ZANIMLJIVOSTI ZRENJANINA - Da li ste znali... ?

Poštovani pratioci sajta Turističke organizacije grada Zrenjanina,

Za Vas ćemo svake nedelje objavljivati zanimljivosti o gradu Zrenjaninu i njegovoj okolini koje možda niste znali. Pošto grad Zrenjanin i njegova okolina obiluju bogatom istorijom, znamenitim ljudima i događajima, kao i velikim mogućnostima za razvoj turizma, Turistička organizacija grada Zrenjanina potrudiće se da Vas zaista iznenadi sa zanimljivim tekstovima i fotografijama.

zrenjanin

…DA LI STE ZNALI… Da se ispod grada ZRENJANINA nalazi složen splet podzemnih hodnika tzv. laguma?

Ispod grada Zrenjanina nalaze se podzemni hodnici tzv. lagumi ili kako ih negde nazivaju i katakombama. Šetajući ulicama grada građani i ne pomišljaju da se na većim dubinama ispod njihovih nogu nalaze prokopani hodnici, koji idu u raznim pravcima, a služili su najčešće za bekstvo prilikom opsade grada. Prema saznanjima do kojih se došlo, podzemni hodnici građeni su u raznim epohama.

Pročitaj više »
kastel u ecki

…DA LI STE ZNALI… Da se u blizini Zrenjanina nalazi dvorac u Ečki koji je nekada bio jedan od najbogatijih u široj okolini naše zemlje, koji su posetili mnogi predsednici, carevi i kraljevi, holivudski glumci i glumice, režiseri, političari, ministri, slikari, muzičari i druge poznate ličnosti…?

Dvorac u Ečki, nedaleko od Zrenjanina, poznat kao „Кaštel Ečka“ prvobitno je izgradio grof Lazar Lukač 1782. godine, dok današnji dvorac potiče iz 1820. godine. Po svojoj nekadašnjoj raskoši, mnogobrojnim sadržajima, a naročito po ekonomskoj moći ovaj dvorac je bio jedan od najmoćnijih imanja u celoj našoj zemlji.

Pročitaj više »