Zrenjanin, grad za medalju predstavljen na 44 međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

Štand grada Zrenjanina na 44. Međunarodnom sajmu turizma koji je održan od 23. do 26. februara u Beogradu, pod sloganom „Kad je odmor nije teško“ bio je jedan od najposećenijih.

Organizatori njegovog predstavljanja – Grad Zrenjanin i Turistička organizacija grada Zrenjanina, potrudili su se da ove godine prostor bude znatno atraktivniji, kao i da posetioci, putem videa, informativnih brošura, flajera i mapa, ali i susreta sa gradonačelnikom i drugim predstavnicima lokalne samouprave, vlasnicima pčelarskih farmi i članovima zrenjaninskih udruženja, bar na trenutak „dožive“ duh i lepote grada Zrenjanina i okruženja.

U sredu 22. februara, 44. Međunarodni sajam turizma na svečan način otvorio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Prisutni tog dana bili su i ministri Vlade Srbije, kao i ambasadorka NR Kine Čen Bo.

Na ovogodišnjoj sajamskoj manifestaciji na Beogradskom sajmu predstavilo se više od 350 izlagača i suizlagača iz 33 zemalja – Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Indije, Mađarske, Makedonije, Republike Srpske, Rumunije, Slovenije, Srbije, a po prvi put su uzele učešće Alžir, Burundi, Кamerun, Obala Slonovače, Gabon, Ekvatorijalna Gvineja i Namibija. I ove, kao i prethodnih godina,  istovremeno je održan i 18. Međunarodni sajam hotelsko ugostiteljske opreme HoReCa koji uspešno promoviše nove trendove u hotelskoj industriji i ugostiteljstvu.

ZRENJANIN, GRAD ZA MEDALJU PREDSTAVLJEN NA 44. MEĐUNARODNOM SAJMU TURIZMA U BEOGRADU

Turistička organizacija grada Zrenjanina predstavila je turističku ponudu grada i okoline zajedno sa Banjom Rusanda, Lovačkim dvorcem Кaštel, specijalnim rezervatom prirode „Carska bara“, Pčelarskom farmom Ivana i Mimi, Udruženjem „Bulevar 023“, kompanijom „Mlekoprodukt“ i kompanijom „PerSu“, na samostalnom štandu Hale 4 beogradskog sajma po sloganom „Zrenjanin, grad za medalju“.

ZRENJANIN, 44. MEĐUNARODNOM SAJMU TURIZMA U BEOGRADU

Sajam turizma i štand Turističke organizacije grada Zrenjanina posetio je i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura sa svojim saradnicima rekavši da je odlučeno da ovogodišnji slogan nastupa na Sajmu bude „Zrenjanin, grad za medalju” iz više razloga:

  • Slogan „Zrenjanin, grad za medalju“ je ne samo zato što smo Evropski grad sporta, što smo poznati po sportistima i sportskim rezultatima, već i što je gostoprimstvo u Zrenjaninu za medalju, što su i naše manifestacije za medalju, kongresni turizam je za medalju, i to možemo da ponudimo ne samo gostima iz naše zemlje, već i šire. Ono što je značajno je da smo u prethodnom periodu unapredili ponudu u okviru Specijalnog rezervata prirode „Carska bara” koji itekako ima potencijal da bude turistički biser našeg regiona. S ulaganjima nastavljamo i dalje, u turističku infrastrukturu, ali i u manifestacije i događaje po kojima je Zrenjanin poznat i prepoznat – poručio je gradonačelnik, nakon obilaska štanda Turističke organizacije grada.
ZRENJANIN, 44. MEĐUNARODNOM SAJMU TURIZMA U BEOGRADU

U ime domaćina štanda, direktorica Turističke organizacije grada Zrenjanina, Sanja Petrović je istakla da je ove godine ponuda šarenolika i sveobuhvatna:

  • Odlučili smo se da ove godine predstavimo objedinjenu turističku ponudu grada Zrenjanina, tako da su sa nama svih dana sajma i ostali činioci turističke privrede i ponude sa teritorije našeg grada, tu su poljoprivredna gazdinstva, Banja Rusanda, Rezervati prirode, Kaštel Ečka… Ovom šarenolikom i sveobuhvatnom ponudom našeg grada želimo da damo do znanja svim posetiocima da smo, prvenstveno grad dobrih ljudi, dobre gastronomije, očuvane tradicije, kulture i brojnih manifestacija koje se na teritoriji našeg grada održavaju tokom cele godine – istakla je Sanja Petrović i dodala da je sajam veoma posećen i da je štand Zrenjanina izazvao veliku pažnju i da se mnogo ljudi interesovalo za našu turističku ponudu, pogotovu za našu dobro poznatu manifestaciju „Dani piva“.
ZRENJANIN, 44. MEĐUNARODNOM SAJMU TURIZMA U BEOGRADU

Istog dana štand su posetili i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, v.d. pomoćnika za turizam i regionalno privrednu saradnju Milan Jarić, sekretar Odbojkaškog saveza Srbije Ivan Кnežević, kao i delegacija bratskog grada Trebinja, koji se predstavlja na sajmu na štandu Republike Srpske.

