ZAVRŠENI 34. DANI PIVA – PONOVO 500.000 POSETILACA

Tokom trideset i četvrtih, tradicionalnih Dana piva na trgove i glavne ulice našeg grada slilo se blizu pola miliona ljudi.

34_Dani_piva_Zrenjanin_2019
34. Dani piva Zrenjanin
34_Dani_piva_Zrenjanin_2019
34. Dani piva Zrenjanin

Bogat i kvalitetan program, namenjen svim generacijama i najrazličitijim ukusima, se održavao na više od 40 lokacija u gradu i okolini. Svakako, najatraktivnije lokacije, kao i do sada bile su Trg slobode i Žitni trg, gde se i okupljao najveći broj ljudi. Ovim rečima započeo je konferenciju za novinare Zoran Ljubotina direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina, koja se održala 05. septembra u Multimedijalnoj Sali Gradske kuće.

Dodao je da su Dani piva izuzetno dobro organizovana manifestacija i da nije ni čudo što se našla na mapi evropskih festivala, kao jedina manifestacija pića iz Srbije, kao i da se ove godine moglo probati više od sto vrsti piva, od čega 40 zanatskih.

Pre početka konferencije pušten je film koji predstavlja retrospektivu svega onoga što se dešavalo na ovogodišnjim Danima piva. Pa da se podsetimo…

Press Danipiva 10 of 25
34. Dani piva Zrenjanin

Uz tradicionalnu zdravicu Prvoslava Zakovskog, 26. septembra, krenula je iz Gradske bašte povorka fijakera, koja je uz besplatno točenje piva, pozivala naše sugrađane na 34. Dane piva, koji su se ove godine održali od 26. avgusta do 1. septembra.

Manifestaciju je, u utorak na Žitnom trgu zvanično otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić i direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina. Prisutne je pozdravio i Zaka uz uzdignutu kriglu i zdravicu. Program je te večeri nastavljen koncertima Đorđa Davida i Alena Islamovića. Narednih pet dana na Žitnom trgu smenjivali su se i stvarali odličnu atmosferu bendovi i muzičari poput Dino Dvornik Experience-a, frontmena nekadašnjih Pilota Zorana Kikija Lesendrića, Amajlije, Zane, Jal-a, Letu Štuke, Ex Revolvera, Đorđeta Miljenovića, Đusi Kovač benda. Na završnoj večeri, pred prepunim trgom nastupio je Halid Bešlić, jedan od najpopularnijih pevača sa prostora bivše Jugoslavije i svojim hitovima poput „Prvi poljubac“, „Miljacka“, „Tamburaši tiho svirajte“…

Muzički program na Trgu slobode počeo je u četvrtak, još jednim izvanrednim koncertom Zrenjaninske filharmonije, koja je zajedno sa dirigentom Mikicom Jeftićem i solistima Vasom Stajkićem, Pamelom Kiš Ignjatov i Višnjom Popov svirala bisere klasične muzike. Nakon koktela gradonačelnika Čedomira Janjića, u petak koncert koji će se dugo pamtiti održala je Lepa Brena. U subotu smo još jednom mogli da uživamo u koncertu Zrenjaninske filharmonije. Zajedno sa njima nastupio je novosadski Big Bend i najlepši vokali naše zemlje, dame Evrovizije, jelena Tomašević, Bojana Stamenović, Nevena Božović i Saška Janković. Ovaj događaj su direktno prenosile RTV i RTS. U nedelju je, pred više desetina hiljada ljudi nastupila sarajevska grupa Crvena jabuka, koja je u svom energičnom nastupu, pevala svoje najpoznatije hitove. Na oduševljenje svih posetilaca, koncert je trajao do duboko u noć.

Ništa manji značaj nisu imale prateće manifestacije, koje su osmišljene i koncipirane tako da mogu da zadovolje najrazličitije ukuse posetilaca, pri čemu se posebno vodilo računa da se program prilagodi svim starosnim strukturama.

Prvog dana Mažoretkinje iz Herceg Novog su u pratnji autentične muzike duvačkog orkestra svojim nastupom oduševile mnogobrojne Zrenjanince i njihove goste, a na trenutak dočarale i miris mora i mediteranskog duha.

U hotelu Vojvodina održan je III međunarodni stručni simpozijum na temu „Pivo, pivarske sirovine i oprema“, skup na kome se o pivu govorilo iz drugačijeg ugla od potrošačkog. Govorilo se o sirovinama, medicinskim i ekološkim aspektima proizvodnje i konzumiranja piva. Među brojnim predavanjima moglo se čuti i koje su to nacionalne i evropske mere podrške namenje inovativnim malim i srednjim preduzećima u koja se svakako ubrajaju i zanatske pivare. Treći Simpozijum o pivu koji se održao od 26. do 29. avgusta okupio je značajan broj učesnika, među kojima je bilo i predstavnika države, proizvođača, stručnjaka, mladih inženjera… 

