NAJAVLJENE MANIFESTACIJE BANATSKA BAJKA – LETO U GRADSKOJ BAŠTI, INTERNACIONALNI BANATSKI FESTIVAL VINA I BANATSKE VREDNE RUKE

U sredu, 09. juna, u Gradskoj bašti održana je konferencija za medije povodom manifestacija “Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti”, “Internacionalni banatski festival vina” i “Banatske vredne ruke”.

O organizaciji i značaju postojanja ovakvih manifestacije za grad govorili su direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina, direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković, profesor Branislav Vlahović član Organizacionog odbora „Internacionalnog banastskog festivala vina“ i Maja Pandurov koordinator manifestacije „Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti“.

banatska bajka zrenjanin 2021 1
Turistička organizacija grada Zrenjanina

Manifestacija „Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti“ ove godine obeležava svoj mali jubilej, pet godina postojanja. U toku leta, od 14. juna do 22. avgusta, svakog dana u nedelji, u autentičnom i prelepom ambijentu Županijskog parka, održaće se 70 programa namenjenih različitim ukusima i svim generacijama.Turistička organizacija grada Zrenjanina zajedno sa Kulturnim centrom Zrenjanina i IP Media 023, uz podršku grada Zrenjanina, je pokrenula ovaj projekat sa željom da se upotpuni, oplemeni i oživi prostor Gradske bašte, istakao je Ljubotina dodajući da će se i ove godine održati Karavan banatske bajke u 4 naseljena mesta sa ciljem da se afirmišu i podrže naša sela kroz turizam.

InternacionalnI banatskI festivala vina” održaće se 24. juna u Karađorđevom parku. Program, koji je nešto drugačije koncipiran – bez takmičarskog dela, obuhvatiće prodajnu izložbu i degustaciju vina, stručna predavanja i kulturno-umetnički program. Ove godine domaćin će biti udruženje “Taraški vinogradi”, a predstaviće se preko 50 vinarija iz Banata i Srbije.

Postoje dva cilja organizovanja ovakve manifestacije. Prvi je da se podigne nivo kvaliteta vina Banata, a drugi je podizanje kulture pijenja vina. Iz tog razloga biće održana i stručna predavanja na temu podizanja kvaliteta grožđa, kao i konkurentnosti naših vina, dodao je profesor Branislav Vlahović.

banatska bajka zrenjanin 2021 6
Turistička organizacija grada Zrenjanina
banatska bajka zrenjanin 2021 2
Turistička organizacija grada Zrenjanina

Takođe, 24. juna, u Karađorđevom parku održaće se i „Banatske vredne ruke”, manifestacija koja je osnovana 2000. godine sa ciljem očuvanja tradicije i podsticanja tradicionalnog narodnog stvaralaštva i koja je, zbog svoje veličine i značaja, uvrštena u manifestacije od značaja za grad Zrenjanin, uz učešće velikog broja udruženja i aktiva žena.

Goran Marinković je izrazio zadovoljstvo što se posle godinu dana konačno mogu javno najavljivati događaji u Zrenjaninu. Dodao je da nam, pored najavljenih manifestacija, sledi i nedelja kulture, u čijoj organizaciji učestvuju sve ustanove kulture iz Zrenjanina.

I na kraju, Maja Pandurov  nas je detaljnije upoznala sa ovogodišnjim programom “Banatske bajke”:

Program je tematski podeljen po danima, tako da ćemo ponedeljkom uživati u programu “Muzika svih generacija” i performansu prof. Ivice Petrova i Đorđa Damjana.Utorak je dan za vinske priče i predstavljanje vinara i vinarija, kako naših zrenjaninskih, tako i gostiju sa raznih strana sa muzičkom pratnjom Dua “Hand Made”.Sreda je rezervisana za multimedijalne umetničke književne večeri, nastupe KUD-ova, udruženja, horova i predstave. Četvrtkom će se odvijati programi za decu i to od 18h u vidu radionica, karaoka, modnih revija, igraonica, predstava, Persu kuvanje i projekcije filmova.

Petkom nastupa Milica Dosković, vokalna solistkinja sa svojim saradnicima muzičarima i horovima ženskim, dečijim i mešovitim. Subotom će nastupati “Bid Bend” Branislav Gagić, Ana Šajrer, izuzetna muzička ekipa sa gostima, dok je nedelja rezervisana za promovisanje zdravih stilova života, sporta, ekologije, rekreacije, ishrane i na kraju večeri projekcije filmova. U slučaju lošeg vremena program se otkazuje ili premešta u zatvoreni prostor, o čemu će posetioci na vreme biti obavešteni.

Takođe je predviđeno da se, ukoliko to epidemiološka situacija dozvoli, organizuje i “Karavan banatske bajke” u nekoliko naseljenih mesta sa teritorije grada Zrenjanina – Lazarevo, Perlez, Lukino selo, Aradac, dodala je Maja.

Leave a Reply