U čast naših baka održana manifestacija „Bulevar tradicije“

U nedelju, 16. oktobra u Hacijendi Markov održana je manifestacija „Bulevar tradicije“ i tom prilikom izabrane su najbolje torte i likeri spravljeni po receptina naših baka.

Pored aktiva i udruženja žena iz našeg kraja prisustvovale su i članice Udruženja iz Rumunije koje su pohvalile organizaciju, a kojima je direktorica Turističke organizacije grada Zrenjanina uručila poklone.

Organizator ove divne manifestacije je udruženje „Bulevar 023“ iz Zrenjanina. Predsednica Udruženja Ljubica Cvetinov Vukov se zahvalila gradu Zrenjaninu i Turističkoj organizaciji grada Zrenjanina na velikoj podršci i dodala:

– Tema manifestacije će se menjanti svake sledeće godine, ali će uvek biti vezana za tradicionalnu kuhinju kraja iz kog potičemo. Kriterijum za ocenjivanje torti je da su zaista napravljene po starim receptima, tako da ne smeju da sadrže šlag i fondan.

Žiri za izbor najbolje torte činio je: profesor kuvarstva Laslo Husta, pokrajinski poslanik Stojanka Lekić i Milica Dalja Plepel iz Turističke organizacije grada Zrenjanina. Za najbolju od 45 izloženih, izabrali su tortu koju je napravila Sofija Tomović iz Obrenovca, koja je osvojila i treće mesto, dok je drugo pripalo Tatjani Kukić iz Zrenjanina. Specijalnu nagradu je dobila Ljupka Miškov iz Aleksandrova.

Najbolji liker birali su tehnolog Olgica Velimirov, generalni zastupnik Tupperware-a za Srbiju Olivera Todorović i Ivana Bogaroški iz Turističke organizacije. Nagradu za najbolji liker je osvojila Biljana Popadić iz Orlovata, drugo Anastasija Đinović iz Orlovata, a treće Snežana Radin iz Zrenjanina.

U kulturno-umetničkom programu učestvovao je KUD Pionir iz Zrenjanina i KUD Uroš Predić iz Orlovata.

…DA LI STE ZNALI… Da se ispod grada ZRENJANINA nalazi složen splet podzemnih hodnika tzv. laguma?

Ispod grada Zrenjanina nalaze se podzemni hodnici tzv. lagumi ili kako ih negde nazivaju i katakombama. Šetajući ulicama grada građani i ne pomišljaju da se na većim dubinama ispod njihovih nogu nalaze prokopani hodnici, koji idu u raznim pravcima, a služili su najčešće za bekstvo prilikom opsade grada. Prema saznanjima do kojih se došlo, podzemni hodnici građeni su u raznim epohama.

Pročitaj više »

…DA LI STE ZNALI… Da se u blizini Zrenjanina nalazi dvorac u Ečki koji je nekada bio jedan od najbogatijih u široj okolini naše zemlje, koji su posetili mnogi predsednici, carevi i kraljevi, holivudski glumci i glumice, režiseri, političari, ministri, slikari, muzičari i druge poznate ličnosti…?

Dvorac u Ečki, nedaleko od Zrenjanina, poznat kao „Кaštel Ečka“ prvobitno je izgradio grof Lazar Lukač 1782. godine, dok današnji dvorac potiče iz 1820. godine. Po svojoj nekadašnjoj raskoši, mnogobrojnim sadržajima, a naročito po ekonomskoj moći ovaj dvorac je bio jedan od najmoćnijih imanja u celoj našoj zemlji.

Pročitaj više »