Novogodišnja čarolija – grad otvorenog srca

U organizaciji grada Zrenjanina, Turističke organizacije grada Zrenjanina, Kulturnog centra Zrenjanina i Kancelarije za mlade na Trgu slobode u Zrenjaninu održaće se tradicionalna manifestacija “Novogodišnja čarolija – Grad otvorenog srca”, prigodan program povodom novogodišnjih praznika. 

Centralni gradski trg, Trg slobode, pretvoren je u Božićno selo, sa kapijama, kućicama, jelkama, klupama sa imelom i mestima prilagođenim za fotografisanje gde je od 15. decembra organizovana prodajna izložba proizvoda domaće radinosti, kao i svakodnevna prodaja toplih napitaka i brze hrane, poput langoša, čaja, kuvanog vina i tople čokolade sa prigodnom muzikom sa razglasa. Na trgu će biti postavljeno 5 gorionika (donacija kompanije PerSu) sa drvenim panjevima za sedenje.

Proslava počinje u petak, 30. decembra, u 17h, kao Novogodišnja uvertira u vidu Humanitarnog dečijeg Novogodišnjeg vašara i sportsko plesnog izazova.

Od 20h počinje program za mlade u organizaciji Knacelarije za mlade, kada će se na centralnoj bini na Trgu slobode smenjivati nastupi DJ i plesnih grupa:       

BUSH MAD SQUAD (Rege, Denshol, Afrobit – dva DJ, Jamajka/NS)
TITO GARIMENDIA (Regeton, Salsa, Latino – DJ + plesna grupa, Kuba/BG)
LOCKED (Hip – Hop, Rnb – DJ AS FM, NS )
SALMANOVIĆ (Hip – Hop, Afrobets – Nigerija/ZR)
MLADA BABA (Hip – Hop, Subotica)
OGNJEN (Hip – Hop, Rnb – ZR)
KENDI (Hip – Hop- BG)

docek nove godine press zrenjanin 006

Proslava se nastavlja 31. decembra tačno u podne, kada počinje Novogodišnji program “Grad otvorenog srca”, a nastupaju Gradski dečiji hor, Inkluzivni hor 9. Maj, Hor Vila i Crvenkapa, Hor Sanjalice, KUD Moja Sosa, COTK Đerđef, KUD Pionir, GPK Free dance, Centar za igru Zrenjanin, Petrovgradske mažoretkinje, Muzički studio Eutarpa, Babyroud studio i CEKOM – Centar za kreativno odrastanje mladih. 

Program će biti upotpunjen izložbom kućnih ljubimaca.

Svi mališani na trgu biće počašćeni paketićima i slatkišima koje će im podeliti Deda Mraz! (pokrovitelj PerSu)

Grad Zrenjanin je raspisao konkurs “Nacrtaj Novogodišnju čestitku grada Zrenjanina” – takmičenje za decu predškolskog uzrasta i decu školskog uzrasta do 10 godina za izbor najlepše čestitke. Proglašenje pobednika zakazano je za 31. decembar.

U večernjim satima, tačnije od 22.30h, počinje koncert domaćih grupa: Francuska sobarica, Uroš i nejaki, Jimi Hendrix tribute band Elecrtic Universe.

zrenjanin docek 2020 018

Tačno u ponoć sve koji se odluče da Novu 2023. godinu dočekaju na otvorenom očekuje spektakularan vatromet!

…DA LI STE ZNALI… Da se ispod grada ZRENJANINA nalazi složen splet podzemnih hodnika tzv. laguma?

Ispod grada Zrenjanina nalaze se podzemni hodnici tzv. lagumi ili kako ih negde nazivaju i katakombama. Šetajući ulicama grada građani i ne pomišljaju da se na većim dubinama ispod njihovih nogu nalaze prokopani hodnici, koji idu u raznim pravcima, a služili su najčešće za bekstvo prilikom opsade grada. Prema saznanjima do kojih se došlo, podzemni hodnici građeni su u raznim epohama.

Pročitaj više »

…DA LI STE ZNALI… Da se u blizini Zrenjanina nalazi dvorac u Ečki koji je nekada bio jedan od najbogatijih u široj okolini naše zemlje, koji su posetili mnogi predsednici, carevi i kraljevi, holivudski glumci i glumice, režiseri, političari, ministri, slikari, muzičari i druge poznate ličnosti…?

Dvorac u Ečki, nedaleko od Zrenjanina, poznat kao „Кaštel Ečka“ prvobitno je izgradio grof Lazar Lukač 1782. godine, dok današnji dvorac potiče iz 1820. godine. Po svojoj nekadašnjoj raskoši, mnogobrojnim sadržajima, a naročito po ekonomskoj moći ovaj dvorac je bio jedan od najmoćnijih imanja u celoj našoj zemlji.

Pročitaj više »