ZRENJANIN – EVROPSKI GRAD SPORTA PREDSTAVLJEN U ŠARENICI

U veoma gledanoj emisiji RTS -a “Šarenica” Turistiĉka organizacija grada Zrenjanina predstavila je svoju turističku ponudu kroz kolaž zanimljivih priloga i gostiju, koje je povela u studio na Košutnjaku.

Priču o Zrenjaninu i okolini započeo je Velibor Mitrić, koji je otkrio gledaocima lepote Tamiša i zdrav način života, živeći pored reke i veslajući kanadski kanu. Sada se bavi i izradom kanua, a gledaocima je pokazao jedan, dužine 4,6 metara, koji je izgradio od dve vrste drveta – mahagoni i japanski bagrem.

exif jpeg 420
Zrenjanin u Šarenici na RTSu

Kaštel Ečka, biser svog vremena, spomenik kuture, ove godine, slavi vredan jubilej, 240 godina. O tome je pričao Ervin Gazdag, hroničar, koji nas je podsetio da je ovaj dvorac, kuća porodice Lazar otvorena davne 1820. godine i da je na balu tom prilikom svirao devetogodišnji Franc List.  A kakve su se balske haljine nosile u to vreme pokazala je kreatorka Marijana Romanov.

exif jpeg 420
Zrenjanin u Šarenici na RTSu
exif jpeg 420
Zrenjanin u Šarenici na RTSu

Turističku ponudu sa osvrtom na Internacionalni banatski festival vina je predstavio direktor Turističke organizacije Zoran Ljubotina i Saša Tolmač iz kluba “Taraški vinogradi”.

Ljubotina je istakao da je grad Zrenjanin spreman da ugosti posetioce i turiste, da im pokaže sve čari grada na Begeju: staro jezgro grada, izletišta, kupališta, kako se nekad proizvodili pivo…Najavio je pregršt događaja koju su planirani za ovo leto, 35. Dane piva, koji će se održati od 26. do 29. avgusta, “Banatsku bajku”, “Banatski karavan”, “Banatske vredne ruke”, kao i drugi Internacionalni banatski festival vina.

Festival vina je manifestacija, kojom je Turistička organizacija grada Zrenjanina, zajedno sa Kulturnim centrom Zrenjanina i Ipmedia 023, a pod pokroviteljstvom grada Zrenjanina, uspela da objedini vinare Banata sa vrhunskim vinima. Ove godine će se održati na otvorenom, u Karađorđevom parku, gde će se predstavi oko 50 proizvođača vina i vinarija, uz bogat kulturno – umetnički program.

exif jpeg 420
Zrenjanin u Šarenici na RTSu

Saša Tolmač nas je upoznao sa posebnom vrstom vina, pićem naših predaka “Banatski šiler”, koje se proizvodi posebnom tehnologijom

Klub žena iz Ečke na čelu sa Maricom Kričković je pripremila ukusnu trpezu, ali samo delić onoga što čuvaju i ne daju da se zaboravi: riblja čorbom i špikovani šaran, kao i slatke i slane banatske đakonije, koje nisu nikoga ostavile ravnodušnim.

Elvira i Zoran Pejović, vlasnici preduzimačke radnje ”Vreteno – sve od kanapa”, predstavila je svoje proizvode (ležaljke,stolice,mreže za golove i koševe) i oduševila sve prisutne.

I na kraju prestižna titula je stigla u naš grad – Evropski grad sporta i o njoj su govorili sekretar Sportskog saveza Zrenjanina Vukosava Đapić, kanuista Nikola Kovačević, vrsni mladi sportista koji nastavlja putem Stanulova, Šuvačkog, Mikalačkog i Mateja Vukić košarkaš “Mege”, lider i najbolji mladi košarkaš Petrovgrada, koji ide stopama Bodiroge, Davidovca i ostalih velikana zrenjaninske košarke.

Vukosava je istakla da je grad Zrenjanin dobio ovu prestižnu titulu za 2021. godinu, zahvaljujući rezultatima naših sportista, dobrom organizacijom međunarodnih takmičenja, ulaganjem u sportsku infrastrukturu.

Muzički deo su upotpunili KUD Pionir i vokalna muška grupa Panonica koji su izmamili aplauze publike.

Veoma lepo druženje koje će se još dugo pamtiti! Od redakcije RTS Turistička organizacija grada Zrenjanina je dobila pohvale za predstavljanje našeg lepog grada!

exif jpeg 420
Zrenjanin u Šarenici na RTSu

Leave a Reply