Narodno pozorište „Toša Jovanović“

Prvi zapisi o pozorišnoj umetnosti kod Srba vezuju se za Bečkerek još u XVIII veku i za ime domaćeg učitelja Jelisejića i njegove diletantske đačke glumačke trupe. Žitni magacin preuređen je 1839. godine u pozorište. Po legendi, pozorište je nastalo iz neizmerne ljubavi jednog domaćeg imućnog građanina prema čuvenoj peštanskoj glumici; da bi je približio sebi i doveo u grad, izgradio je pozorište.

Tako je bečkerečko pozorište jedno od najstarijih teatarskih zdanja u Jugoslaviji. Barokni enterijer je izuzetne lepote, akustike i funkcionalnosti, a u osnovi je kamernog tipa.

Današnji spoljašnji izgled dobijen je temeljnom rekonstrukcijom i adaptacijom 1985. godine. Unutrašnjost pozorišta je, zahvaljujući sačuvanim originalnim planovima, restaurirana i autentična. Stotinak godina Pozorište nije imalo profesionalnu trupu (u njemu su gostovala mađarska, nemačka i srpska pozorišta), a od 1946. godine pozorište ima sopstveni ansambl koji deluje na tri scene: dramskoj, kamernoj i lutkarskoj. Pozorište nosi ime čuvenog srpskog glumca romantizma, Toše Jovanovića.

Pozorišni život Zrenjanina traje još od kraja XVIII veka i nastaje uglavnom iz gostovanja značajnih pozorišta iz srednje Evrope.

Narodno pozorište Zrenjanin

Profesionalno pozorište je osnovano 1839. godine i istovremeno je napravljena zgrada pozorišta u samom centru grada, koja sve do danas predstavlja bastion teatarske umetnosti. Današnji izgled sale je skoro neizmenjen i zadržao je svoja prvobitna barokna rešenja. Pocetkom XX veka u Zrenjaninu se igraju prvi lutkarski komadi, uglavnom u amaterskim družinama. Profesionalno lutkarsko pozorište osnovano je 1956. godine i od tada do danas izvodi po četiri premijere na srpskom i dve premijere na mađarskom jeziku. Integracijom Dramskog i Lutkarskog pozorišta 1975. godine formirano je Narodno pozorište “Toša Jovanovic” sa dve scene Dramskom i Lutkarskom.

Narodno pozorište Zrenjanin

Svake godine Lutkarska scena izvede oko 250 predstava, od čega 100 predstava na gostovanjima. Ansambl lutkarske scene je tokom poslednjih deset godina ostvario značajne domete i time postao najistaknutiji lutkarski ansambl u Srbiji. Za svoja umetnicka ostvarenja Lutkarska scena je osvojila više od 200 nagrada na međunarodnim i jugoslovenskim festivalima.

Među najznačajnije nagrade spadaju pet nagrada na festivalu “Zlatni delfin” u Bugarskoj, u konkurenciji 25 pozorišta iz 12 država, zatim nagrada kritike za najbolju predstavu na prvom svetskom festivalu dečjih pozorišta u Grčkoj, priznanje UNESCO-a, učešće po pozivu na međunarodnim festivalima BITEF i PIF, kao i nagrade na najznačajnijim jugoslovenskim festivalima.

Lutkarska scena je svoje najznačajnije predstave izvela u Austriji, Holandiji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj predstavljajući na najbolji mogući način svoje domete u lutkarstvu, otvarajući prostor novoj umetničkoj invenciji u oblasti lutkarstva. Sa svakog gostovanja lutkarska ekipa je donela i brojne nagrade i priznanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *