Претрага
Close this search box.

Simpozijum o pivu, pivarskim sirovinama i opremi održaće se od 25. do 28. oktobra

U sredu 19. oktobra održana je konferencija za novinare povodom V Simpozijuma o pivu, pivarskim sirovinama i opremi koji će se održati od 25. do 28. oktobra u hotelu Vojvodina u Zrenjaninu. Simpozijum predstavlja naučno stručni skup koji ima za cilj da istakne i ukaže na značaj piva, pivarstva iz različitih uglova, kao i da objedini sirovinu, tehnologiju proizvodnje i opremu iz oblasti piva.

Na konferenciji, koju je vodio Vlado Dašić, kao sekretar Organizacionog odbora Simpozijuma, govorili su profesor dr Dragana Latković i direktorica Turističke organizacije grada Zrenjanina Sanja Petrović.

Vlado Dašić nas je upoznao sa osnovnim činjenicama V Simpozijuma o pivu, pivarskim sirovinama i opremi:

Simpozijum je manifestacija koja je sastavni deo programa Dana piva, datumski izmeštena iz razloga što učesnici, autori, profesori sa raznih Univerziteta nisu u mogućnosti da se okupe u avgustu mesecu kada se Dani piva i dešavaju.

Ove godine Simpozijum će trajati dan duže jer je prijavljeno mnogo više radova, što predstavlja dokaz da je manifestacija postigla svoj efekat i svoju održivost. Do sada je prihvaćeno 45 radova stručnjaka iz Srbije, zemalja iz regiona, ali i celog sveta: Slovačke, Češke, Nemačke, Velike Britanije, Italije, Kine…

Glavni organizator ovogodišnjeg Simpozijuma je Institut za ratarstvo i povrtarstvo, čiji je jedan od strateških ciljeva upravo rad na oplemenjivanju pivskog ječma i hmelja.

20221019 110340
20221019 110548

Profesor sa Poljoprivrednog fakulteta Instituta u Novom Sadu i predsednica Upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo prof. dr Dragana Latković je izrazila veliko zadovoljstvo što je Institut dobio čast da bude glavni organizator i dodala:

Izuzetno mi je drago što je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura u nama video partnera ne samo što se tiče Simpozijuma, već i u nekim budućim projektima koji će biti od velikog značaja za grad Zrenjanin. Veliki doprinos organizaciji dali su i suorganizatori: Poljoprivredni fakultet Instituta u Beogradu, Tehnološki fakultet Instituta u Novom Sadu, Poljoprivredna stručna služba iz Zrenjanina, Udruženje prehrambrenih tehnologa Srbije, Turistička organizacija grada Zrenjanina i Turistička agencija Caravan. Želja svih nas je da Simpozijum preraste u veću manifestaciju – Kongres.

Sam Institut će učestvovati sa određenim brojem svojih naučnih radnika sa radovima iz oblasti oplemenjivanja i gajenja ječma i hmelja. 

Učešće u organizaciji je uzela i Turistička organizacija grada Zrenjanina, čija je direktorica Sanja Petrović rekla da je veoma počastvovana što će Turistička organizacija dati doprinos organizaciji ovog naučno stručnog skupa, koji iz godine u godinu ima sve veći značaj:

Turistička organizacija već 5 godina aktivno učestvuje u organizaciji i realizaciji ove manifestacije. Simpozijum je deo manifestacije Dani piva, njen logičan sled. Ovim skupom Dani piva se šire u stručnom i naučnom pravcu tako da dodatno dobija na značaju. Veoma smo počastvovani što ćemo biti domaćini eminentnim stručnjacima iz oblasti pivarstva iz celog sveta. Potrudićemo se da im naš grad pokažemo u najlepšem mogućem svetlu.

V Simpozijum o pivu, pivarskim sirovinama i opremi je dobio podršku Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, a na otvaranju koje je planirano za 25. oktobar u večernjim časovima, se očekuje državna sekretarka prof. dr Marijana Dukić Mijatović, kao i drugi gosti iz Ministarstva za poljoprivredu i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

20221019 110302

Organizatori Simpozijuma o pivu, pivarskim sirovinama i opremi će u narednom periodu dostaviti dataljan program skupa sa satnicom predavanja.

…DA LI STE ZNALI… Da se ispod grada ZRENJANINA nalazi složen splet podzemnih hodnika tzv. laguma?

Ispod grada Zrenjanina nalaze se podzemni hodnici tzv. lagumi ili kako ih negde nazivaju i katakombama. Šetajući ulicama grada građani i ne pomišljaju da se na većim dubinama ispod njihovih nogu nalaze prokopani hodnici, koji idu u raznim pravcima, a služili su najčešće za bekstvo prilikom opsade grada. Prema saznanjima do kojih se došlo, podzemni hodnici građeni su u raznim epohama.

Pročitaj više »

…DA LI STE ZNALI… Da se u blizini Zrenjanina nalazi dvorac u Ečki koji je nekada bio jedan od najbogatijih u široj okolini naše zemlje, koji su posetili mnogi predsednici, carevi i kraljevi, holivudski glumci i glumice, režiseri, političari, ministri, slikari, muzičari i druge poznate ličnosti…?

Dvorac u Ečki, nedaleko od Zrenjanina, poznat kao „Кaštel Ečka“ prvobitno je izgradio grof Lazar Lukač 1782. godine, dok današnji dvorac potiče iz 1820. godine. Po svojoj nekadašnjoj raskoši, mnogobrojnim sadržajima, a naročito po ekonomskoj moći ovaj dvorac je bio jedan od najmoćnijih imanja u celoj našoj zemlji.

Pročitaj više »