5 km od grada) i Perleza (18 km).

Mreža kanala Hidrosistema “Dunav-Tisa-Dunav” koja je udaljena od 10-ak km od grada, bogata je svim vrstama ribe, a najposećeniji su Melenački i Klečanski triangl, poznati po krupnim somovima.

Jezero „Joca“
Raj za pecaroše, prostire se na površini od oko 500 ha. Nalazi se kod sela Belo Blato u sklopu kompleksa Ribarskog gazdinstva „Ečka“. Jezero je „Catch and Release“ tipa, pa se ulov nakon fotografisanja vraća u vodu. U jezeru ima svih vrsta ribe, a najviše štuke i šarana.
www.jezerojoca.com

Kontakt:
Udruženje sportskih ribolovaca “Zrenjanin”
Tel: +381 23 535 647

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *