U NEDELJU 31. MARTA 5. MEĐUNARODNI SAJAM PČELA FEST

5. Međunarodni sajam PČELA FEST - Promocija zdravlja i turizma

„Pčela fest”, Međunarodni sajam pčelarstva, opreme, pčelinjih proizvoda i starih zanata biće održan 31. marta sa početkom u 9 časova u Melencima, za kada je predviđeno svečano otvaranje. Ovu manifestaciju tradicionalno, već pet godina, organizuje Udruženje pčelara „Rusanda Melenci”, a od pretprošle godine uključena je i Turistička organizacija grada Zrenjanina. Pokrovitelj manifestacije je Grad Zrenjanin.

Pčela fest ZrenjaninVeć od 8 časova predviđeno je okupljanje i postavljanje izlagača iz naše zemlje i inostranstva. Tradicionalno očekuju se gosti iz Rumunije, Republike Srpske, zatim iz Hrvatske i Slovenije.

Posetioci će imati priliku da na centralnom trgu pogledaju i kupe pčelarsku opremu, proizvode od meda, zatim proizvode domaće radinosti i da pogledaju takmičenje u žićenju ramova. Udruženje žena „Đurđevak” će pripremiti, peći i deliti posetiocima krofne. Takođe se očekuje bogat kulturno-umetnički program. Nastupiće KUD „Kolo“, deca iz vrtića i osnovne škole „Dr Boško Vrebalov” sa svojim programom.

U okviru programa planirana su mnogobrojna predavanja i prezentacije. Siniša Ilinčić će održati predavanje iz oblasti zaštite bilja. Nakon njega  će Darko Rajić održati predavanje o elektronskom čipovanju košnica i mogućnosti osiguranja istih, a gost iz Slovenije Tomaž Cebelček, direktor Turističke organizacije Bled, o apituriznmu i apikomorama.

Reč „pčela“ je proglašena za reč godine u Sloveniji na konkursu, koji je četvrti put raspisala sekcija za jezik. Oni imaju prve priručnike o pčelarstvu, koji su stari više od 150 godina. Ujedinjene nacije su 2018. proglasile godinom pčela. U Srbiji postoje veliki potencijali za pčelarstvo. Broj košnica je povećan za više od milion. Što se tiče turizma, apiturizam je jedna od selektivnih grana ruralnog turizma. Interesantan je zbog toga što promoviše „zdrav život“, objašnjava Jaroslav Stevanov iz Turističke organizacije grada Zrenjanina.

Pčela fest Zrenjanin
Pčela fest Zrenjanin

Želimo da osim pčelara privučemo i što više posetilaca, koje bismo da zainteresujemo ne samo za med i pčelinje proizvode, već i za sve turističke potencijale koje Melenci imaju. Gosti će moći da upoznaju Banju Rusandu i da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu, kao i da se upoznaju sa određenim starim zanatima, kaže Ivana Bogaroški, organizator za razvoj i promociju turističkih proizvoda u Turističkoj organizaciji grada Zrenjanina.

Organizatori pozivaju sve one koji vole med, ali i selo da dođu u nedelju u Melence i provedu jedan lep dan u mestu koje je poznato po Banji „Rusandi” i „Čobanskom paprikašu”.

Manifestacija „Pčela fest“ iz godine u godinu okupi sve više ljudi. Tokom ovog događaja, Melence poseti i po nekoliko hiljada ljudi.

Leave a Reply