Banju Rusanda predstavio je, na Sajmu, direktor Igor Dostanić sa svojim saradnicama koji je istakao da je banja jednistvena u Evropi po lekovitom blatu peloidu i dodao:

  • Prve analize lekovitosti vode i mulja iz jezera „Rusanda” su izvršene u Carskoj akademiji u Beču. Tada je još ustanovljeno da u pogledu lekovitosti blato Banje „Rusanda” ne zaostaje za čuvenim banjama. Novije analize lekovitog blata uradjene su na Institutu za rehabilitaciju u Beogradu 2014. godine i pokazale su da se izvanredna svojstva blata nisu promenila.
ZRENJANIN, 44. MEĐUNARODNOM SAJMU TURIZMA U BEOGRADU

Banja poseduje sertifikat o kvalitetu i lekovitosti sa tačno definisanim indikacijama za njegovu balneološku primenu u terapijskim tretmanima:

  • Mi lečimo reumatološka, neurološka, stanja nakon povreda i hiruških intervencija, kao i kožna obolenja. Mnogi naši pacijenti i gosti su se uspešno oporavili i odmorili kod nas, pa nam rado ponovo dolaze i preporučuju drugima. Dođite i Vi – poručio je Igor Dostanić.

U petak, 24. februara na Međunarodnom sajmu turizma, otvoren je paviljon Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. Svečanosti su prisustvovali Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine  Đorđe Raković i, u svojstvu počasnog gosta, Njegova ekselencija ambasador Indije u Republici Srbiji Sandživ Koli, čija zemlja predstavlja svoje turističke potencijale u okviru paviljona, sa ciljem da se i turističko tržište Vojvodine približi i sve brojnijim turistima iz te države. Otvaranju paviljona prisustvovao je i gradonačelnik Simo Salapura sa saradnicima i direktorica Turističke organizacije grada Zrenjanina Sanja Petrović.

ZRENJANIN, 44. MEĐUNARODNOM SAJMU TURIZMA U BEOGRADU
ZRENJANIN, 44. MEĐUNARODNOM SAJMU TURIZMA U BEOGRADU

Gradonačelnik Simo Salapura se, u ime grada Zrenjanina, zahvalio na priznanju „Najbolje iz Vojvodine” koje je našem gradu dodeljeno za manifestaciju „Dani piva“, turistički brend Zrenjanina još od 1986. godine i najstariju manifestaciju te vrste u našoj zemlji. Izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva na otvaranju paviljona Vojvodine i istakao da, kao predstavnik grada koji je poneo oznaku “Najbolje iz Vojvodine”, može da kaže da su ovakva prizanja nešto što karakteriše Pokrajinu i ukazuje na njenu posebnost i specifičnost, među ostalim regionima naše zemlje. 

ZRENJANIN, 44. MEĐUNARODNOM SAJMU TURIZMA U BEOGRADU

…DA LI STE ZNALI… Da se ispod grada ZRENJANINA nalazi složen splet podzemnih hodnika tzv. laguma?

Ispod grada Zrenjanina nalaze se podzemni hodnici tzv. lagumi ili kako ih negde nazivaju i katakombama. Šetajući ulicama grada građani i ne pomišljaju da se na većim dubinama ispod njihovih nogu nalaze prokopani hodnici, koji idu u raznim pravcima, a služili su najčešće za bekstvo prilikom opsade grada. Prema saznanjima do kojih se došlo, podzemni hodnici građeni su u raznim epohama.

Pročitaj više »

…DA LI STE ZNALI… Da se u blizini Zrenjanina nalazi dvorac u Ečki koji je nekada bio jedan od najbogatijih u široj okolini naše zemlje, koji su posetili mnogi predsednici, carevi i kraljevi, holivudski glumci i glumice, režiseri, političari, ministri, slikari, muzičari i druge poznate ličnosti…?

Dvorac u Ečki, nedaleko od Zrenjanina, poznat kao „Кaštel Ečka“ prvobitno je izgradio grof Lazar Lukač 1782. godine, dok današnji dvorac potiče iz 1820. godine. Po svojoj nekadašnjoj raskoši, mnogobrojnim sadržajima, a naročito po ekonomskoj moći ovaj dvorac je bio jedan od najmoćnijih imanja u celoj našoj zemlji.

Pročitaj više »