Festival tradicije i kulture ove godine održavao se po treći put. Predstavila se Republika Mađarska sa svojim turističkim i gastronomskim potencijalima i bogatim kulturno-umetničkim programom. Imali smo prilike da čujemo Hor seljaka iz Morahaloma, vidimo plesni ansambl iz Segedina, a predstavili su se i MKD „Petefi Šandor” iz Mužlje, MKD „Carska bara” iz Belog Blata, MKD „Petefi” iz Zrenjanina, MKD „Mora Ferenc” iz Čoke, KUD „Tisađenđe” iz Novog Knežavca, Udruženje za negovanje tradicije i očuvanje životne sredine „Piroš Tulipan” iz Ostojićeva, Udruženje za negovanje tradicije „Buzavirag” iz Novog Itebeja i MKUD „Jožef Atila“ iz Mihajlova.

Istog dana održano je i 36. takmičenje u kuvanju riblje čorbe „Zlatni kotlić“ i XII Memorijal Đula Farkaš Farki sa do sada najvećim brojem učesnika. Veliku zahvalnost upućujemo Ribarskom gazdinstvu Ečka koja je za ovu priliku pripremila 1000 litara riblje čorbe koja se delila besplatno svim posetiocima, kao i prijateljima manifestacije „Vitamin“ Horgoš, Agro Ćirić doo iz Titela i Kremanskoj vodi.

Ništa manje značajan Međunarodni festival folklora Lala, održao se po 17. put, sa učešćem ansambala iz Rusije, Belorusije, Šeške, Španije, Rumunije i naravno našeg KUD-a Pionir.

Izbor za Mis Zrenjanina, kao polufinalno veče Izbora za mis Srbije ispratili smo u nedelju, kada je glavnom binom prošetalo 10 lepotica od kojih je za najlepšu izabrana Jovana Lišanin iz Beograda. Ona je, pored plasmana u finalno takmičenje za mis Srbije, dobila i stipendiju fakulteta za projektni menadžent i inovacije za kompletno četvorogodišnje školovanje. Prva pratilja je bila Andrea Bubnjević, a druga Sara Marković. Devojke su tokom predstavljanja nosile modele kreatora Mirka Pučijaševića.

Jedno od interesantnijih i posećenijih dešavanja u programu ovogodišnje tradicionalne manifestacije „Dani piva“ bilo je i takmičenje u brzom ispijanju piva. Ispijanjem piva u svega nekoliko sekundi i takmičeći se u tri kvalifikaciona dana, u finale je ušlo po tri takmičara u muškoj i ženskoj kategoriji. Kod pripadnica lepšeg pola najbrža je bila Stojanka Trivunović iz Melenaca, a najbrži ovogodišnji pivopija je Martin Kajtazi iz Bačke Palanke .

Panoramski autobus, jedna od atrakcija koja je oduševila brojne goste i naše sugrađane na 34. Danima Piva ponovo je opravdao očekivanja. Obilazak sakralnih spomenika, kao i vožnja glavnim gradskim ulicama bila je izuzetan doživljaj za sve prisutne putnike. Zahvaljujući gradu Zrenjaninu, Open top Lasti i Turističkoj organizaciji, tokom dva dana 31. avgusta i 1. septembra, u više termina od po 2h, gosti su se upoznali sa znamenitostima našeg grada i okoline na nesvakidašnji način i to iz otvorenog autobusa na sprat. Priliku za ovakav turistčki obilazak ima svega nekoliko metropola u Evropi a sada i grad Zrenjanin.

Ispred glavne apoteke tradicionalno se održao bazar rukotvorina. Upravo je tu bilo moguće kupiti najrazličitije unikatne suvenire. Od magneta, preko nakita, kozmetičkih proizvoda, do torbi, slika i ikona.

Kompanija Gomex je organizovala, sad već tradicionalno, treći humanitarni Familiy Day pod nazivom „Trojka za život”, gde se uz dobrovoljni prilog šutiralo na koš, a zatim i „Soundlovers mini”, dečiji karaoke festival. Sav prihod od manifestacije otišao je organizaciji „Zajedno za život – Заједно за живот”.

Ove godine, dečiji program se održao u amfiteatru i parku Kulturnog centra Zrenjanin, ali i u Gimnazijskoj ulici sa brojnim radionicama, predstavama, haos animatorima i mađioniočarima. U subotu je pripremljeno najveće iznenađenje za sve tinejdžere, gostovanje poznatog jutjubera Đote Freestyle, zahvaljujući trgovinskom lancu PerSu i štampariji i studiu za grafički dizajn Diginet.

Ništa manje posetilaca nije bilo na pozorišnim predstavama u Gradskoj bašti, kao i na sportskim dešavanjima poput šahovskog turnira, prvenstva Vojvodine u preferensu, turnira u rukometu, vaterpolo turnira, takmičenja u kuvanju lovačkog gulaša, košarkaškog turnira „Engler kup”, takmičenja u gađanju letećih meta, kupa Vatrogasnog saveza Vojvodine…

Vidimo se ponovo na 35. Danima piva!

Leave a Reply