Zlatni i srebrni „Kofer slova“ pripali Zrenjaninu

Međunarodni festival turističkih pubikacija „Kofer slova“, 19. po redu održan je u petak 13. oktobra i subotu, 14. oktobra u gradu Kruševcu, sa ciljem promocije opština, gradova, regija i ustanova, koje se trude da celokupnu bogatu ponudu upakuju u turističku publikaciju i na taj način prikažu svu lepotu i autentičnost krajeva iz kojih dolaze.

Zrenjanin
Zrenjanin

Festival koji se organizuje i povodom Dana Oslobođenja Grada Kruševca u II Svetskom ratu i dana Oslobođenja Grada Kruševca u I Svetskom ratu, svečano je otvorio zamenik gradonačelnice grada Kruševca Aleksandar Jovanović i rekao:

– Veliko zadovoljstvo mi je da vas pozdravim u ime Grada Kruševca, kao i u svoje lično ime. Ovaj festival vredi i nešto je najlepše što se dešava u oblasti turizma u našem gradu, to pokazuje i činjenica da on uspešno traje već 19 godina, zato je i svrstan kao jedan od bitnih događaja vezan za Dan Oslobođenja našeg Grada Kruševca.

Zrenjanin
Zrenjanin

Na festivalu je učestvovalo više od 40 Turističkih organizacija iz Srbije i Republike Srpske, a takmičile su se u 11 različitih kategorija: jednolisna turistička publikacija, višelisna turistička publikacija do 50 stranica, višelisna turistička publikacija sa više od 50 stranica, monografija gradova i opština, dopunski promotivni materijal (kese, blokovi, fascikle, bedževi, kačketi, i sl.), najorginalniji suvenir, najlepša turistička razglednica, turistička mapa, najoriginalnija turistička publikacija, audio-video publikacija, najbolji sajt.


Кriterijumi za dodelu nagrade za sve kategorije: promocija i unapređenje turističkih potencijala, isticanje autentičnosti regije, kvalitet, originalnost i izvornost sadržaja, originalnost, odnosno kreativnost fotografija, kvalitet štampe.


Turistička organizacija grada Zrenjanina osvojila je “zlatni kofer”, odnosno prvo mestu u kategoriji “turistička mapa” i “srebrni kofer” u kategoriji “najbolji sajt”.

Zrenjanin
Zrenjanin

…DA LI STE ZNALI… Da se ispod grada ZRENJANINA nalazi složen splet podzemnih hodnika tzv. laguma?

Ispod grada Zrenjanina nalaze se podzemni hodnici tzv. lagumi ili kako ih negde nazivaju i katakombama. Šetajući ulicama grada građani i ne pomišljaju da se na većim dubinama ispod njihovih nogu nalaze prokopani hodnici, koji idu u raznim pravcima, a služili su najčešće za bekstvo prilikom opsade grada. Prema saznanjima do kojih se došlo, podzemni hodnici građeni su u raznim epohama.

Pročitaj više »

…DA LI STE ZNALI… Da se u blizini Zrenjanina nalazi dvorac u Ečki koji je nekada bio jedan od najbogatijih u široj okolini naše zemlje, koji su posetili mnogi predsednici, carevi i kraljevi, holivudski glumci i glumice, režiseri, političari, ministri, slikari, muzičari i druge poznate ličnosti…?

Dvorac u Ečki, nedaleko od Zrenjanina, poznat kao „Кaštel Ečka“ prvobitno je izgradio grof Lazar Lukač 1782. godine, dok današnji dvorac potiče iz 1820. godine. Po svojoj nekadašnjoj raskoši, mnogobrojnim sadržajima, a naročito po ekonomskoj moći ovaj dvorac je bio jedan od najmoćnijih imanja u celoj našoj zemlji.

Pročitaj više »