Turistička organizacija grada Zrenjanina osvojila nagrade i u Leskovcu

Turistička organizacija grada Zrenjanina učestvovala je na 16. Izložbi suvenira i turističkih publikacija, koja je održana 2. i 3. novembra 2023. godine, u Leskovcu.

Izložba suvenira i turističkih publikacija „Leskovac 2023“, koju organizuje Turistička organizacija Leskovac, pod pokroviteljstvom grada Leskovca, održana je u holu Leskovačkog Narodnog pozorišta. Izložbu je, u ime lokalne samouprave, otvorila članica Gradskog veća grada Leskovca Aleksandra Pavlović, a zahvalnice i nagrade učesnicima manifestacije uručio je direktor Turističke organizacije Leskovac Nebojša Кocić.

Manifestacija, koja je dobar povod da turistički radnici razmene iskustva i znanja, kao i da zajednički unaprede turističku delatnost imala je i takmičarski karakter.

Zrenjanin u Leskovcu

Nagrade su dodeljene u 11 kategorija:

jednolisna turistička publikacija, višelisna turistička publikacija do 50 strana, višelisna turistička publikacija sa više od 50 strana, najbolja video publikacija (turistički promotivni film i turistička reportaža), zatim najbolji suvenir, upotrebni predmet, najoriginalniji eksponat, kolekcija i pojedinačna fotografija, turistička mapa, turistička razglednica i turistički plakat.

Zrenjanin u Leskovcu
Zrenjanin u Leskovcu

Žiri, sastavljen od eminentnih leskovačkih likovnih i književnih umetnika i predstavnika Turističke organizacije Leskovca, odlučio je da prva nagrada u kategoriji  Višelisna turistička publikacija sa više od 50 strana i treća nagrada u kategoriji Кolekcija fotografija pripadnu Turističkoj organizaciji grada Zrenjanina.

Zrenjanin u Leskovcu
Zrenjanin u Leskovcu
Zrenjanin u Leskovcu

…DA LI STE ZNALI… Da se ispod grada ZRENJANINA nalazi složen splet podzemnih hodnika tzv. laguma?

Ispod grada Zrenjanina nalaze se podzemni hodnici tzv. lagumi ili kako ih negde nazivaju i katakombama. Šetajući ulicama grada građani i ne pomišljaju da se na većim dubinama ispod njihovih nogu nalaze prokopani hodnici, koji idu u raznim pravcima, a služili su najčešće za bekstvo prilikom opsade grada. Prema saznanjima do kojih se došlo, podzemni hodnici građeni su u raznim epohama.

Pročitaj više »

…DA LI STE ZNALI… Da se u blizini Zrenjanina nalazi dvorac u Ečki koji je nekada bio jedan od najbogatijih u široj okolini naše zemlje, koji su posetili mnogi predsednici, carevi i kraljevi, holivudski glumci i glumice, režiseri, političari, ministri, slikari, muzičari i druge poznate ličnosti…?

Dvorac u Ečki, nedaleko od Zrenjanina, poznat kao „Кaštel Ečka“ prvobitno je izgradio grof Lazar Lukač 1782. godine, dok današnji dvorac potiče iz 1820. godine. Po svojoj nekadašnjoj raskoši, mnogobrojnim sadržajima, a naročito po ekonomskoj moći ovaj dvorac je bio jedan od najmoćnijih imanja u celoj našoj zemlji.

Pročitaj više »