Претрага
Close this search box.

MINI GITARIJADA U ZRENJANINU

Mini Gitarijada u Zrenjaninu 4 benda prošla u finale

Na „Mini Gitarijadi”, koja se ove godine po četvrti put održala u Zrenjaninu nastupilo je i takmičilo se 7  demo bendova: Mehanizam iz Užica, Bez Rikverca i Futurephobia iz Banja Luke, Mokri asfalt i Bendover iz Beograda i Gnev Anđela iz Bratunca.

Manifestaciju su otvorili pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i popularni rock izvođač Đorđe David.

Salapura je naglasio da je ovo jedna u nizu manifestacija koja se održava u gradu, koja svedoči da Rock’n’roll kao subkultura, ima u Zrenjaninu svoju tradiciju. Preživeo je sve ove godine, ima i dalje svoje poklonike, a Gitarijada u Zaječaru je najbolji primer da ovaj vid muzike nastavlja da živi među mladima, preporučivši publici da uživa u dobrom Rock’n’roll.

Đorđe David je istakao Zrenjanin kao jedan od centara rok muzike u Srbiji, a Vojvodnu i Novi Sad kao sredinu u kojoj je u burnim devedesetim, pa i kasnije, sve do danas, Rock’n’roll nadjačao turbo… Vojvodina i danas neguje rok muziku, otuda i podrška grada Zrenjanina i njegovih građana  „Mini gitarijadi”, koja se već četiri godine održava pred Gitarijadu u Zaječaru.

Izborom žirija na čelu sa Đorđem Davidom, to veče su prošla dva benda, Bendover i Gnev anđela, u finale 53. Gitarijade, koja će se ove godine održati 27. do 29. juna.

Sutradan, odlukom organizatora izabrana su još dva, Mahanizam i Bez rikverca, čime je jedino iz Zrenjanina izabrano više od tri benda za učešće u finale Zaječarske gitarijade.

Uprkos jakom vetru i kiši, najupornija, ali i najvernija publika dočekala je nastup popularnog fank-rok benda „Deca loših muzičara“.

  1. Gitarijada je najstariji festival neafirmisanih rok bendova. Okupljajući desetine hiljada učesnika i posetilaca iz zemlje i inostranstva, ovaj festival spada u red najznačajnijih muzičkih događaja u regionu. Cilj manifestacije je podsticanje i afirmacija muzičkog stvaralaštva mladih opredeljenih za Rock’n’roll, koji još od svog nastanka, kao planetarni fenomen, postaje univerzalno sredstvo komunikacije mladih i integralni segment savremene urbane kulture.

FOTO: Branka Jajic

…DA LI STE ZNALI… Da se ispod grada ZRENJANINA nalazi složen splet podzemnih hodnika tzv. laguma?

Ispod grada Zrenjanina nalaze se podzemni hodnici tzv. lagumi ili kako ih negde nazivaju i katakombama. Šetajući ulicama grada građani i ne pomišljaju da se na većim dubinama ispod njihovih nogu nalaze prokopani hodnici, koji idu u raznim pravcima, a služili su najčešće za bekstvo prilikom opsade grada. Prema saznanjima do kojih se došlo, podzemni hodnici građeni su u raznim epohama.

Pročitaj više »

…DA LI STE ZNALI… Da se u blizini Zrenjanina nalazi dvorac u Ečki koji je nekada bio jedan od najbogatijih u široj okolini naše zemlje, koji su posetili mnogi predsednici, carevi i kraljevi, holivudski glumci i glumice, režiseri, političari, ministri, slikari, muzičari i druge poznate ličnosti…?

Dvorac u Ečki, nedaleko od Zrenjanina, poznat kao „Кaštel Ečka“ prvobitno je izgradio grof Lazar Lukač 1782. godine, dok današnji dvorac potiče iz 1820. godine. Po svojoj nekadašnjoj raskoši, mnogobrojnim sadržajima, a naročito po ekonomskoj moći ovaj dvorac je bio jedan od najmoćnijih imanja u celoj našoj zemlji.

Pročitaj više »