Savremena galerija Umetničke kolonije Ečka

Savremena galerija Zrenjanin (osnovana 1962. godine) sakuplja, čuva, sistematski istražuje i izlaže dela jugoslovenske i srpske posleratne likovne umetnosti, nastala uglavnom u Umetničkoj koloniji u Ečki (osnovana 1956. godine). Politikom prikupljanja i obrazovanja zbirke, koja danas sadrži preko dve hiljade šesto umetničkih predmeta umetnika iz bivše Jugoslavije i inostranstva, nije omogućeno samo praćenje rada kolonije u Ečki već je dobijen pregled savremene likovne umetnosti Jugoslavije (i Srbije) od 1946. godine do danas. Do osnivanja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 1965. godine, Umetnička kolonija u Ečki bila je jedino mesto u Srbiji gde se reprezentativna produkcija jugoslovenske likovne umetnosti mogla videti na jednom mestu.

Savremena galerija Zrenjanin
Savremena galerija Zrenjanin
Savremena galerija Zrenjanin
Savremena galerija Zrenjanin

Fond Savremene galerije čine zbirka slika i akvarela, zbirka skulpture, objekata i instalacije, kabinet grafike (grafički listovi i crteži), zbirka novih medija (fotografije, video – radovi i dr.) i zbirka inostrane umetnosti (radovi izvedeni različitim tehnikama u različitim medijima inostranih autora koji su boravili i radili u Umetničkoj koloniji Ečka). Svojim značajem fond Savremene galerije Zrenjanin zahteva ozbiljno naučno-istorijsko istraživanje, muzeološku obradu, digitalizaciju i prezentaciju kroz tematske izložbe i stalnu postavku.

Savremena galerija Zrenjanin deluje kroz različite sadržaje: organizovanje radionica za umetnike iz zemlje i inostranstva u Umetničkoj koloniji Ečka, organizovanje izložbi domaće i inostrane savremene umetnosti, organizovanje međunarodne manifestacije Bijenale akvarela. Sve izložbe u Salonu Savremene galerije propraćene su stručnim publikacijama u vidu kataloga. Izložbena delatnost praćena je i drugim aktivnostima: koncertima, promocijama knjiga, stručnim predavanjima.

Osnovni pravci delovanja Savremene galerije su davanje akcenta tematskim i studijskim izložbama koje komuniciraju suštinu zbirke Savremene galerije Zrenjanin, potenciranje naučne delatnosti i prenošenje znanja putem didaktičkih izložbi, ekspanzija izložbi vezanih za aktuelne tendencije u savremenoj umetnosti, kao i istraživanje novih metoda rada u oblasti vizuelne kulture, istorije i teorije umetnosti i muzeološke i kustoske prakse.

Za svoj rad na aktivnom praćenju i dokumentovanju savremene umetničke produkcije na teritoriji bivše Jugoslavije i Srbije, kao i za muzeološki rad na fondu Savremene galerije Zrenjanin, njegovo prezentovanje kroz brojne tematske i didaktičke izložbe Savremena galerija Zrenjanin nagrađivana je više puta značajnim nagradama i priznanjima na državnom i lokalnom nivou (Priznanje Saveznog izvršnog veća 1963. godine, Nagrada Udruženja umetnika primenjenih umetnosti i dizajna Vojvodine, Novi Sad, 1979. godine, Vukova nagrada 1977. i Orden Vuka Karadžića 1999. godine, itd).

Savremena galerija Zrenjanin
Savremena galerija Zrenjanin

Realizacijom svojih programa Savremena galerija svom gradu donosi raznovrsnost i preporod na kulturnom planu kao i jačanju internacionalnog i multikulturalnog profila grada i sredine. Svojim programskim aktivnostima Savremena galerija Zrenjanin je postavla na zdrave osnove platformu za formiranje Muzeja savremene umetnosti u Zrenjaninu jer od svog osnivanja 1962. godine, odnosno od osnivanja Kolonije u Ečki 1956. vrši muzejsku delatnost te shodno tome neophodno je obezbetiti zgradu koja zadovoljava muzeološke kriterijume (namenski zidanu ili adaptiranu) u kojoj bi bili objedinjeni izložbeni prostor za aktuelne izložbe, prostor za stalnu postavku, depoi, radionice za konzervatore, stručna biblioteka i kancelarije za kustose i administraciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *