Telefon: +381 (0)23 523160 office@visitzrenjanin.com

PITIJADA U BANATSKOM DESPOTOVCU 18. APRIL 17H

PITIJADA, takmičenje u pravljenju pita održaće se u četvrtak 18. aprila 2019. godine u Banatskom Despotovcu, 15km udaljenom od Zrenjanina.

Cilj održavanja manifestacije je da se sačuva način pravljenja starog jela – pite, po receptu donešenom iz Bosne, koji je prenošen sa kolena na koleno. Tako je tradicionalna poslastica ovog mesta postala Bosanska pita, koja je ručno tegljena, sa krompirom – krompiruša, zeljanica i sa sirom.

Organizator manifestacije, koja se tradicionalno po 17. put dešava, je Asocijacija žena Srednjobanatskog okruga Banatski Despotovac, uz podršku Mesne zajednice.

Učešće u organizaciji uzela je i Turistička organizacija grada Zrenjanina, Kulturni centar Zrenjanin i IP Media 023.

Karavan Banatske bajke na Pitijadi u Banatskom Despotovcu
Pitijada u Banatskom Despotovcu

Manifestaciju su pomogli prijatelji i sponzori: DOO „Vodovod i grejanje”, Menjačnica „Spin”, JKP „Pijace i parkinzi”, Feniks đep, Gas komerc, Fk „Mladost” Banatski Despotovac, Lovačko društvo Banatski Despotovac, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović, Mile Svaković i Petar Rajlić.

Na svečanom otvaranju manifestacije, zakazanom za 17 časova, govoriće predsednica Asocijacije žena Ljiljana Savkovic, predsednik saveta MZ Božidar Konjik, istoričar i hroničar Miloš Soro, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina, direktor Kulturnog centra Zrenjanin Goran Marinković i koordinator programa manifestacije Banatska bajka Maja Pandurov.

Pored degustacije i ocenjivanja pita i savijača, posetioci će moći da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu, koji će delom biti upotpunjem programom „Karavana Banatske bajke“.

Program će otvoriti igrama i pesmom KUD Pionir iz Zrenjanina, a nastupaće i deca iz zabavišta i osnovne škole „Petar Kočić” iz Banatskog Despotovca, „Sestre Mandić” iz Krajišnika, mali karatisti, pesnikinja Draginja Milović iz Zrenjanina i Udruženje žena „Sva lepota sveta”, Katarina Kaća Halasović.

Proglašenje pobednika u spravljanju najbolje pite planirano je za 19 časova, nakon čega će posetioci moći da probaju neke od 50 pita, koje će ove godine biti u konkurenciji za najbolju.

This Post Has One Comment

  1. Како није нешто у Лукићеву направљено, ко ће сад у Деспотовац !?

Leave a Reply

Close Menu
PETAK, 26.09. 22h KONCERT APSOLUTNO ROMANTIČNO, ISPRED VODOTORNJA.

Brojimo
00 Days
00 Hrs
00 Mins
00 Secs
Expired!
Ove godine, na 34. DANIMA PIVA ZRENJANINSKA FILHARMONIJA će nastupati DVA puta i to na dva totalno različita načina !!!

%d bloggers like this: