Da li ste znali… da je Veliki Bečkerek pre više od jednog veka imao Velodrom

Krajem 19. veka biciklizam se omasovio u Zrenjaninu, tadašnjem Velikom Bečkereku zbog čega je i je  osnovano udruženje biciklista. Naime, Oskar Rojter, Aladar Keresteš i Deže Boroci osnovali su 1896. godine prvi biciklistički klub u Velikom Bečkereku.

Najbolji biciklisti, članovi Kluba slani su na mnogobrojna domaća i međunarodna takmičenja. Među njima isticali su se Peter Meždorf, Marcel Braun, Deže i drugi. Još te davne 1896. godine nije bila retkost videti na ulici i dame na biciklovima.

Učlanjivale su se u Klub, a od 1898. godine i zvanično nastupaju na trkama.

1997
Gore, s leva na desno: Najgebauer Pavelka, Kodar Hedvika, Novak Hedvika, Štagelšmit Paula, Kokić Luna, Oršo Straška, Lafler, Fneisl Gizi, dole: mali Štagelšmit Jano, Kokić Marta, Urlih Marijana, Lovi Irma
1993
Profesor Oto Edelman (1860-1918), veliki pobornik biciklizma

Velodrom u Velikom Bečkereku izgrađen je upravo zahvaljujući ovom Klubu, koji je otkupio teren u blizini železničke stanice u naselju Bagljaš za izgradnju staze. Staza je bila dugačka 333 metara, široka 6,5 metara, osim na cilju gde je bila široka 7 metara. U čast otvaranja Velodroma priređene su trke na kojima su učestvovali i biciklisti iz drugih gradova: Subotice, Beograda, Budimpešte, Segedina…

Već 1899. godine Velodrom postaje kompleksan sportski objekat koji je u svom sastavu imao tenisko igralište i kuglanu, a najverovatnije i prvi fudbalski teren.

Takmičenja na velikobečkerečkom Velodromu okupljala su velika imena, članove Prvog srpskog velosipedskog društva, poput novinara Svetolika Savića i braće Ribnikar, dok je na gotovo svakom većem takmičenju učestvovao i jedan od najvećih biciklističkih asova tog vremena Subotičanin Jovan Sarić.

Interesovanje za biciklizam opada početkom 20. veka, pa su i takmičenja ukinuta već 1901. godine, a Velodrom je zapušten i prodat 1905. godine ciglani „Ujvari“.

Izvor fotografija: Istorijski arhiv Zrenjanina

Zahvaljujemo se Istorijskom arhivu Zrenjanina na ustupljenom materijalu za teкstove rubriкe: „…Da li ste znali…?“

…DA LI STE ZNALI… Da se ispod grada ZRENJANINA nalazi složen splet podzemnih hodnika tzv. laguma?

Ispod grada Zrenjanina nalaze se podzemni hodnici tzv. lagumi ili kako ih negde nazivaju i katakombama. Šetajući ulicama grada građani i ne pomišljaju da se na većim dubinama ispod njihovih nogu nalaze prokopani hodnici, koji idu u raznim pravcima, a služili su najčešće za bekstvo prilikom opsade grada. Prema saznanjima do kojih se došlo, podzemni hodnici građeni su u raznim epohama.

Pročitaj više »

…DA LI STE ZNALI… Da se u blizini Zrenjanina nalazi dvorac u Ečki koji je nekada bio jedan od najbogatijih u široj okolini naše zemlje, koji su posetili mnogi predsednici, carevi i kraljevi, holivudski glumci i glumice, režiseri, političari, ministri, slikari, muzičari i druge poznate ličnosti…?

Dvorac u Ečki, nedaleko od Zrenjanina, poznat kao „Кaštel Ečka“ prvobitno je izgradio grof Lazar Lukač 1782. godine, dok današnji dvorac potiče iz 1820. godine. Po svojoj nekadašnjoj raskoši, mnogobrojnim sadržajima, a naročito po ekonomskoj moći ovaj dvorac je bio jedan od najmoćnijih imanja u celoj našoj zemlji.

Pročitaj više »